NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Primeur voor Coronam: eerste HALTER TurnStacker BIG 70

Primeur voor Coronam: eerste HALTER TurnStacker BIG 70

Plug and play automatisering voor zwaardere werkstukken 

Flexibiliteit en meer onbemande uren in het draaien van zwaardere werkstukken: dat zocht Mechanische Industrie Coronam B.V.. De oplossing heeft de toeleverancier gevonden in de HALTER TurnStacker BIG 70. Het is de eerste van dit nieuwe type robotlader van HALTER CNC Automation. Het beladen vanaf stapelstations in de HALTER zorgt voor extra flexibiliteit.

Coronam in Zaandam bewerkt een brede range aan producten: van 4 mm rond tot 1000 mm rond. Series variëren van 10 tot 500 stuks. “Een enkele keer 1500 stuks, maar meestal veel minder”, zegt Ronald Engel, Technisch directeur. Omdat Coronam behalve voor de machinebouw- en foodindustrie ook veel voor petro-, olie- en gasindustrie verspaant, komen zeker bij de zwaardere werkstukken materialen zoals Hasteloy, Inconel en Duplex regelmatig op de machine. “Voor de zwaardere stukken zochten we een oplossing om meer onbemande spindeluren te kunnen maken.”

Tot 70 kilogram

HALTER CNC Automation heeft op de EMO 2019 de HALTER TurnStacker BIG 70 voor het eerst getoond. Dit beladingssysteem is ontwikkeld voor bedrijven die het CNC draaien van zwaardere stukken willen automatiserenen de flexibiliteit hebben door korte omsteltijden. Afhankelijk van het werkstukgewicht kan de robot één werkstuk van 50 kilogram handlen of twee van 25 kilogram. In dit laatste geval neemt de grijper het ruwe materiaal al mee als het bewerkte product wordt uitgenomen. Coronam heeft tevens gekozen voor de optie palletbelading. De operator kiest tussen beladen vanaf het stapelstation (waarop de producten tot 300 mm rond gestapeld worden) of vanaf een kunststof pallet met rasterplaat (formaat Europallet). Deze pallet heeft dankzij het geïntegreerde nulpuntspansysteem een vaste plek voor de machine. Hierdoor is het programmeren net zo gemakkelijk als bij het stapelstation. “Door de palletbelading zijn we nog flexibeler. Afhankelijk van de vorm en hoogte van het werkstuk kunnen we op een pallet meer producten kwijt. Tot ongeveer een meter hoog kunnen we stapelen,” legt Ronald Engel uit. De rasterplaat kan men zelf ontwerpen op basis van de productafmetingen. Op het standaard stapelstation kunnen werkstukken tot maximaal 600 mm hoog worden gestapeld.

halter-turnstacker-big-70-kopieren

HALTER TurnStacker BIG 70kg

 

Minder zwaar werk

Voor de operators van Coronam was snel duidelijk dat het beladingssysteem van HALTER CNC Automation voor hun producten de meeste potentie biedt. In de praktijk zorgt de Turnstacker BIG 70 niet alleen voor meer onbemande productie uren. Het beladingssysteem maakt bovendien het werk voor de operators minder zwaar. De robot spant de zware werkstukken sneller op dan de operator, omdat die vaak de kraan moet gebruiken. “En de robot maakt geen fouten”, voegt Ronald Engel er nog aan toe. ”We moeten in het voortraject wel alles goed regelen.” In de opstelling met palletbelading, wordt de HALTER TurnStacker BIG 70 aan een zijde afgeschermd met een hek. “Anders reageert de sensor van de robot op de operator als hij bij zijn bedieningspaneel wil om een volgende klus voor te bereiden”, legt Ronald Engel uit.

Wisselen tussen twee machines

In de machinefabriek in Zaandam staat de HALTER TurnStacker BIG 70 aan een Okuma Macturn 550 CNC draaibank. “Afhankelijk van het product en de bewerkingen kunnen we een uurtje of vijf, zes onbemand door”, zegt de productiemanager over de eerste ervaringen met het nieuwe beladingssysteem. Coronam zet de robotcel zowel overdag als ’s nachts in. Overdag bedient één operator meerdere geautomatiseerde machines, waaronder een Mazak Integrex i300H die beladen wordt door een HALTER Universal 35 systeem. Ronald Engel: “Die hadden we alvast laten plaatsen om aan het systeem te wennen, terwijl de grote unit gebouwd werd.” Deze compacte robotcel beviel zo goed, dat Coronam ook deze heeft gekocht. Coronam wil het nieuwe automatische beladingssysteem niet alleen aan de Okuma draaibank inzetten, maar ook aan de nieuwe Doosan Puma V8300M. Zodra deze CNC draaibank voorzien is van een automatische deur en een robotinterface, wordt in de vloer een nulpuntspansysteem voor de pallet aangebracht en kan men met een vorkheftruck of kraan de TurnStacker BIG 70 van de ene naar de andere machine verplaatsen. “Afhankelijk van waar we het robotwerk voor hebben.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.