NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Procesautomatisering tactisch benaderd
Cobots reduceren het monotone, repetitieve werk voor operatoren.

Procesautomatisering tactisch benaderd

Er is in de draai- en freeswereld een enorme vraag naar automatisering. Een realiteit die niet weinig te maken heeft met zowel de energie­crisis, de personeelsschaarste als zeker ook de behoefte aan een verhoogde flexibiliteit. Een 100% door robotica ingegeven oplossing blijkt echter niet altijd onvermijdelijk. Dat bewijst SCHUNK met zijn drievoudige visie op gedoseerde automatisatie. 

Lean Automation als geïmplementeerde functionaliteit.

Met of zonder robots?

Er bestaan genoeg bedrijven wier nieuwe machine maar 1.500 van de 8.000 beschikbare uren op jaarbasis effectief draait en produceert. Een zonde van geld én tijd, waardoor de noodzaak tot een sterk autonoom proces dat volledig onder controle is, zich in vele gevallen meer dan ooit opdringt. Bij vele draaiers-frezers leeft hierdoor de vraag hoe precies de automatisatie van sommige van hun processen aan te pakken. Vaak heerst echter de verkeerde perceptie als zou er steeds robotica aan te pas moeten komen, wat regelmatig tot een dure overkill van productiemiddelen leidt. 

Herkenbare situaties, waarvoor SCHUNK de klant met een aangepaste productlijn pasklare oplossingen wenst te bieden. Wanneer het geen te omvangrijke stukken betreft, kan men namelijk met een heel minieme investering al tot een valabele automatisering komen die geen exuberante terugverdientijd vraagt.

Werner De Ridder van SCHUNK legt dit toenemend belang van een weloverwogen en vooral gedoseerde automatisatie uit, waarbij men een drietal niveaus onderscheidt.

Lean Automation

Een basisinvestering die neerkomt op het introduceren in de machine van beperkte, maar zeer efficiënte automatismen zonder dat daarbij een robot nodig is. Wat betekent dit in de praktijk? Concreet wordt er in de spindel van de machine een grijper uit het SCHUNK-gamma ingebracht die onderdelen binnen het volume van de machine gaat halen. De werkstukken worden vervolgens in een pneumatische spanvijs geplaatst. De machine zelf wisselt hierna van toolhouder en voert de bewerkingen op het werkstuk uit, waarna het door de grijper wordt verwijderd, en de cyclus opnieuw kan starten. 

Lean Automation impliceert zo strategische  in situ automatismen op maat, die dankzij de specifieke focus relatief beperkt kunnen blijven en bijgevolg niet duur hoeven te zijn. Bij bedrijven waar men bereid is om zelf een beetje code te programmeren, genereert men bovendien terugverdientijden lopende van amper vijf tot acht maanden. Een direct gevolg van de verlengde spindeltijd die door de bijkomende automatisatie wordt gecreëerd.

Slimme Schunk oplossingen op maat.

Cobots

Als belangrijkste toepassing komt hier voornamelijk de belading van CNC-machines in het vizier. Doel is het reduceren van het monotone, repetitieve werk voor de operator, zodat die andere taken kan uitvoeren en een hoger rendement haalt. Ook hier ontwikkelde SCHUNK een aantal grijpersystemen met een uitgesproken plug-and-play benadering.

Mooi voorbeeld is de zogenaamde machine tending bundle: twee grijpers die onafhankelijk van elkaar kunnen werken, en die het werkstuk buiten de machine voor bewerking gaan halen. Dat kan perfect met afblazen of zelfs een pneumatische machineklem binnenin de machine gecombineerd worden. Doordat er sowieso een integrator met betrekking tot de cobot vereist is, ligt de investering weliswaar iets hoger dan in het eerste geval, maar daar staat dan weer een beperktere pay-back tijd tegenover. Hoofdreden is de mogelijkheid om een hele shift onbemand door te werken. 

Haarzuivere positionering.

Advanced

Full Robotica systeem, dat de machinebelading automatisch gaat doen. De automatisatie kan hier echter nog op de machinetafel zelf. SCHUNK voorziet een nulpunt-snelwissel­systeem, voorzien van luchtdoorvoer, als basisplaat op de machinetafel. De palletsystemen die de robot op de basisplaat zet, kunnen zo efficiënt gewisseld worden door de aanwezige robotkoppeling op pallet en robotarm. Zo wordt het volautomatisch positioneren en opspannen van werkstukken en opspanmiddelen door de robot binnen enkele seconden mogelijk, en kan je verschillende reeksen producten volledig autonoom afwerken. Het eigenlijke instelproces vindt buiten de machine plaats, parallel aan de productie.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?