NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Processen beheersen dankzij skiving
Het gamma van Horn omvat skiving tools voor alle mogelijke toepassingen.

Processen beheersen dankzij skiving

Meer dan een eeuw geleden vroeg Wilhelm von Pittler het octrooi aan voor de skiving van vertandingen. In 1910 was dat een revolutionair idee. Toch wordt dit proces eigenlijk pas volop gebruikt sinds bewerkingscentra en universele machines met gekoppelde en gesynchroniseerde spindels en proces-geoptimaliseerde software het mogelijk maken om deze uiterst complexe technologie toe te passen. De Paul Horn GmbH, de fabrikant van precisiegereedschappen uit het Duitse Tübingen, biedt een ruim gamma van gereedschappen voor skiving van verschillende vertandingsgeometrieën.

Het systeem omvat gereedschappen voor een zeer efficiënte productie van binnenvertandingen, steekvertandingen en andere binnenprofielen, en voor buitenvertandingen met stoorkanten. De belangrijkste voordelen van skiving bij deze toepassingen zijn de duidelijk kortere procestijden in vergelijking met vertandingsstoten, het gebruik van geoptimaliseerde draai-/freescentra, het draaien en vertanden in één opspanning, en het wegvallen van vrijsteken aan het vertandingsuiteinde.
Bovendien staan deze gereedschappen garant voor een productie die efficiënter en voordeliger is dan het rolstoten en ruimen, en voor een cyclustijd die vier tot vijf keer korter is dan bij het gleufstoten. 

De skiving tools zijn bestemd voor het vertanden van middelgrote tot grote series. Daarbij wordt elke tool individueel aangepast aan de toepassing en het te bewerken materiaal, waarbij de interfaces op het aantal tanden en de grootte van de module afgestemd zijn.

Vooral bij binnenvertandingen zorgt Horn met deze oplossingen voor een korte productietijd bij grotere modules.

Synchronisatie

Vooral bij binnenvertandingen zorgt Horn met deze oplossingen voor een korte productietijd bij grotere modules. Voor skiving van dergelijke modules zijn grote en robuuste frees- en draaimachines nodig, die de vereiste synchronisatie tussen werkstuk- en gereedschapsspindel mogelijk maken. Hoe groter de module, hoe sterker de rol van de stijfheid. Met de verdeling van de snede over de linker- en rechterzijde van de tool kan dat opgevangen worden. Horn gebruikte de ervaring die het met kleine hardmetalen skiving gereedschappen opdeed om ook een oplossing voor grotere modules te bieden. 

De skiving tools van Horn zijn speciaal afgestemd op en gebouwd voor elke toepassing. Elke toepassing wordt door technici vóór de uitvoering op technische haalbaarheid gecontroleerd, en het ontwerp van het gereedschap en de aanbevelingen voor het proces worden met de gebruiker besproken.

In massief hardmetaal of met verwisselbare kop

Het gamma omvat gereedschappen in cilindrische of conische vorm voor modules van 0,5 tot 2. De volhardmetalen monobloc-versie is verkrijgbaar met een diameter tot 20 mm en met een slanke vormgeving. Ze worden gebruikt voor de bewerking van kleine modules en onderdelen, vooral in die toepassingen waar door het gevaar voor het botsen een slanke schacht nodig is. De snijmaterialen en coatings die op de toepassing afgestemd zijn, zorgen voor een hoogwaardige afwerking bij het werkstuk. 

Bij onderdelen van meer dan 20 mm worden skiving tools met een verwisselbare kop ingezet. Dankzij de precieze interface kan de snijkop gemakkelijk in de machine verwisseld worden zonder de houder te verwijderen. Die houder uit hardmetaal garandeert een hoge stijfheid, slijtvastheid en nauwkeurigheid. Voor de grotere modules zet Horn dan weer een gereedschapshouder met wisselsnijplaten in. Speciaal voor de WSR-tools kan Horn de interne koelmiddeltoevoer voor of achter de snijkant plaatsen. Dit betekent dat, afhankelijk van de toepassing, blinde, doorlopende of getrapte gaten met de passende koeling bewerkt kunnen worden.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details