NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Robotisering en additive manufacturing in de lift
Brice Bühlmann, managing director.

Robotisering en additive manufacturing in de lift

“Robotisering en additive manufacturing zullen nog blijven groeien”, stelt Brice Buhlmann, bedrijfsleider van het familiebedrijf Buhlmann, dat al meer dan negentig jaar in de markt actief is. Deze trends bieden meerdere voordelen.

“Het wordt steeds moeilijker om de juiste technici aan te trekken om machines te bedienen. Wij verwachten dat dit probleem nog verder zal groeien. Bedrijven hebben bijvoorbeeld steeds meer moeite om de vacatures voor draaier of frezer in te vullen. Een van de mogelijkheden om dit op te lossen is te investeren in automatisering en robotisering”, zegt Brice Buhlmann. Zijn engineeringbedrijf verkoopt onder meer werktuigmachines voor de bewerking van staal. 

Toename robotisering

“Om bedrijven te ondersteunen, verdelen we in de Benelux een automatiseringsoplossing die toepasbaar is bij bijna elke draaibank of freesmachine met een eenvoudige interface. We kunnen hiermee bestaande draaibanken en freesmachine omschakelen van shiftwerk naar 24/7-productie. Met één robot is het mogelijk sneller te produceren en de productie te verhogen. De robotisering zal in de metaalsector nog verder toenemen, verwacht ik.”

Desktop Metal Shop SystemTM – Metal Binder Jetting-systeem.

Additive manufacturing

Naast robotisering groeit ook het belang van additive manufacturing. “De belangstelling voor ge-3D-printe eindproducten neemt nog verder toe. Ook wij volgen deze trend door onder meer additive manufacturing machines te verdelen voor kleine tot middelgrote series. We bieden industriële metaal 3D-printoplossingen voor prototyping en serieproductie, industriële ultramoderne polymeer 3D-printmachines, en ook voor keramisch materiaal bieden we ­oplossingen.”

Complementaire technieken

Additive manufacturing zal de traditionele bewerkingen niet verdringen, stelt ­Buhlmann. “Mijn verwachting is dat bestaande technologieën zoals draaien en frezen zullen blijven bestaan en nog verder zullen verbeteren. Daarnaast zal additive manufacturing een deel van de productie overnemen. Deze techniek biedt namelijk de mogelijkheid om vormen te produceren die met traditionele technologieën niet mogelijk zijn. Additive manufacturing kan leiden tot een verbeterd design of eindproducten die efficiënter of sterker zijn in vergelijking met andere technieken.”

Nieuwe materialen 

Ook ontstaan nieuwe materialen. “We bieden de mogelijkheid om nieuwe materialen – samenstellingen van metaal of keramisch materiaal – op punt te stellen. Als je een speciaal materiaal nodig hebt voor een specifieke toepassing – vaak gaat het om kleine onderdelen – biedt een 3D-printer uitkomst. Sommige materialen waren vroeger voor de industrie niet geschikt om te bewerken of toe te passen door hun mechanische eigenschappen, maar met additive manufacturing is dit wel mogelijk. In de toekomst zullen we meer eindproducten op de markt zien met een customized design in een nieuw materiaal. Additive manufacturing zal de traditionele bewerkingsmethodes niet verdringen, maar is eraan complementair.”

Automatisering bewerkingscentrum Fehlmann Versa 945

Meer voordelen

De toename van automatisering en robotisering en de 3D-printtechnologie die steeds volwassener wordt, leiden tot nog meer voordelen. “Tegenwoordig vindt een groot deel van productie plaats in China, maar bovengenoemde trends zorgen ervoor dat we weer een deel van de productie naar Europa kunnen halen. Dat is een mooi vooruitzicht, niet alleen voor onze economie maar ook met betrekking tot de footprint van producten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.