02:20
06-03-2018

Robots van morgen zijn collaboratief, eenvoudig en gedigitaliseerd

Maakbedrijven doen hun werk anders dan voorheen. De grote series zijn veranderd in high mix, low volume batches. Toch blijft automatisatie het sleutelwoord om als bedrijf rendabel te zijn. Robots zullen ook in het komende decennium een hoofdrol opeisen, op voorwaarde tenminste dat ze zich aanpassen aan deze nieuwe werkomstandigheden. ABB heeft drie thema’s geïdentificeerd die deze transitie zullen kenmerken: collaboration, simplification en digitalization. Op de komende TechniShow zullen deze thema’s bezoekers rondleiden doorheen de stand en tonen waarom robotica nog een grotere vlucht zal nemen.

Waar u als machinebouwer of eindproducent vandaag vooral nood aan hebt dat is flexibiliteit. De robottechnologie die de automatisatiegraad van de automobielindustrie zo omhoog dreef, heeft vele troeven in handen, maar hinkt net in dit domein wat achterop. Het inleren en opstarten van de robot gebeurt nu wegens de complexiteit veelal bij de integrator. Het duurt weken tot maanden vooraleer hij bij u in de productie arriveert en geld begint op te brengen. Voor ABB moet dit in de heel nabije toekomst resoluut anders. Drie disruptieve innovaties zullen de katalysator in deze transformatie worden: collaboration, simplification en digitalization. Tijdens de TechniShow van 20 tot en met 23 maart in de Jaarbeurs in Utrecht zullen deze thema’s de rode draad op de stand van de robotspecialist vormen. Kom er kennismaken met de robottechnologie van morgen.

Simplification
Robots spreken een eigen, complexe taal. Voor veel gebruikers vormt dit een drempel om erin te investeren. In de toekomst kan dit simpeler. “De komst van apps naar de industriële wereld zal van programmeren kinderspel maken”, voorspelt Martin van der Have, sales- en marketingmanager ABB. “Het zijn ready-to-use robotpakketten. Aan de hand van een vraag-antwoordspel kan u in geen tijd duidelijk maken hoe u afgewerkte producten bijvoorbeeld wil palletiseren of puntlassen . Aan de hand van uw antwoorden zorgt de app dan voor een passende programmatie. Of u kan de robot tonen hoe het moet. De YuMi cobot kan bij de pols genomen worden om hem al zijn taken te laten zien. Daarnaast werken we ook hard aan meer standaardisatie in de communicatie van de grijper en de interface. Als iedereen dezelfde taal spreekt, kan robottechnologie plug-and-play worden. Daar zijn we nog niet, maar deze evoluties maken het alvast een stuk makkelijker om met robots te werken. Ze halen de drempel naar beneden en voeren de snelheid op.”


Dankzij Connected Services is alle data die de robotcontroller verzamelt ook beschikbaar in de cloud voor verregaande analyse.

Collaboration
Hoe toegankelijker de robot, hoe eenvoudiger er in principe mee gewerkt kan worden. Wanneer het hekwerk wordt weggehaald, mag de veiligheid echter niet in het gedrang komen. Van der Have identificeert daarvoor twee methodes: “Ofwel kan de robot vanuit zijn ontwerp intrinsiek veilig worden. We spreken dan van cobotica, waarbij zowel de snelheid als de payload gereduceerd worden om het risico te beperken. Onze YuMi die ook op de beurs aanwezig is, is daar een uitstekend voorbeeld van. Ofwel kan men intelligentie inbouwen in traditionele robots. Safe Move noemen wij dat. Robots hebben dan nood aan een of andere sensor die hen perfect kan duidelijk maken waar de operator zich bevindt. Wanneer de operator nadert gaat de robot over op lage snelheid of komt hij volledig tot stilstand. Van zodra de operator weg is, draait hij weer op volle toeren verder. Zonder hekwerk kan men besparen op m² en krijgt men een eenvoudigere oplossing in handen.”

Digitalization
Digitalisering zal ook voor de robot veel veranderen in elke fase van zijn leven. “Onze Connected Services vatten dit mooi samen”, vertelt van der Have. “Alle data die de robotcontroller verzamelt worden zo ook beschikbaar in de cloud voor verregaande analyse. Problemen kunnen daardoor geïdentificeerd en opgelost worden vooraleer uw productie ongepland stilvalt. Daarnaast kan VR- en AR-technologie een enorme plus betekenen bij het ontwerp, de opstart en het onderhoud van de robot. Bij ons kan het ingewerkt worden in RobotStudio. Dankzij digitalisering krijgen robots eigenlijk zintuigen: ze kunnen zien, ze kunnen voelen. En hoe beter hij zijn wereld leert kennen, hoe flexibeler hij zal kunnen werken.”


Met een ready-to-use packet voor puntlassen zal uw robot in geen tijd op de werkvloer staan en geld in het laatje brengen.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld ABB

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners