01:47
16-10-2017

Shotpeenen voor een langere levensduur van uw werkstukken

Shotpeenen is een oppervlaktebehandeling die speciaal ontwikkeld is voor onderdelen die aan hoge wisselende belastingen worden blootgesteld. De eigenschappen worden door het shotpeenen zodanig verbeterd dat ze een hogere vermoeiingssterkte krijgen en een grotere bestendigheid tegen corrosie. Deze techniek is dan ook populair in de lucht- en ruimtevaartindustrie en de automotive, sectoren die stuk voor stuk aan strenge eisen moeten voldoen. De installaties van Rösler garanderen u als gebruiker absolute precisie en reproduceerbaarheid en intelligente procesbewaking. Alles wat u nodig heeft om met vlag en wimpel te slagen in deze wereld.

Rösler staat synoniem met technologische leiderschap in de wereld van oppervlaktebehandeling. Metaalbewerkers kunnen er niet alleen terecht voor innovatieve machines en producten, het bedrijf heeft ook alle knowhow in huis om technologische ondersteuning te bieden. Bij elke ontwikkeling staan steeds de wensen en eisen van de klanten centraal. Rösler blinkt uit in complete standaardoplossingen, van machines tot straalproducten, die telkens weer tot in de puntjes op een specifiek productieproces worden afgestemd. Voor shotpeenen is dat niet anders. Door het opvoeren van inwendige drukspanningen in het materiaaloppervlak, wordt de levensduur van de onderdelen op aantoonbare wijze verbeterd. Vermoeiingsscheuren en andere ouderdomsverschijnselen tijdens de werking van onderdelen worden door het gebruik van shotpeenen aanzienlijk gereduceerd. Althans, wanneer men het shotpeenen en de bijhorende procedures volledig beheerst. Deze oppervlaktebehandeling vereist immers de nodige expertise om alle parameters (straalmiddel, korrelgrootte, druk, snelheid, afstand …) in het proces perfect op elkaar te laten inspelen. Rösler kan klanten al van in de eerste fase van advies voorzien. Een uitgebreide controle onder diffractiemeter van uw product zal alle mogelijke compressiebreuken in kaart brengen. De metingen gebeuren in het labo, altijd volgens de standaarden ASTM 916 en EN 15305. Dit is de solide basis om een shotpeenoplossing verder op uit te werken, van daaruit kan men alle verdere procesparameters gaan bepalen. Rösler documenteert alle testen en metingen zorgvuldig, zodat u een onderbouwde oplossing voorgeschoteld krijgt.


Schematische voorstelling van het shotpeenen.

Intelligente procesbewaking voor optimaal rendement
Ook de machines zelf onderscheiden zich, onder meer door de intelligente procesbewaking, innovatieve details en bijzonder duurzame componenten. De beschikbare turbines voor het shotpeenen zijn daartoe uitgerust met een controle van het straalmiddeldebiet. Dat kan op twee manieren gerealiseerd worden, via magnetische krachten of via eenmalige Coriolis doseersystemen, naargelang het respectievelijk een metalen of een niet-metalen straalmiddel betreft. Verdere procescontrole en traceerbaarheid worden mogelijk gemaakt door onder meer de automatische registratie, analyse, opmaak en opslag van alle gegevens tijdens het bewerkingsproces. Dat gebeurt door het Rösler HMI-interfacesysteem PC Supervisor dat dus een maximale processtabiliteit en veiligheid garandeert. De straalturbines die Rösler ter beschikking heeft voor het shotpeenen bestaan in meerdere vormen en formaten, zodat er voor elk proces een geschikte oplossing bestaat.

­Er wordt maximaal ingezet op het reduceren van de verbruikskosten voor een optimaal rendement. Ook wat betreft de straalmiddelen voor het shotpeenen bent u bij Rösler van de beste kwaliteit verzekerd met een breed aanbod aan verschillende straalmiddelen en korrelgroottes. Hiermee kan elk substraat genieten van de voordelen van shotpeenen. Verfijnde classificatiesystemen zorgen verder voor de gewenste straalmiddelopwerking.


Innovatieve details maken het verschil in een proces dat zoveel expertise vraagt om te beheersen als shotpeenen.

Tekst: Valérie Couplez   Beeld: Rösler

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

StraalmiddelenShotpeenen