Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Oppervlaktebehandeling

Slijpt u uw gereedschappen?

sharpening metalworking. Industrial CNC metal machining by vertical mill
De kostprijs en de productietijd per stuk zijn gedaald en slijperijen hebben zichzelf bovendien heel wat extra mogelijkheden gegeven om steeds meer en steeds complexere gereedschappen te slijpen.

9 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De belangrijkste voorwaarde uiteraard is dat de kosten van het slijpen lager liggen dan die van het nieuwe gereedschap. Een economische en tegelijk ecologische keuze, want grondstoffen gaan op deze manier langer mee. Vooral HSS en VHM boren en frezen krijgen zo een behandeling, maar ze is niet zonder risico. Kennis van zaken is aangewezen om weer tot de juiste specificaties te komen. 

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: iStock 

Verspanende bewerkingen stellen zware eisen aan het gereedschap. Na verloop van tijd zal vrijloopvlakslijtage zich dan ook laten zien op uw gereedschappen. De grens wordt doorgaans gelegd op 0,1 tot 0,15 mm vooraleer ze beter uit de machine gehaald moeten worden. Maar u kan het ook merken in de machineparameters (hoger benodigd vermogen aan de spil) en zelfs op uw werkstukken. Als u daar bramen opmerkt of afwijkingen op de gewenste toleranties en oppervlaktekwaliteit, dan is uw gereedschap aan vervanging of slijpen toe. Wie kiest voor slijpen, kiest doorgaans voor een lagere gereedschapskost. Het tweede voordeel is de snellere beschikbaarheid, waardoor u zelf minder gereedschappen op stock moet leggen om de continuïteit in uw productie te vrijwaren. 

Aandachtspunten bij slijpen

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Niet elk gereedschap kan weer zijn originele snijkarakteristieken terugkrijgen. De slijtage kan al te ver zitten of de warmteontwikkeling heeft de structuur van het gereedschap permanent aangetast. In dat geval kiest u beter voor een nieuw gereedschap. Zonder de correcte geometrie zal uw gereedschap immers niet naar behoren presteren, wat zeer nadelige gevolgen heeft voor de standtijd maar vooral voor de maatnauwkeurigheid van het gereedschap. De impact laat zich ook voelen aan de machine. Een andere snijgeometrie vraagt om aangepaste parameters. Hou er rekening mee dat gecoat gereedschap na het slijpen een nieuwe coatinglaag kan nodig hebben. En dat kan dan weer de kostprijs de hoogte in stuwen.

Kies voor specialisten

Maar wanneer is het nu interessant om slijpen te overwegen? Allereerst is extern slijpen vaak de beste optie. Het vraagt immers om gespecialiseerde machines en kennis van zaken om de originele geometrie te evenaren. Belangrijk om weten, de slijperijen van vandaag, zijn niet meer de slijperijen van gisteren. Er is heel hard geïnvesteerd de voorbije jaren om het slijpen verder te professionaliseren. Het resultaat? De kostprijs en de productietijd per stuk zijn gedaald en slijperijen hebben zichzelf bovendien heel wat extra mogelijkheden gegeven om steeds meer en steeds complexere gereedschappen te slijpen. Slijperijen kunnen de toleranties voorgeschreven door de fabrikant perfect evenaren en via meetrapporten zelfs attesteren dat ze dezelfde kwaliteit en standtijd zullen hebben. Misschien kan het interessant zijn om slijpen opnieuw te overwegen?

Het vraagt om gespecialiseerde machines en kennis van zaken om de originele geometrie te evenaren.

Slijpen of vervangen?

Of die slijpkost nu uiteindelijk opweegt tegen de kost van een nieuw gereedschap moet niet puur een prijskwestie zijn maar ook rekening houden met het verspaand volume. Dat A-merken beter in de markt liggen voor slijpen hoeft dan ook niet te verwonderen. Over het algemeen zijn het de meer traditionele gereedschappen die zich het meest rendabel laten slijpen. Maar de toepassing waarin het gereedschap moet presteren, zal bepalen of het interessant is of niet. Ten slotte zal de seriegrootte een rol spelen. Hoe meer gereedschappen u in een keer laat slijpen, hoe minder de insteltijden zullen doorwegen in de kost per gereedschap.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details