NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Slimme kranen passen zich aan elke situatie aan

Slimme kranen passen zich aan elke situatie aan

Overal waar iets geproduceerd wordt, moet men op zoek naar een geschikte oplossing voor het interne transport van materialen, halffabrikaten of afgewerkte producten. Soms hangen daar ook speciale eisen aan vast, bijvoorbeeld met het oog op de locatie of het soort materiaal dat getransporteerd moet worden. ABUS Kransysteme GmbH biedt kranen en hijswerktuigen op maat voor elke specifieke toepassing. Hoisting Equipment staat al heel wat jaren bekend als verdeler van de ABUS systemen in België. Vandaag zet de firma uit Bornem de ABUControl, een intelligent en modulair kraanbesturingssysteem, in de schijnwerpers.

ABUS Kransysteme GmbH, met hoofdzetel in Gummersbach (Duitsland), is één van de belangrijkste halkranenbouwers in Europa. De firma produceert jaarlijks meer dan 5.000 kranen in vijftig verschillende uitvoeringen voor klanten in Duitsland en 55 andere landen wereldwijd. “Elke kraan is verschillende qua ontwerp, grootte, aantal aandrijvingen en functies. Alles wordt op maat gemaakt en is vaak uiterst complex. Toch is het belangrijk om te werken met standaardmodules om zo de productietijd kort te houden. Verder worden de systemen continu geoptimaliseerd met de nieuwste technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de ABURemote afstandsbediening of de digitale gegevensverwerking voor preventief onderhoud en reparatie”, zegt Jan Sillis van Hoisting Equipment. “In het huidige tijdperk van Industrie 4.0 stijgt de vraag naar krachtige besturingssystemen. Daarom ontwikkelde ABUS het intelligente en modulaire kraanbesturingssysteem ABUControl. Alle vereiste kraanfuncties kunnen met slechts twee standaardmodules geïmplementeerd worden en de parameters kunnen snel en gemakkelijk in de besturingssoftware ingesteld worden. Het comfort van de gebruiker, de veiligheid van het systeem en de onderhoudsvriendelijkheid staan dan ook centraal.

hoisting3_rs2126_az-abucontrol-auf-tablet-person-mit-hemd-kopieren

Alle gegevens, instellingen en de service-informatie kunnen op een eenvoudige manier gevisualiseerd worden. Het lijkt wel of je gewoon op het internet aan het surfen bent.

 

Comfort en veiligheid van operator en systeem

ABUS heeft er alles aan gedaan om het comfort en de veiligheid op de werkvloer te verhogen. Zo kan steeds een bepaald rij- en hijsprofiel aangemaakt worden, dat perfect afgestemd is op de behoeften van de toepassing. Kranen met twee vaste snelheden functioneren immers helemaal anders dan kranen die via frequentieregelaars bestuurd worden. Dankzij deze profielen vervalt het lastige positioneren, waardoor de productiviteit op de werkvloer gevoelig stijgt. “Om het comfort en de veiligheid tijdens het transporteren van goederen nog te verhogen, kan de operator ook de slingerdempingsfunctie activeren. Die beperkt het slingeren van de last door de versnelling en de vertraging van de kraan en de loopkat te regelen”, vult Sillis aan. “Deze slingerdemping is gebaseerd op mathematische berekeningen, die rekening houden met de rijsnelheden, de versnelling en vertraging van kraan en loopkat, de positie van de haak en de lengte van de hijsmiddelen. Zelfs personen, die zelden met een kraan werken, kunnen op die manier zonder risico’s lasten transporteren en positioneren.” Als een last simultaan met twee haken gehesen wordt, zorgt de gelijkloopsturing ervoor dat beide haken exact met dezelfde snelheid werken, ook al is de belasting ongelijk verdeeld. Voorwaarde is wel dat de kraan met een frequentieregeling voor het hijsen uitgerust is. Ook bij kranen die in tandem lopen, wordt de rijsnelheid geregeld, zodat ze perfect op de juiste onderlinge afstand blijven. Door deze tandemsturing kunnen tot vier takels en loopkatten, die op één kraan gekoppeld zijn, bediend worden.

hoisting2_rs2129_az-abucontrol-komponenten-kopieren

Het ABUControl besturingssysteem zorgt voor het comfort en de veiligheid van systeem en operator.

 

Onderhoudsvriendelijkheid

Deze kraanbesturing is zeer onderhoudsvriendelijk. “De ABUControl is opgebouwd uit standaard verwisselbare elektronische componenten, die reeds hun nut bewezen hebben in de moderne automatiseringstechnologie. Daardoor kan je een vervanging of reparatie van een component door elke servicepartner laten uitvoeren”, sluit Sillis af. “Bovendien kan je via de moderne interface KranOS alle gegevens, instellingen en de service-informatie van het systeem raadplegen, wanneer je maar wil en even eenvoudig als het surfen op het internet.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details