NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Slimme multitasking machines  verlagen kostprijs per product

Slimme multitasking machines verlagen kostprijs per product

Slim produceren gaat over de verregaande digitalisering en automatisering van productiemachines. Ook in de verspaning neemt deze ontwikkeling al jaren een belangrijke plaats in. Want door slim te produceren gaat vooral de kostprijs per product omlaag en ontstaat er meer continuïteit. In de markt is daarom veel te doen met robotisering en andere vormen van automatisering. Maar het Japanse Muratec is al decennialang leverancier van multitasking machines die slim produceren. Daarnaast ontwikkelen zij steeds weer nieuwe systemen om een productiemachine nog slimmer te laten produceren.

Muratec Machine Tools is onderdeel van het Japanse Murata Machinery. Tientallen jaren geleden is door dit bedrijf al een draaibank ontwikkeld met geautomatiseerde aan- en afvoer. De gantry loaders en unloaders zijn jarenlang uniek geweest. Niet alleen in toepassing, maar zeker ook in snelheid. Door het gebruik van bijvoorbeeld een tweede spindel en/of drie gereedschapsturrets, is het draaiproces zeker net zo geavanceerd. De programmering van deze complexe machines heeft zich reeds lang bewezen. Door meerdere programma’s parallel te gebruiken is de machine in staat om te ‘multitasken’.

Muratec op de Belgische markt

De machines van Muratec worden al een lange periode gebruikt in de Belgische maakindustrie. Bendertechniek Bvba heeft in 2016 het dealerschap verworven en heeft daarmee de verkoop- en serviceactiviteiten in België op zich genomen. Een mooi voorbeeld van de slimme productie met Muratec machines, is de nieuwe productielijn bij een automotive producent. Hier worden een aantal Muratec machines met dubbele frontspindel ingezet. De machines vormen samen met andere machines, een productielijn waarin de producten in een aantal stappen worden geproduceerd. De draai­machines werken samen met een onder andere een wals en een oven. De aan- en afvoer en de onderlinge distributie, worden gedaan met het automatiseringssysteem van Muratec in samenwerking met de overige robots. Waar eerder vele menselijke handelingen moesten worden verricht, staat nu een zelfstandig operende productielijn.

Noviteiten

Als machinefabrikant heeft Muratec het automatiseren van een multitasking verspaningsmachine al jaren onder de knie. Daarom heeft men de laatste jaren veel energie gestoken in het ontwikkelen van uitbreidingen die in een productielijn gewenst zijn. Zo zijn de Muratec machines uit te breiden met de volgende apparaten (naast de al bekende belading- en ontladingssystemen):

  1. Ontstapelaars voor buffervoorraad materiaalaanvoer
  2. Automatisch meetstation voor
    tussentijdse metingen
  3. Wasstation om producten te reinigen
  4. Bufferposities, om producten te kunnen bufferen tussen twee in-line machines
  5. Stapelaars voor het efficiënt verzamelen van het eindproduct

 

Deze uitbreidingen zijn modulair gebouwd, zodat een machine samengesteld kan worden met ieder van de genoemde modules. Naast deze systemen is een Muratec machine eenvoudig aan te sluiten op bijvoorbeeld een stafaanvoersysteem. Hiermee wordt ook de stap om het materiaal te zagen geëlimineerd.

Slim produceren

Het resultaat is een productiemachine voor metalen of kunststoffen onderdelen, die pro­du­ceert van stafmateriaal tot kant-en-klaar product. Door de toepassing van verschillende modules kan zo iedere gebruiker een machine voor zichzelf samenstellen. Het grootste voordeel hiervan is dat de verschillende modules naadloos met elkaar samenwerken. De hardware en software zijn namelijk door dezelfde mensen ontwikkeld. Wanneer een draai­machine wordt uitgebreid met externe systemen is de installatietijd vele malen langer. Bovendien maakt het een systeem veel gevoeliger voor storingen. Door te kiezen voor één machine met uitbreidingen van dezelfde fabrikant, wordt dit voorkomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.