Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Automatisering

Smart Factory met IoT: igus ontwikkelt smart plastics app voor Fanuc “FIELD system”

Nieuwe igus app voor Fanuc IoT platform maakt het mogelijk machinecomponenten te monitoren. Om data van machines en systemen centraal te...

pm6019-11

11 december 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Nieuwe igus app voor Fanuc IoT platform maakt het mogelijk machinecomponenten te monitoren. Om data van machines en systemen centraal te kunnen evalueren, presenteert Fanuc nu haar open industriële IoT platform genaamd “FIELD system”. Het systeem kan productiemachines van alle fabrikanten met elkaar verbinden met behulp van een lokale netwerk topologie, waardoor een uitgebreide data-analyse mogelijk is van de hele procesketen. In deze infrastructuur worden apps van Fanuc en van externe leveranciers gebruikt. Nu heeft igus een smart plastics app voor het nieuwe systeem ontwikkeld. De app kan door onderhoudspersoneel worden gebruikt voor het bewaken van de conditie van hun igus componenten, zoals bijvoorbeeld kabelrupsen en kabels en hun onderhoudswerkzaamheden tijdig plannen.

“Networking” is momenteel het buzz-woord als het gaat om voorspellend onderhoud en Industry 4.0. Daarnaast worden industriële IoT platformen gebruikt. Automatiseringsspecialist Fanuc heeft nu een dergelijk platform ontwikkeld. Het Fanuc Intelligent Edge Link & Drive system (afgekort: FIELD) werd voor het eerst door het bedrijf in Europa gepresenteerd op de EMO-beurs. Met het FIELD-systeem, kunnen productiemachines in een netwerk met elkaar in verbinding worden gebracht. Het kan “op locatie” werken, of in de toekomst met een cloud-link. Het systeem verzamelt en analyseert de machinedata op locatie. De besturingsgegevens en sensordata van de machines kunnen daarom centraal worden verzameld via slechts één server en kunnen worden bekeken wanneer het maar nodig is. Efficiëntie is gemakkelijk te bewaken, productieprocessen kunnen worden versneld en onderhoudswerk kan worden gepland. Vanwege het open karakter van het platform, kunnen alle machines met het systeem worden verbonden. Apps voor het systeem worden aangeboden door FANUC en externe leveranciers.. Motion plastics specialist igus heeft een app ontwikkeld voor haar smart plastics en deze beschikbaar gemaakt voor het FIELD platform. Wanneer de igus smart plastics app eenmaal is geïntegreerd, dan kunnen de gebruikers de conditie van hun kabelrupsen en kabels op elk gewenst moment monitoren en kunnen ze ook onderhoudswerkzaamheden ruim van tevoren plannen. In de toekomst wordt de conditie van tandkranslagers, ook met de app bewaakt.

Verbinding via icom.plus module in een veilige omgeving

Onder de naam isense, voert igus diverse soorten sensoren die de conditie van igus componenten detecteren. Ze meten onder andere de slijtage tijdens gebruik en waarschuwen de gebruiker op tijd om reparatie of vervanging in te kunnen plannen.De icom.plus communicatiemodule biedt de igus data aan via een geïntegreerde OPC-UA server. Deze data wordt vervolgens in het platform ingevoerd middels de FANUC converter. “Vanwege het open karakter van het FIELD systeem, kan de klant nu de data en levensduur-verklaringen van alle igus producten in een beveiligde lokale netwerkomgeving gebruiken”, legt Richard Habering, hoofd van de Smart Plastics Business Unit bij igus GmbH. “De igus smart plastics app geeft de onderhoudsmonteur aan wanneer ze het volgende onderhoud moeten uitvoeren. Ongeplande stilstandstijd kan worden vermeden.” De FIELD system apps, zoals de igus smart plastics app, kunnen door de gebruiker worden gedownload via de FIELD system app store. Hier kunnen klanten hun gewenste software-oplossingen zelf kiezen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details