NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Sneller, beter, duurzamer: nieuwe lasersnijmachine scoort
Nikolaj Opstoel (Mazak), Sofie Vandoorne (Het Veer) en Hans Clauwaert (Femaco): “Mazak rust niet tot de installatie volledig naar wens is. Dat is wat je van een partner wil. Een partner waarmee we overigens al 35 jaar samenwerken.”

Sneller, beter, duurzamer: nieuwe lasersnijmachine scoort

Bij Het Veer houden ze ervan om alles zoveel mogelijk onder één dak te produceren en aldus de volledige productieketen rond middenspanning als één geïntegreerd verhaal te brengen. Femaco neemt binnen de groep de plaatbewerking voor zijn rekening. Het rekent daarvoor al 35 jaar op de snijtechnologie van Mazak. Voor het eerst proeven ze daar nu van de snelheid van een fiberlaserbron, waardoor één machine nu het werk van twee kan doen.

Femaco maakt deel uit van Het Veer. Een bedrijvengroep die organisch gegroeid is vanuit het installatiebedrijf Deba dat Rik Vandoorne in ’79 uit de grond stampte. “We zijn door de jaren heen steeds verder gegaan in verticale integratie. Het Veer kan daardoor vandaag alles wat bij middenspanningsinstallaties komt kijken onder één dak produceren. Van de componenten tot en met bordenbouw en automatisering, en zelfs de betonnen behuizingen waarin hoogspanningscabines staan”, vertelt CEO van Het Veer Sophie Vandoorne. 

Ook aan de naam van de holding hangt een mooi stukje bedrijfsgeschiedenis vast. De familie verzorgde immers in vervlogen tijden een overzet aan de oevers van de Leie. “Een idee dat blijft leven. Ook vandaag willen we nog altijd bruggenbouwers zijn en mensen dichter bij elkaar brengen, ongeacht de sector, door de juiste technische oplossingen aan te bieden en tot in de puntjes af te werken voor onze ­klanten.”

Er kwam, in functie van de hoogte van het gebouw, naast de Nexus 3015 een dubbele toren met in totaal zeventien cassettes.

Snelheid en flexibiliteit 

De plaatbewerking binnen Het Veer gebeurt door Femaco. “Het gros van de omzet komt vandaag nog van binnen de groep. De bedoeling is om daar de komende jaren extern in verder te groeien. Door te kiezen voor een eigen machinepark met voldoende capaciteit in plaats van samenwerking met toeleveranciers, geven we onszelf alle mogelijkheden om dat waar te maken. De bliksemschicht in ons logo staat voor de snelheid waarmee we klanten helpen. Bovendien creëren we interne flexibiliteit voor ons R&D-team om snel werk te kunnen maken van prototypes.” Naast de plaatbewerkingsmachines, beschikt Femaco over een lasatelier en een draai- en freesbank om specifieke stukken op af te werken. 

Van CO2 naar fiber, van twee naar één

Het snijden gebeurde tot voor kort met een CO2-lasersnijmachine. “Verouderd, maar tot de laatste snik enorm stabiel”, vertelt productieverantwoordelijke Hans Clauwaert. Reden genoeg dus om weer voor dezelfde leverancier te kiezen, want ook de vorige vier lasersnijmachines van Mazak bewezen uitstekend hun diensten. Maar deze keer dan wel met fiberbron. “We zitten vooral in het dunne segment: 2, 3 en 4 mm zijn de meest courante plaatdiktes die hier passeren. De winst in snelheid die we met een fiberlaser kunnen pakken is zodanig groot, dat we nu aan één machine genoeg hebben om het werk van twee oudere installaties over te nemen.” 

Het werd de Nexus 3015 met 4 kW vermogen. “Nog niet eens de snelste Mazak lasersnijmachine, maar wel een die uitblinkt in flexibiliteit en ergonomie. We kunnen makkelijker wisselen tussen series. Alle te nemen stappen zoals nozzlereiniging en kalibratie gebeuren automatisch, zodat de omsteltijden beperkt blijven. En dankzij de zijdeur leggen we er makkelijk nog één stuk bij voor R&D. Net wat we nodig hadden, dus”, vertelt Clauwaert. 

De Nexus 3015 fiberlasersnijmachine werd aangevuld met een ontlaadtafel waar de stukken manueel uitgesorteerd worden.

Dubbele toren met zeventien cassettes

De machine arriveerde in oktober 2021. De snelheid springt uiteraard in het oog, maar daarnaast stelt Clauwaert lagere energie- en onderhoudskosten vast. “Door het veel hogere snijtempo moeten we de capaciteit zelfs nog niet ten volle benutten, want de sturing is erop voorzien om na de werkuren onbemand verder te kunnen werken.” 

Ook het oude FMS moest plaats ruimen voor een gloednieuwe automatiseringsoplossing. Er kwam, in functie van de hoogte van het gebouw, een dubbele toren met in totaal zeventien cassettes. “Het was de bedoeling om de machine al goed in de vingers te hebben vooraleer de automatisering kwam. Maar die had wel vertraging en werd in juni vorig jaar afgewerkt. Gelukkig konden we op Mazak rekenen als partner. Zij rustten niet tot de installatie volledig naar wens was afgeleverd. Dat is wat je van een partner wil. Een partner waarmee we overigens al 35 jaar  samenwerken.”

Elk stuk krijgt op de laser een unieke code mee voor een perfecte traceerbaarheid.

Duurzame oplossingen

Bij Femaco zijn ze ook nu weer helemaal wild van het resultaat. “De machine snijdt aan veel nauwere toleranties. Dat maakt dat we nu minder afkeur hebben en een betere, continue kwaliteit, wat op zijn beurt zijn vruchten afwerpt bij de montage van de gesneden stukken. Afwerking wordt sowieso steeds belangrijker. Elk stuk krijgt daarom op de laser een unieke code mee voor een perfecte traceerbaarheid. Maar we kunnen ze eveneens afwerken met onze vlakbedprinter om helemaal te personaliseren voor klanten. Een extraatje waar steeds meer vraag naar is. En iets wat we zelf ook wel kunnen smaken. De Mazak en de toren steken namelijk in onze bedrijfskleuren”, besluit Vandoorne.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?