Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Snijden onder (variabele) hoek met plasma

Plasmasnijden heeft de voorbije decennia een te duchten concurrent gevonden in lasersnijden. De fabrikanten zijn echter niet bij de pakken...

8 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Plasmasnijden heeft de voorbije decennia een te duchten concurrent gevonden in lasersnijden. De fabrikanten zijn echter niet bij de pakken blijven zitten. Met nieuwe ontwikkelingen in de plasmasnijbron die onder meer resulteerden in een betere snedekwaliteit en een snellere werking, kreeg de plasmasnijmachine al extra troeven in handen. Hetzelfde kan gezegd worden over de evoluties in het bevelsnijden, het snijden onder (variabele) hoek.

Toen plasmasnijden industrieel marktrijp was, zorgde het voor een revolutie waar metalen moesten gesneden worden. Net door de hoge temperaturen die konden ontstaan, scoorde plasmasnijden van in het begin zeer goed in het nauwkeurig snijden van dikke platen. Een troef die het tot op vandaag nog niet uit handen gegeven heeft. Door deze eigenschap, in combinatie met een betere kwaliteit van de snijrand wist het plasmasnijden de techniek van het autogeen snijden voor een groot deel uit de markt te spelen. Er vormt zich overigens ook geen oxidehuid tijdens het plasmasnijden, aangezien het een smeltsnij­proces betreft. Een tweede belangrijke voordeel van het plasma­snijden is de mogelijkheid om traploos tot 45° te snijden. Men kan met andere woorden laskanten gaan aanbrengen, waardoor men zich een bewerking achteraf kan uitsparen. Verder springt ook zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in het oog. De investeringskosten liggen immers een stuk onder wat metaalbewerkers moeten neerleggen voor een lasersnijmachine. Dat heeft alles te maken met de zwaardere eisen die een laser aan de snijtafel stelt. Bovendien zijn er geen beperkingen in het formaat (de lengte waarover het portaal beweegt is quasi onbegrensd) en de dikte van de plaat, waar een lasersnijmachine wel rekening mee moet houden.

Mogelijkheden en uitdagingen van bevelsnijden

Bevelsnijden is een techniek die vaak toepassing vindt als lasnaadvoor­bereiding of om een naadloze assemblage te faciliteren. Door de materialen onder een hoek te snijden wordt de basis gelegd voor een sterkere las of verbinding. En wanneer dit al kan meegenomen worden wanneer het materiaal in de juiste vorm wordt gesneden, bespaart men zich extra handling en opspanning, wat uiteraard de productiviteit en nauwkeurigheid ten goede komt. In principe zijn de mogelijkheden van het bevelsnijden eindeloos. Door de traploze instelling is elke hoek mogelijk. De techniek kan toegepast worden voor alle types lasnaden. Ook complexe vormen kunnen aangebracht worden. Bevelsnijden onder constante hoek is vandaag al gemeengoed op plasmasnijmachines. Dat geldt zeker voor standaardprocessen. Wie snedes die daarbuiten vallen wil realiseren, zal een diepgaandere kennis van de software nodig hebben. Waar het schoentje in de praktijk wel eens kon knellen, dat was bij het bevelsnijden onder variabele hoek.

Bevelsnijden onder variabele hoek

In de praktijk loopt men bij het bevelsnijden onder variabele hoek tegen nogal wat manueel correctiewerk aan. Geen constante hoek wil immers zeggen dat het materiaal zal variëren in dikte en dat dus ook de spanning kan verschillen. Afwijkingen in de plasmaboog dus, waar men in functie van de snijhoogte, snijdikte, het materiaal en de gewenste hoek voor zal moeten compenseren en waar dus ook het nodige meetwerk aan te pas zal komen om alles constant en correct te houden. Externe meetapparatuur kan soelaas brengen, maar die kunnen verstoord worden door de lichtfrequenties en storingen die de plasmaboog uitzendt. Met andere woorden, manueel hebben operatoren daar een vette kluif aan. De nieuwste generatie plasmasnijmachines maken intussen al voor een groot stuk komaf met deze problematiek, voornamelijk door evoluties in de software. De machine zal dan zelf de nodige metingen en berekeningen doen, zodat het werk voor de operator teruggebracht wordt tot het ingeven van de juiste parameters. Hierdoor vinden steeds meer metaalverwerkers voor steeds meer toepassingen hun weg naar het bevelsnijden onder variabele hoek.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details