NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Snijdt u al op een hoger niveau?
Ook nabehandeling van de stukken is niet meer nodig, aangezien de markering van deze nanojoints op het metaal amper zichtbaar is.

Snijdt u al op een hoger niveau?

Lasersnijden is zowat de standaard geworden om metalen platen in de juiste vorm en formaat te brengen. Als marktleider in lasertechnologie in Europa is TRUMPF het aan zijn status verplicht om te blijven innoveren in deze processen. En dat doet het ook. Twee recente ontwikkelingen brengen de snijkwaliteit weer naar een hoger niveau. Enerzijds maakt de ‘nanojoints’-methode kinderspel van het uitsorteren van stukken. Anderzijds bereidt EdgeLine Bevel de metalen platen al perfect voor op lassen.

De Intech is meer dan gewoon maar een huisbeurs. Ze is uitgeroeid tot een evenement waar bezoekers kennis kunnen maken met de volgende stappen in plaatbewerkings­technologie. Tegen deze achtergrond beleefde de nieuwe ‘nanojoints’-methode dit jaar haar vuurdoop.

“Het gaat om een minuscule onderbreking in het snijproces, een verregaande optimalisatie van de bekende ‘microjoints’; deze nanojoints zijn zelfs sneller te plaatsen. Dit resulteert in een verbeterde efficiëntie en een betrouwbaardere werking. Het is een prachtig voorbeeld van hoe TRUMPF met zijn snijtechnologie naar de volledige ketting kijkt om de productie te optimaliseren”, vat Karel Vincke, zaakvoerder van verdeler V.A.C. MACHINES, het eenvoudig samen. 

Stukken kunnen dichter bij elkaar genest worden, omdat de nanojoints maken dat ze niet in het skelet blijven vasthaken.

Sneller stukken uit skelet halen

Vandaag houden microjoints typisch de stukken vast tijdens het snijden. Operatoren moeten deze dan afbreken om de stukken uit het skelet te halen. Microjoints zijn een onderbreking in de snede waardoor over de volledige plaatdikte een stukje plaat het stuk blijft vasthouden. Door deze nu heel wat kleiner te maken, kan dat proces enorm versnellen. 

Nanojoints besparen gebruikers niet alleen kopzorgen bij het uitsorteren, maar verminderen ook de kosten gevoelig. De stukken kunnen immers dichter bij elkaar genest worden, omdat de nanojoints maken dat ze niet in het skelet blijven vasthaken. 

“Afhankelijk van de vorm van de specifieke stukken, zouden we op deze manier scrap zelfs volledig kunnen vermijden. Ook nabehandeling van de stukken is niet meer nodig, aangezien de markering van deze nanojoints op het metaal amper zichtbaar is”, aldus Vincke. 

De technologie is beschikbaar als optie voor de TruLaser 5000, 3000, 100 fiber lasersnijmachines, maar kan ook via een software-update op bestaande machines toegepast worden.

Met EdgeLine Bevel worden stukken tijdens het snijden al automatisch voorbereid op het lassen door ze af te schuinen of verzinkingen aan te brengen.

Stukken tijdens snijden al afschuinen

Een tweede evolutie, die al tijdens de Blechexpo in november aan het publiek werd getoond, is de EdgeLine Bevel oplossing. Hiermee worden stukken tijdens het snijden al automatisch voorbereid op het lassen. 

“Dat gebeurt nu gewoonlijk met een freesmachine, een slijpmachine of een haakse slijper, een extra stap die moeizaam verloopt en tijd kost. Afschuinen is ook al mogelijk met geavanceerde 3D-snijkoppen, maar die vallen buiten het budget van veel metaalbewerkers. Met EdgeLine Bevel brengen we deze technologie nu echt naar de werkplaats, ook voor eenvoudigere standaardlasersnijmachines. We maken het zelfs mogelijk om binnencontouren van een stuk af te schuinen, waar traditionele haakse slijpers moeilijk mee overweg kunnen. Dit is een wederom een slimme manier om downstream processen uit te schakelen. Het zorgt voor een flinke boost in efficiëntie in de productieflow van onze klanten”, vertelt Vincke trots.

Ook voor verzinkingen

Naast afschuinen kan EdgeLine Bevel ook automatisch gaten afschuinen om schroefkoppen in te verzinken. Vincke: “Nog een downstream proces dat op de schop mag, dus. Het maakt EdgeLine Bevel een ‘must-have’ voor iedereen die in zijn atelier verbindingsprocessen toepast die vragen om verzinkingen of schroeven. En dankzij de snelle, eenvoudige programmatie is deze oplossing ook geschikt voor bedrijven die hier slechts occasioneel mee te maken krijgen.”

TRUMPF stelt de technologie ter beschikking voor zijn TruLaser 5000, 3000  en zelfs de 1000 serie, maar wie al over lasersnijmachines van TRUMPF van de laatste generatie beschikt, kan ze ook via retrofit toevoegen aan zijn bestaande machine. “Naast andere unieke features zoals BrightLine fiber, Highspeed Eco en Coolline bieden deze twee nieuwe technologieën weer unieke voordelen voor onze partners”, besluit Vincke.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.