NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Software om spelden in databerg te vinden
Zo zijn er nu veel meer apparaten en computers die data genereren. Om hieruit informatie te kunnen halen moeten de data in eerste instantie opgeslagen worden.

Software om spelden in databerg te vinden

Zelfs wanneer u geen enkele aanpassing aan uw productieprocessen uitvoert, zit u toch op een berg data. Data die u kunnen helpen om uw organisatie bij te sturen en de juiste keuzes te maken. Het handmatig verzamelen, analyseren en rapporteren van data is echter te tijdrovend. Er bestaat heel wat business intelligence software die hiermee voor u aan de slag kan om tot inzichten van meerwaarde te komen. Maar hoe begint u eraan?

De meeste metaalverwerkende bedrijven bezitten veel meer interessante gegevens over hun bedrijfsprocessen dan ze zelf vermoeden. In de sturing van de machines, maar evengoed in administratieve processen. Een potentieel dat nu nog vaak onbenut blijft. De meeste zaakvoerders gebruiken hun, weliswaar goed afgestemde, buikgevoel en zakenverstand om beslissingen te nemen. Een proces dat steeds moeilijker zal worden naarmate een bedrijf groeit. De feiten, die hen daarbij zwart-op-wit in de juiste richting kunnen wijzen, blijven ondergesneeuwd zitten in tal van processen. Data die overigens elke dag nog verder aangroeien. Om die immense hoeveelheden informatie zo optimaal mogelijk te benutten is er business intelligence software nodig. Die kan continu en gericht data binnen en buiten het bedrijf verzamelen en analyseren.

Waar loopt het nu mis?

Wie even door de pagina’s van de VDAB snuistert, zal zien dat er geen gebrek is aan openstaande vacatures. De grootste rem op de groei in maakbedrijven is op heden het vinden van geschikt personeel. Het takenpakket van de meeste medewerkers in maakbedrijven is dan ook goed gevuld. Is er een rapport nodig, dan moet u hoogst waarschijnlijk even wachten tot de productieleider de cijfers heeft kunnen samenstellen. Dataverzameling gebeurt nu immers op basis van KPI’s en rapportages per week. Gegevens die dan in Excellijsten verdwijnen om inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering. Maar die tools zijn weinig flexibel om informatie op maat uit de gegevens te distilleren. Daarnaast hindert de logheid de gebruiker die – uiteraard in real-time – op de hoogte wil zijn van wat er speelt. Dat veel van deze rapportages ook mensenwerk is, wil zeggen dat de foutgevoeligheid hoger ligt. In een wereld waarin de hoeveelheid data elke dag toeneemt, is deze manier van werken niet toekomstbestendig.

Een business intelligence softwarepakket is in staat om data uit verschillende bronnen te raadplegen, te verwerken en een overzicht te geven van wat er speelt binnen je bedrijf.

Wat is er nodig?

Hoe stoom je je bedrijf dan klaar voor de toekomst? De technologische ontwikkelingen hebben elkaar de voorbije jaren in sneltreinvaart opgevolgd. Zo zijn er nu veel meer apparaten en computers die data genereren. Om hieruit informatie te kunnen halen moeten de data in eerste instantie opgeslagen worden. Een ERP-systeem is een goede start om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en data beschikbaar te stellen binnen de organisatie. Data worden er immers zorgvuldig en gestructureerd in bijgehouden. Maar daar eindigt het ook zowat. Om aan de slag te gaan met al die gegevens is er meer nodig: business intelligence software. Aan de hand van verschillende tools worden deze waardevolle data geanalyseerd en gerapporteerd in een mum van tijd. Hierdoor krijg je real-time en proactief nieuwe inzichten waarmee bedrijfsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden.

Wat levert het allemaal op?

Zoals gezegd zorgt een ERP-systeem voor het overzicht. Wat business intelligence software daaraan toevoegt, dat is controle op de bedrijfsprocessen. Je weet altijd perfect hoe je bedrijf eraan toe is. Dat levert uiteraard een flinke tijdsbesparing op. Het handmatig opsporen en invoeren van data behoort immers tot het verleden. Een business intelligence softwarepakket is in staat om data uit verschillende bronnen te raadplegen, te verwerken en een overzicht te geven van wat er speelt binnen je bedrijf. Data hoeven maar één keer ingevoerd te worden, waardoor de foutgevoeligheid daalt. Ook de kwaliteit en snelheid van de verwerking zijn daarbij gebaat. En niet te vergeten, de reactietijd voor nieuwe inzichten gaat ook stukken sneller.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details