NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Software toekomst van plaatbewerking
Waar vroeger de kennis en kunde in het hoofd en de vingers van de plooier zaten, zit die nu in de software. De Easy-Form 9 kan de bediener langs de moeilijkste plooien loodsen.

Software toekomst van plaatbewerking

In de streek rond Ieper spreken ze nog altijd van ‘smetje Dewilde’. Bijna tachtig jaar later onderscheidt Dewilde Engineering zich nog steeds met mechanische herstellingen en constructies van de bovenste plank. Om flexibiliteit en reactiviteit te kunnen garanderen investeert het bedrijf flink in eigen machines. Begin dit jaar kreeg de plaatbewerkingsafdeling een make-over. Een nieuwe plooibank en lasersnijmachine van LVD, in combinatie met de overkoepelende CADMAN software, hebben het plaatwerk van Dewilde Engineering naar een hoger niveau gebracht.

De deuren van Smidse Dewilde gingen al in 1937 open. Ging het over fijnmechaniek of wat complexere herstellingen, dan wisten ze waar aankloppen. Een reputatie die tot op vandaag hoog gehouden wordt. Zo’n 40% van de omzet van Dewilde Engineering komt nog altijd uit industriële herstellingen. “Reactiviteit en flexibiliteit zijn de bouwstenen van ons DNA”, opent Patrick Heughebaert die sinds ’97 de leiding over het bedrijf heeft. “We blijven investeren in mensen, machines en onze manier van werken, zodat we onze klanten zo goed en zo snel mogelijk uit de nood kunnen helpen.” Een mentaliteit die ook wordt doorgetrokken naar de andere activiteiten binnen het bedrijf: machinebouw en robotica. De firma realiseerde al diverse roboticaprojecten in de voedingssector, onder andere systemen voor het sorteren van lasagnes, het groeperen van noedels en het inleggen van pralines. “Engineering projecten lopen weliswaar over langere tijd, maar wanneer er iets misgaat bij de klant, leggen we graag diezelfde reactiviteit en flexibiliteit aan de dag.”

Eigen machinepark voor flexibiliteit

Om die reden werkt Dewilde al sinds de jaren 90 met eigen plaatbewerkingsmachines. Heughebaert: “We investeerden in een plooi­bank van LVD en een schaar waarmee we het gros van het werk in eigen beheer konden houden. Werd het iets complexer dan konden we rekenen op vaste toeleveranciers.” Hoewel de technologie van het plooien al enorm geëvolueerd was, hield Dewilde Engineering al die tijd bewust vast aan zijn machines. “Het gaat hier niet om volcontinue productie voor het plaatwerk. Wat we hadden werkte eigenlijk prima om onze noden af te dekken.” Tot de ervaren plooier die de machine bediende zijn pensioenleeftijd naderde. Dan drong een strategische beslissing zich op. “Al die finesses doorgeven aan een jonge werkkracht, het is onbegonnen werk. Investeren we weer in deze activiteit of kiezen we ervoor om alle plaatwerk extern neer te leggen?”

Claude Stragier (LVD) en Patrick Heughebaert (Dewilde Engineering). LVD wierp zich op als een meedenkende partner bij de vernieuwing van de plaatwerkafdeling van Dewilde Engineering.

Kennis in de software

“Een keuze die er eigenlijk geen was, omdat we ons verder willen profileren als hersteldienst. Bij toeleveranciers zouden we nooit de prioriteit krijgen die nodig is om die reputatie hard te maken. Reactief werken is onze sterkte, maar daar heb je de juiste middelen voor nodig”, vertelt Heughebaert. Dewilde Engineering wilde echter meer doen dan de machines louter vervangen. Het was het uitgelezen moment om te kijken hoe het zijn plooiwerk naar een hoger niveau kon krijgen. Dat begon eigenlijk al met het snijwerk aan te pakken, leerde het uit de gesprekken met LVD dat zich echt als een meedenkende partner opwierp in dit project. “Waar vroeger de kennis en kunde in het hoofd en de vingers van de plooier zaten, zit die nu in de software. De plooibank kan de bediener langs de moeilijkste plooien loodsen en een feilloos resultaat neerzetten op voorwaarde dat het snijwerk goed zit. Alles vertrekt dus vanuit de snijtekening.”

Nieuwe plooibank en lasersnijmachine

Het resultaat was niet alleen een nieuwe plooibank, een Easy-Form 9 met een capaciteit van 220 ton en een maximale plooilengte van 4 m, maar ook een Lynx 3015 fiberlaser met een vermogen van 4 kW. “Een zwaardere plooi­bank dan we hadden, met boven­dien een vijfassige achter­aanslag. Hierdoor kunnen we heel efficiënt op verschillende stations plooien en het complexere plooi­werk zelf uitvoeren. Daar­naast levert ze ons een flinke winst op in nauwkeurig­heid”, berekent Heughebaert. De laser­snijmachine betekende een ware meta­morfose in snelheid en efficiëntie. “De machine snijdt de stukken sneller dan we ze er af kunnen halen. Alles wat op de laser­snijmachine kan, is nu van de water­straal­snijmachine naar daar verhuisd, waardoor we heel wat vlotter kunnen werken en toch een maximale flexibiliteit behouden.”

Dewilde Engineering kreeg er nieuwe mogelijkheden bij en kan tegelijkertijd sneller en foutloos werken. De nauwkeurigheid is gestegen waardoor alle plaatwerk als een mecano puzzel in elkaar past.

Voorsprong door software

De software van LVD dient als orkestmeester voor een perfect samenspel tussen beide machines. Dewilde Engineering investeerde in CADMAN SDI, CADMAN B en CADMAN L. “We hoeven eigenlijk enkel de tekening in te laden in CADMAN SDI. De software vertelt ons vervolgens hoe we het snijwerk en het plooiwerk het beste kunnen aanpakken. Hierdoor kunnen we op een heel andere manier gaan ontwerpen, vanuit een geplooid chassis in plaats van een gelast. Dat levert enorme voordelen op. We kregen er nieuwe mogelijkheden bij en kunnen tegelijkertijd sneller en foutloos werken. Waar de montageafdeling zich vroeger vaak achter de oren moest krabben om alle stukken te laten passen, houdt dat nu niks meer in. De nauwkeurigheid is gestegen waardoor alles als een mecano puzzel in elkaar past. De laser graveert ook elk stuk zodat duidelijk is wat waar in past. Technisch waren de verschillende fabrikanten die we gecontacteerd hadden voor deze investering aan elkaar gewaagd maar met zijn software steekt LVD er echt bovenuit. Dat is de toekomst om productiever te worden. Bovendien heeft LVD zich al bewezen als een lokale en betrouwbare partner, besluit Heughebaert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details