Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

AutomatiseringOppervlaktebehandeling

Spaanse draaibanken maken het verschil met kwaliteit, nauwkeurigheid en prijs

Onbekend is onbemind. Nog te weinig verspaners in België zijn zich bewust van de voordelen die een CMZ draaibank in...

td-35-y-3200-rview-doors-open-kopieren

14 juni 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Onbekend is onbemind. Nog te weinig verspaners in België zijn zich bewust van de voordelen die een CMZ draaibank in hun werkplaats kan opleveren. Het zijn robuuste, degelijke machines die ook bij zware en moeilijke bewerkingen hun mannetje kunnen staan op vlak van nauwkeurigheid en dynamiek. En met de service en ondersteuning van Promas erachter verzekert u zich van een echte partner. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

CMZ uit het Baskische Zaldibar is allerminst een eendagsvlieg. Het Spaanse bedrijf levert al meer dan zeventig jaar draaibanken van topkwaliteit af. Dat ze toch zo een goed bewaard geheim zijn gebleven, heeft te maken met een gebrek aan vertegenwoordiging op de Belgische markt. Maar daar brengt Promas al sinds een aantal jaar verandering in. Zaakvoerder Richard Hermans: “De sterkte van CMZ schuilt hem in de focus. Ze leggen zich volledig toe op draaibanken en weten dus als geen ander hoe zo een machine een meerwaarde moet bieden voor gebruikers. Jaarlijks gaat het om een volume van ongeveer 500 draaibanken. Bovendien beperken ze zich tot slechts een handvol modellen, zodat ze deze tot in de puntjes kunnen afwerken voor een prijs die niet laat vermoeden welke kwaliteit erachter zit. En dat het een familiebedrijf is waar mensen met passie voor techniek en zin voor precisie aan de slag zijn, helpt mee het verschil maken. Doordat ze de productie op hoog niveau houden, zijn er regelmatig diverse machines uit voorraad leverbaar”

Promas CMZ Draaibank

De machines beschikken ’s avonds nog steeds over dezelfde nauwkeurigheid als waarmee ze de dag begonnen.

 

Nauwkeurigheid voorop dankzij unieke constructie

Het uitgangspunt van elke CMZ machine is het robuuste en uiterst stabiele gietijzeren frame. Een essentiële voorwaarde om het zware vermogen dat de machines aankunnen volledig te benutten en te combineren met een hoge nauwkeurigheid. “Het bijzondere aan CMZ is dat ze de blokgeleidingen in eigen huis produceren, harden en nauwkeurig naslijpen”, vertelt Hermans. “Om de hoogste nauwkeurigheid te garanderen, worden ze nog steeds handmatig geschraapt. De motoren, spindels en geleidingen worden bovendien ook oliegekoeld, zodat temperatuureffecten minimaal blijven. Met andere woorden, de machines beschikken ’s avonds nog steeds over dezelfde nauwkeurigheid. Ieder machinebed heeft verder een warmtebehandeling ondergaan en is gefreesd, gehard en geslepen in een single set-up, zodat afwijkingen in vlakheid en parallelliteit tussen de Z-as en centerlijn draaispil-tegencenter bijzonder beperkt zijn. Het is met dat soort details dat CMZ draaibanken het verschil weten te maken.”

Promas CMZ Draaibank

De motoren krijgen een dubbele winding om de machines tot echte krachtpatsers te maken. Zelfs moeilijke materialen kunnen ze probleemloos de baas.

 

Krachtpatsers met oog voor kwaliteit

Daarnaast laat ook het vermogen zich opmerken. Niet alleen de hoofspil van de CMZ draaibanken maar optioneel ook aangedreven gereedschappen kunnen een relatief hoog vermogen ontwikkelen en garant staan voor kortere cyclustijden. “De motoren krijgen een dubbele winding om de machines tot echte krachtpatsers te maken. Zelfs moeilijke materialen kunnen ze probleemloos de baas, zonder in te boeten aan productiviteit of nauwkeurigheid.” Met de toevoeging van een extra Y-as, wordt het ook mogelijk om op de CMZ draaibanken wat freeswerk uit te voeren. “Hoe minder opspanningen er nodig zijn, hoe kleiner de kans op fouten en hoe groter de nauwkeurigheid en de oppervlaktekwaliteit”, voegt Hermans nog toe. Een ander groot voordeel van CMZ is dat ook de automatiseringsoplossingen uit de eigen fabriek komen. Hermans: “Hierdoor kunnen de machine en de automatisering als één geheel ontwikkeld worden voor een perfecte afstemming en een compacte voetafdruk. Zo is de besturing van de gantry bijvoorbeeld geïntegreerd in de machinebesturing, wat bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid en een snelle omstelling.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details