NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Zijn spanners ouderwets? Integendeel volgens de deskundigen van Schunk op het gebied van klemtechnologie. Zeker in tijden van het geautomatiseerd laden van machines is er een niet-aflatende vraag naar mechanische kleminrichtingen. De toonaangevende leider op het gebied van grijpsystemen en klemtechnologie heeft op systematische wijze een programma gemaakt met universele basisklemmen die voor een groot aantal toepassingen zijn te gebruiken.

Moderne mechanische kleminrichtingen hebben weinig gemeen met de klassiek ontworpen spanners. De spanners uit het basisassortiment zijn uitgegroeid tot uiterst nauwkeurige en gebruiksvriendelijke krachtpatsers die hoge klemkrachten genereren in een compacte ruimte. De handmatig aangedreven spanners uit het basisassortiment van de SCHUNK KONTEC KSC serie zijn uiterst efficiënte duizendpoten voor het bewerken van zowel onbewerkte materialen als afgewerkte onderdelen. De aandrijving gebeurt met een spindel die door een volledig gesloten systeem wordt beschermd. De spanners kunnen snel en eenvoudig worden bediend met een momentsleutel. Zelfs met een relatief laag koppel kunnen ze klemkrachten tot 50 kN realiseren (maat 160). Aangezien het vastklemmen onder spanning gebeurt, wordt de buigbelasting op het basiselement en daarbij het omhoog komen van de spanners tot een minimum beperkt. Dit draagt verder bij aan de nauwkeurigheid en de stijfheid van het klemmen. De modulaire structuur van het portfolio, een speciale eigenschap van de SCHUNK spanners uit het basis- assortiment, zorgt dat de spanners voor een groot aantal standaardtoepassingen zijn te gebruiken. De aantrekkelijk geprijsde klemsystemen zijn verkrijgbaar in drie basisversies.

Centrische klemspanners

De handmatige centrische klemspanner KONTEC KSC is een multitalent onder de stationaire spansystemen. Van het klassiek klemmen en lage klemdieptes voor bewerking langs vijf zijden tot voorgevormde onderdelen, platen of zaagsneden: de KONTEC KSC past zich in een oogwenk aan en zorgt ondanks het uiterst platte ontwerp voor een hoge nauwkeurigheid en hoge klemkrachten. Werkstukken kunnen in minder dan een seconde betrouwbaar worden vastgeklemd. Een voorgespannen, spelingvrij en in sleden geplaatst middenlager waarborgt een herhalingsnauwkeurigheid van max. +/- 0,01 mm zodat zowel onbewerkte als afgewerkte onderdelen in één klemsysteem nauwkeurig zijn te bewerken. De volledig ingekapselde aandrijving en een geïntegreerde spaanderafvoer bieden een bijzonder hoge processtabiliteit en een minimum aan slijtage. Dankzij de aantrekkelijke prijs van de KONTEC KSC kunnen palletten op bijzonder economische wijze worden opgeslagen.

Enkelvoudig werkende spanner

De KONTEC KSC-F enkelvoudig werkende spanner met vaste klem is speciaal ontworpen voor gebruik bij het geautomatiseerd laden van machines. Hij weet te overtuigen met zijn snelle instelling van het klembereik, zijn platte ontwerp en zijn lage gewicht – perfecte eigenschappen voor gebruik in alle bewerkingscentra. Dankzij de optie om snel vast te klemmen met 160° worden werkstukken met de momentsleutel razendsnel nauwkeurig vastgeklemd en wordt de spanner veilig vergrendeld. De maten KSC-F 80, KSC-F 125 en KSC-F 160 zijn specifiek ontworpen voor de normale pallet- afmetingen van 320 x 320 mm, 400 x 400 mm en 500 x 500 mm.

Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Gewoon even activeren met een momentsleutel en de SCHUNK KONTEC KSC grijperklemmen banen hun weg in het werkstuk, zonder dat al te veel tijd moet worden besteed aan het vooraf aanbrengen van structuur bij onbewerkte onderdelen.

 

Dubbelwerkende spanner

De KONTEC KSC-D is een lichte en platte dubbelwerkende spanner die voornamelijk werd ontwikkeld om voortdurend te worden gebruikt in geautomatiseerd machinegereedschap met werkstukopslag. Door middel van een handige derdehandfunctie kunnen twee werkstukken in spantorens naast elkaar worden geplaatst, vastgemaakt en veilig samen worden vastgeklemd. Dankzij de trapeziumvormige schroefdraden kunnen met een minimum aan inspanning hoge klemkrachten worden bereikt. Een inductiegehard basiselement, lange klemgeleiding, bevestigde sleden, verharde klemkoppen en een volledig ingekapselde aandrijving zorgen voor een hoge mate van nauwkeurigheid, maximale slijtvastheid en minimale reinigingsinspanning. De volledig vernikkelde spanners zijn beschermd tegen corrosie zodat ze continu in palletsystemen of op spantorens zijn te gebruiken.

Slimme snelwisselfuncties

De drie varianten zijn verkrijgbaar in de maten 80, 125 en 160 met verschillende basiselementlengten. Wat betreft de werkstukken kunnen gebruikers kiezen uit een ruim assortiment gestandaardiseerde bovenste klemmen en zo profiteren van maximale flexibiliteit. Dankzij het klemsnelwisselsysteem kunnen zowel standaardklemmen als werkstukspecifieke klemmen in slechts enkele stappen worden verwisseld. De spanners dekken afhankelijk van de maat enorm grote klembereiken af van 0 tot 458 mm (KSC), van 0 tot 463 mm (KSC-F) en van 0 tot 331 mm (KSC-D, twee werkstukken) met behulp van omkeerbare klemmen. Om de insteltijden tot een minimum te beperken, zijn de KONTEC KSC spanners uit het basisassortiment te combineren met het SCHUNK VERO-S snelwisselsysteem voor palletten. Hiervoor worden de klempennen van het snelwisselsysteem voor palletten zonder adapterplaat direct in het basiselement van de spanner gemonteerd. Zo kunnen de spanners in slechts enkele seconden en met maximale herhalingsnauwkeurigheid op de bewerkings- tafel, op spantorens of op klempiramiden worden geladen. Ook hier loont het platte ontwerp van de KSC serie. Voor het vastklemmen van lange onderdelen kunnen meerdere KSC spanners worden gecombineerd.

Magnetische werkstuksteunen en stoppen

Voor de EMO 2019 heeft SCHUNK zijn assortiment basisklemmen uitgebreid met twee handige extra’s: magnetische werksteunen in verschillende hoogtes kunnen in slechts een paar stappen op de klemmen worden geplaatst zonder het gebruik van schroeven. Hierdoor is een gedefinieerde klemdiepte met een hoge nauwkeurigheid van +/- 0,01 mm mogelijk, waardoor het contactvlak maximaal parallel loopt. Bovendien vermijdt de magnetische houdkracht dat de steunen tijdens het wijzigen van het werkstuk verschuiven of vallen. Omdat de lagers snel en eenvoudig kunnen worden bevestigd en verwijderd, kunnen de eerste en tweede instellingen op één enkele spanner worden herhaald zonder dat een klemwissel nodig is. De magnetische stoppen worden net zo snel gemonteerd en aangepast. Op die manier zijn een exacte positionering van de werkstukken en een hoge herhaalnauwkeurigheid mogelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details