Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Spantorens, meesters in ­productiviteit

Spannpyramide kopiëren
Hun tegenhangers voor vijfassige machines, klempiramides, werken in feite op dezelfde manier.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | SCHUNK

24 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Quasi alle horizontale bewerkingscentra die ­vandaag op de markt komen zijn vierassig. Die extra as laat toe om spantorens in te zetten om uw producten vast te klemmen en uw ­efficiëntie op te drijven. Dankzij spantorens kunnen uw horizontale verspaningsmachines immers een groter aantal producten in een keer ­bewerken. Een kennismaking.

Spantorens mogen er dan niet enorm spectaculair uitzien en enorm verschillen van machine tot machine. Toch blinken ze allemaal uit in flexibiliteit, meer nog dan gelijk welk ander klemmiddel. Dat is net waar de moderne metaalindustrie met zijn ‘high mix, low volume’ productie om vraagt. Het basisprincipe is altijd hetzelfde. De spantoren verhoogt het eigen klemvlak van de machine. Het resultaat? Ze krijgt nog meer capaciteit, zodat stilstandtijden tot een minimum beperkt kunnen worden. Ze kunnen met andere woorden dus een flinke bijdrage leveren om het volle rendement uit uw machine te halen. Als spantorens zorgvuldig worden ingezet, zullen ze het aantal werkstukken in de machine vermenig­vuldigen. Hierdoor wordt de doorlooptijd van een onbemande machine met een hoge mate van flexibiliteit verhoogd. 

Het basisprincipe is eenvoudig: één of idealiter zelfs meerdere werkstukken kunnen aan beide zijden van de spantoren worden opgesteld, waarna ze één voor één worden bewerkt.

Meerdere dagen volautomatisch werken

Vierassige horizontale bewerkingscentra met geïntegreerde pallet­wisseling behoorden al tot het domein van de spantorens. Indien het werkstuk­opslagsysteem goed wordt gepland, kan het worden gecombineerd met een spantoren om gedurende meerdere dagen volautomatisch componenten te produceren, bijvoorbeeld tijdens onbemande ploegendiensten. Hun tegenhangers voor vijfassige machines, klempiramides, werken in feite op dezelfde manier. Zonder concessies te doen aan de toegankelijkheid kan de looptijd van de onbemande machine hiermee worden verlengd – vooral als het laden gebeurt vanuit eigen of externe palletopslag van de machine. Uitgangspunt bij de meeste fabrikanten is een modulair systeem, bestaande uit basispallets, basisprofielen en ­klemoppervlakken die met een indrukwekkende verscheidenheid aan klemsystemen worden gecombineerd en efficiënt kunnen worden ingezet door een groot aantal standaardspanklemmen. Met behulp van online configuratoren kan u aan de hand van een aantal parameters snel te weten komen hoe de ideale spantoren eruit ziet in functie van elk van uw producten.

Stilstandtijden elimineren

Het basisprincipe is eenvoudig: één of idealiter zelfs meerdere werkstukken kunnen aan beide zijden van de spantoren worden opgesteld, waarna ze één voor één worden bewerkt. Met behulp van moderne CAD/CAM-systemen is het dus mogelijk om heel kleine batches en zelfs individuele onderdelen zeer efficiënt en automatisch te bewerken. De opstelling wordt uitgevoerd op basis van werkstukspecifieke gereedschapsschema’s, bij voorkeur buiten de machinekamer op opstellings­stations van de machine zelf of op externe opstellingsstations. De machine met de spantoren wordt vervolgens geladen via de overdrachtssystemen van de machine zelf of met een kraan of robot. Bovendien kunnen onproductieve wachttijden, zoals het opnieuw klemmen, uitlijnen of bepalen van het nulpunt, door middel van de spantorens en piramides worden geëlimineerd, dat wil zeggen consequent uit de machine worden verbannen.

De spantoren verhoogt het eigen klemvlak van de machine. Het resultaat? Ze krijgt nog meer capaciteit, zodat stilstandtijden tot een minimum beperkt kunnen worden.

Snel en flexibel aanpassen

Spantorens zijn verkrijgbaar in een groot aantal varianten en uitvoeringen. Als gebruiker kan u kiezen uit verschillende klemoppervlakken, kleminrichtingen en klemsystemen. Dat gaat van klemkrachtblokken en handmatige enkelwerkende, dubbele of meervoudige klemspanners tot klauwplaten die zijn uitgerust met meerdere klemmen. Door de juiste vorm voor het werkstuk en het bewerkingsproces te selecteren, kunnen de interferentie contouren en daardoor de toegankelijkheid van de spindel en de gereedschappen worden geoptimaliseerd. Er ontstaan met andere woorden veel mogelijkheden voor het verhogen van de efficiëntie bij het verspanen van metaal. De fabrikanten hebben ervoor gezorgd dat kleminrichtingen snel en flexibel aan verschillende onderdeelseries worden aangepast. Hierdoor kan een hoge mate van individualiteit en tegelijkertijd een hoge precisie en rendabiliteit worden gegarandeerd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details