NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Steigermateriaal huren of kopen?

Steigermateriaal huren of kopen?

Toegenomen veiligheid
De afgelopen decennia is de regelgeving rond werken op hoogte aanzienlijk strenger geworden. Terecht, want er doen zich elk jaar tientallen ongelukken voor door valpartijen van grotere of kleinere hoogte, waarbij vaak rolsteigers betrokken zijn. In juli 2004 bepaalden de toezichthoudende instanties dat werken op een ladder boven de 2,5 meter verboden werd. Vanaf die hoogte waren rolsteigers nodig. Maar ook met rolsteigers deden zich jaarlijks nog veel ongelukken voor, zo’n 35, waarbij jaarlijks enkele doden vielen en 3 tot 4 betrokkenen met blijvend letsel te maken kregen. Reden om de regelgeving vanaf januari 2018 opnieuw aan te scherpen, waarbij de focus vooral ligt op beschermende heupstangen op platforms en het goed verankeren van rolsteigers voor aanvang van de werkzaamheden. Ben je van plan om een steiger huren te gaan of te kopen, zorg dan dat je vooraf de nieuwe regelgeving doorneemt.

Steigermateriaal huren
Maar wat is er nu verstandiger voor klussers, doe-het-zelvers, bouwbedrijven en schoonmakers: een steiger huren of een steiger kopen? Wie kiest voor steigermateriaal huren, kan uitgaan van enkele pluspunten die aan een steiger huren verbonden zijn. Fijn is dat de kwaliteit en de veiligheid van de steiger de verantwoordelijkheid is van het verhuurbedrijf. Deze zet doorgaans ook de steiger op na aflevering, terwijl na de huurperiode de steiger weer ingeklapt en meegenomen wordt. Je wordt dus volledig ontzorgd als je kiest voor het huren van een bouwsteiger. Verder is huren ideaal als je niet vaak steigers nodig hebt. Denk bijvoorbeeld als particulier aan het eens in de vijf à zes jaar schilderen van het huis. Steigerhuur is dan natuurlijk veel voordeliger dan de aankoop van een steiger. Ook is huren prettig omdat je tussen klussen door de steigers niet hoeft op te slaan, waar ook weer een prijskaartje aan verbonden is. Ten slotte weet je dat je bij huren ook altijd over de nieuwste modellen en merken steigers beschikt, die echt betrouwbaar en veilig zijn. Minpunten van huren zijn dat je niet altijd direct en steiger voor handen hebt. Na de huurperiode moet de steiger natuurlijk weer ingeleverd worden.

Steiger kopen
Een pluspunt van een steiger aanschaffen is dat je altijd, wanneer jij dat wilt, de beschikking hebt over een of meer steigers. Dit is natuurlijk met name nuttig als je een eigen bouw- of schoonmaakbedrijf hebt en dagelijks steigers nodig hebt voor jouw werkzaamheden. Huren kan voor dit soort bedrijven op de langere termijn uiteraard niet uit. Een minpunt van kopen is dat je de steiger moet laten onderhouden en periodiek moet laten keuren, wat tijd en energie kost.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details