NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Stralen met de robot
Consistente kwaliteit, veiligheid, ergonomie, efficiëntie … het zijn stuk voor stuk goede redenen om naar straaloplossingen met robot te kijken.

Stralen met de robot

De krapte op de arbeidsmarkt doet steeds meer metaalbewerkers kijken naar automatiseren en robotiseren. Ook voor gritstralen. Straaltechniek zette recent een installatie neer bij een Belgische klant met een heel compacte voetafdruk. “Omdat voor hen esthetiek primeert en ze voor elk object dezelfde excellente kwaliteit wilden neerzetten. Een project waarop we trots zijn, want de hele engineering deden we zelf. Ervaring die je ook weer meeneemt naar de volgende toepassing. We zien de vraag naar dit soort oplossingen echt wel stijgen”, vertelt zaakvoerder Edwin Houweling.

Consistente kwaliteit, veiligheid, ergonomie, efficiëntie … het zijn stuk voor stuk goede redenen om naar straaloplossingen met robot te kijken. “De seriegrootte moet natuurlijk wel voldoende zijn. Of beter gezegd, je moet voldoende producten hebben die binnen het bereik van je robot passen. Want doordat robots een stuk gedaald zijn in prijs, ligt dit soort oplossingen binnen het handbereik van steeds meer kmo’s”, legt Houweling uit. “Je moet wel voldoende aandacht besteden aan de bescherming van de robot. Straalmiddelen zijn agressief, daarom doen we er een ‘stevig jasje’ op maat over.”

Je moet wel voldoende aandacht besteden aan de bescherming van de robot. Straalmiddelen zijn agressief, daarom doet Straaltechniek er een ‘stevig jasje’ op maat over.

Cabine in functie van product

Hij voorspelt de komende jaren een ‘boom’ in het robotstralen. “Vaak maken deze volautomatische cabines dan deel uit van een volledige lijn. Om alle wensen van de klant goed af te vinken vertrekken we vanuit zijn product en ontwerpen we de cabine eromheen. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk standaardcomponenten te gebruiken, zodat je de prijs kan drukken. Maar daaraan voegen we dan de creativiteit en het technisch inzicht van onze engineers toe om tot hele mooie oplossingen te komen.”

Medewerkers slimmer inzetten

Straaltechniek leverde zo onlangs bijvoorbeeld een straalrobot af voor het gritstralen van speciale platen. Momenteel bouwt het een cabine voor het gritstralen van wielstellen. “Het gaat snel, omdat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die willen stralen. Door dat stukje in de lijn te automatiseren, kun je je medewerkers slimmer inzetten en minder belasten en daardoor ook een goede terugverdientijd realiseren.” 

Programmeerdrempel weggewerkt

Straaltechniek zorgt voor het volledige plaatje: de cabine, de robot met bescherming, de automatische recuperatie van het straalmiddel, het filtersysteem, en de hele automatisering erachter. “Zo hoeft de operator maar het juiste product te selecteren, en het stralen begint. Verandert er later iets aan, dan kan hij dat de robot zelf eenvoudig aanleren door teach-in, detectie of het ingeven van coördinaten. De drempel die besturen vroeger vormde, is volledig weg”, besluit Houweling.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.