technishow sleutel
04:11
26-04-2016

TechniShow toont de weg naar rendabel produceren kleine series

Het was koppen lopen in de gangen van de Jaarbeurs Utrecht midden maart. De TechniShow gooide hoge ogen: meer bezoekers, hogere waardering van exposanten en hogere waarderingscijfers van bezoekers. Bovendien had de organisatie de vinger aan de pols van wat er leeft bij Belgische en Nederlandse metaalbewerkers. Smart Industry en 3D-printing waren vier dagen lang de blikvangers op de beurs.

Editie 2016 van de TechniShow maakte de naam en faam van hoogmis van de Nederlandse maakindustrie volledig waar. De beurs lokte 42.396 bezoekers naar Utrecht, 5% meer dan twee jaar geleden. Chantal Baas, directeur van FPT-Vimag, merkeigenaar van de TechniShow toonde zich na afloop bijzonder opgetogen over het resultaat. “TechniShow is een sterk merk, het succes van deze editie toont dat wederom. Als brancheorganisatie zijn we daar heel trots op. Deze vakbeurs laat de kracht van productietechnologie in brede zin zien. Natuurlijk gaat het goed met de Nederlandse maakindustrie, maar met onze samenwerkingspartners weten we TechniShow tot een nog hoger niveau te tillen. Het concept is verder verbeterd, ook dit aspect zien we terug in de resultaten en in de waarderingscijfers van exposanten en bezoekers.” Gert Jan Braam, brand manager van Jaarbeurs trad Baas hierin bij. Hij constateerde dat er vanaf dag één sprake was van een positieve sfeer.

Grote tevredenheid
Wim Bogaerts van Gelderblom CNC stond als exposant in hal 12. “We kregen heel veel bezoekers over de vloer op onze stand. Klanten met wie we al jaren zaken doen maar evengoed nieuwe relaties die wat meer uitleg kwamen vragen over onze machines. De interesse was vaak al heel concreet met goed uitgewerkte vragen.” De sales manager van Prima Power Lieven Louagie bevestigt deze tendens. “We mochten hier op de beurs zelfs een deal afronden. Toegegeven, we zaten al in een vergevorderd stadium, maar het toont toch dat de investeringsbereidheid bij bedrijven weer in de lift zit en de TechniShow een grote aantrekkingskracht uitoefent. Uiteraard blijft het tijdens en meteen na de beurs koffiedik kijken, hoeveel businessleads uiteindelijk uitgroeien tot een uitgewerkt projectvoorstel. Maar we hebben er alvast alle vertrouwen in.” Walter Geenen van Mazak deelt dit enthousiasme: “Deze editie kozen we voor meer standaardmachines in plaats van onze high-end modellen met alle mogelijke technologische snufjes. De juiste strategie blijkbaar want we verkochten meerdere machines die op de stand stonden. Het vertrouwen is terug op de markt. De metaalsector zet zich schrap om de stap naar een flexibele en rendabelere productie te zetten.” Ook de organisatie ging polsen bij de exposanten naar hun beleving van de beurs. Ze kreeg uiteindelijk een rapportcijfer van 7,5, een stuk hoger dan de vorige editie. Dat heeft vanzelfsprekend veel te maken met het profiel van de bezoekers. Bijna de helft van hen is verantwoordelijk voor het nemen van investeringsbeslissingen. Van de bezoekers kreeg de vakbeurs een 7,6 op 10. 82% gaf aan zeer tevreden te zijn over de compleetheid van de expositieaanbod.

Doorlooptijden optimaliseren
De interesse van bezoekers ging met name uit naar verspanende techniek (50%), op een gedeelde tweede plaats met ieder 23% niet-verspanende techniek, machinegereedschappen en 3D-Printing, gevolgd door robotica en productieautomatisering (22%). Ze kwamen er vaak zoeken naar oplossingen die een antwoord bieden op de steeds kleinere seriegroottes waarmee ze zich geconfronteerd zien. Een van de spelers die hier hard op inzet is LVD. Marketingverantwoordelijke Matthew Fowles: “Een beurs vormt een ideale voelspriet om te weten waar de bekommernissen van je klanten liggen en naar wat ze op zoek zijn. Als machinebouwer hebben we de voorbije jaren fors geïnvesteerd in het ontwikkelen van een softwarepakket dat de doorlooptijden kan optimaliseren. Daarnaast presenteerden wij eveneens een automatisch gereedschapsmagazijn, zodat de insteltijden en wisseltijden teruggebracht worden. Meer machine-uren dus, dat is waar het vandaag om draait.” RoboJob wil net hetzelfde bewerkstelligen voor zijn klanten. “Automatisatie is de sleutel tot overleven in hogeloonlanden. Veel oplossingen vragen echter om grote budgetten en voldoende ruimte. Wij zetten daarom in op compacte en snelle machines die het kmo’s mogelijk maken om rendabel kleine series te produceren. Repetitieve taken zoals beladen en ontladen kunnen ze in de betrouwbare handen van onze gerobotiseerde oplossingen leggen”, aldus Steven Craenen. 
RoboJob trakteerde het aanwezige publiek trouwens op een wereldprimeur met een innovatieve oplossing voor het stapelen van racks palletten. Een andere manier om de doorlopptijden in te korten is het terugbrengen van de programmeertijden. Dat kan in elke fase van de bedrijfsvoering een mooie tijdswinst opleveren. Ook in de kwaliteitscontrole. Mitutoyo presenteerde bijvoorbeeld zijn MiCat software die het volledige meetproces voor zijn rekening kan nemen. “Daar zijn twee belangrijke voordelen aan. Enerzijds krijg je een grotere betrouwbaarheid omdat iedereen op dezelfde manier meet. Anderzijds zal je minimaal 50% tijdswinst boeken. Een mooie plus toch.”

Robots zetten opmars verder
Robots waren bijzonder aanwezig op de TechniShow. Dat bleek al bij de uitreiking van de TechniShow Awards aan de vooravond van de beurs. De robotbesturing Romias-MI sleepte de platina prijs in de wacht. De gouden en zilveren onderscheiding gingen respectievelijk naar Tuwi voor de zwenkbuigmachine Schröder Powerbend en het robotprogrammeersysteem van Exner. 1 en 3 dus voor robots die ook de publieksprijs ontvingen. Deze eer ging naar de CR-35iA van FANUC. Annelies Vanderhulst: “We kregen enorm veel bijval over deze collaboratieve robot. Hier op de stand stelden we hem voor als werknemer in de auto-industrie maar eigenlijk kan hij in veel verschillende sectoren uitblinken. Alle veiligheid is ingebouwd om zij-aan-zij tussen andere werknemers te werken en hun het leven gemakkelijker maken.” FANUC was niet de enige met een collaboratieve robot. Ook op de stand van ABB was er één te bewonderen. Martin van der Have: “Dit slaat enorm aan in de markt. Voor een nieuw product in de markt hebben we ze toch al heel snel tot in de industriële praktijk kunnen brengen. Daarnaast tonen we onze lasrobot die meewerkt aan het 3D-printen van een brug. Een mooi voorbeeld van hoe deze techniek de stap kan zetten naar macrobewerkingen.” Veel exposanten besteedden aandacht aan 3D-printen. Op vrijdag was er bovendien een druk bezocht congres dat alle aspecten van de technologie belichte, variërend van de techniek en engineering tot de juridische aspecten en nieuwe businessmodellen.

Het nieuwe werken met tablets
De metaalindustrie innoveert zijn eigen processen ook door technologie uit andere domeinen te integreren. Wie dacht dat een tablet enkel diende om digitaal de krant te lezen of Candy Crush te spelen, kwam ogen tekort op de TechniShow. Moderne communicatietechnologie vindt ook zijn weg naar de maakindustrie. Promatt presenteerde bijvoorbeeld op zijn nieuwste bandzaagmachines van Behringer de mogelijkheid om de machine van op afstand te bedienen. “We hebben een veilige besturing ontworpen die vanop pc, laptop of tablet het volledige overzicht biedt van waar de machines mee bezig zijn. De planner kan nu overal controleren hoe de opdrachten evolueren of een nieuw order aan de takenlijst toevoegen. Enkel het bedienen van de aan-schakelaar mag niet wegens veiligheidsredenen, maar alle andere elementen kunnen tot in de puntjes beheerd worden.” Daarnaast stond beleving centraal op de beurs. Baas: “Als FPT-VIMAG hebben we zwaar ingezet op deze belevingsaspecten. Zo was er een omvangrijk Toekomstplein in hal 9, een verbindingsdokter in hal 10, een Smart Industry plein in hal 11 en waren verspreid over de andere hallen Trend & Innovaties zones geplaatst. Allemaal onder het motto ‘De TechniShow brengt u verder’. Terugkijkend kunnen we constateren dat hiervan een grote aantrekkingskracht is uitgegaan.” Een aantal bedrijven integreerden deze aanpak zelfs op de eigen stand. Bij Resato kon men door een virtuele bril in 3D de waterstraalsnijmachine van heel dichtbij gaan bewonderen en enkele eenvoudige stappen voor een machineonderhoud doorlopen. Het hoeft geen betoog dat dit zorgde voor heel wat animo.

Tekst: Valérie Couplez Beeld: www.getinthepicture.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Over Resato International B.V.

Metaalvak België partners

prima power cf3000allard europe