Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Technologievitrine voor West- en Noord-Europa

metav3_metav2018_jv6566-kopieren

24 februari 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Metaalbewerkers haal uw agenda boven. Van 10 tot 13 maart gaat in de Messe Düsseldorf opnieuw METAV, de tweejaarlijkse technologiebeurs voor gereedschapsmachines, CAD/CAM-systemen, controle- en meettechnieken, automatisering en gereedschappen en machines voor de gereedschaps-, matrijzen en modelbouw, door. Voor deze 21e editie van de beurs kondigen de organisatoren heel wat nieuwigheden aan.

De nieuwe plattegrond voor de 21e editie van METAV.

 

Dit jaar vieren VDW en Messe Düsseldorf veertig jaar METAV. Deze beurs werd in 1980 voor het eerst georganiseerd om zich vervolgens in de even jaren als internationale beurs te verankeren. In de loop der jaren heeft de METAV zich aan exposantenzijde ontwikkeld tot een internationale beurs met bezoekers uit heel wat Europese landen. Zo namen zowat 560 exposanten uit 24 landen wereldwijd deel aan de vorige editie in 2018 en vonden circa 27.000 bezoekers uit vooral Duitsland, België, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland de weg naar Düsseldorf. Zij komen vooral uit de metaalproductie en –bewerking, de elektronica en elektrotechniek, de machinebouw en de voertuigindustrie.

Nieuwe hallen, indeling en duur

Net zoals bij alle voorafgaande edities ligt de focus bij METAV 2020 op de complete procesketen van de metaalbewerking en de organisatie heeft deze sinds een aantal jaren uitgebreid met vier zones. De thema’s additive manufacturing, medical, moulding en quality worden extra uitgelicht en trekken hun eigen publiek. Deze editie is ook hét informatiepunt voor Industrie 4.0 in de productie. Deze (r)evolutie heeft immers ook in de metaalbewerking een vlucht genomen met bijvoorbeeld de gekoppelde productie, cloudtoepassingen, cybersecurity, data-analyse, 5G, machine learning, kunstmatige intelligentie, platformeconomie en niet in met minst met umati (universal machine tool interface) en OPC UA. Voor deze editie verhuist de beurs naar nieuwe hallen op het beursterrein in Düsseldorf. Zo worden de nieuwe hal 1 – qua oppervlakte groter dan de oude hallen 1 en 2 samen – en de hallen 4, 5 en 7a toegevoegd, waardoor een optimale routing door Ingang Noord en de nieuwe Ingang Zuid gewaarborgd wordt. De hallen worden compleet nieuw ingedeeld. De strikte scheiding op basis van productsegmenten wordt achterwege gelaten, waardoor bijvoorbeeld precisiegereedschap en accessoires dichter bij de machinefabrikanten te vinden zullen zijn. Tot slot werd de duur van de beurs op vraag van de exposanten van vijf naar vier dagen teruggebracht.

METAV is hét trefpunt voor bezoekers uit de metaalproductie en –bewerking, de elektronica en elektrotechniek, de machinebouw en de voertuigindustrie.

 

Nieuwe en bestaande initiatieven gecombineerd

De 21e editie van de METAV is gebaseerd op een combinatie van bestaande en nieuwe initiatieven. Zo blijft de METAV hét trefpunt voor de internationale kennisuitwisseling. In het vakprogramma worden dan ook veel belangrijke thema’s uit de industrie behandeld, die deels ook op de EMO in september aan bod kwamen. Samen met de VDMA deelstaatvereniging Nordrhein-Westfalen en andere partners organiseert de VDW op 10 maart een Nederlands-Duitse business meeting en er is diezelfde dag ook een informatiedag rond gereedschaps­machine­veiligheid. De vak­­vereniging voor precisie­gereedschap binnen de VDMA organiseert op 11 maart voor de vierde keer een forum rond verspanings­techniek, deze keer met de klemtoon op de digitale uitdagingen. Op 12 maart vindt het maw-innovatieforum, dat al twaalf jaar in Böblingen doorgaat, voor het eerst in Düsseldorf plaats. Aangezien heel wat van de bezoekers volgens een enquête geïnteresseerd zijn in het thema automatisering is er een themapark rond ‘digitalisering en automatisering’, thema’s die essentieel zijn voor de toekomstige ontwikkeling van firma’s. Dit themapark geeft een vrijwel compleet overzicht van interessante Industrie 4.0-oplossingen. Vergelijkbaar met EMO zal er op METAV een umati-showcase zijn, dat de live connectie van machines en software­systemen via de umati-interface naar een centraal dashboard zal demonstreren. Tot slot organiseert de VDW op 11 maart een congres rond cybersecurity, een thema dat toch wel een uitdaging is voor elke firma die zich bezighoudt met Industrie 4.0.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details