NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Tekort aan lassers oplossen met een lascobot of een lasrobot?
De TM cobots die ook voor cobotlassen kunnen worden ingezet zijn standaard voorzien van geïntegreerde vision.

Tekort aan lassers oplossen met een lascobot of een lasrobot?

Lasrobotspecialist Valk Welding is met de (TechMan) TM-cobots, die door dochter VWCO worden verkocht, op beide ­markten actief en brengt nu een oplossing op de markt om vanaf 25.000 euro met een cobot te gaan lassen.

Of cobots de oplossing zijn om kleinere kmo’s aan las­automatisering te helpen, was een vraag waar de lasrobot­integrator uit Alblasserdam zich mee bezig hield. CCO Peter Pittomvils: “Lassen met een cobot wordt volop als super­eenvoudig en goed­koop voor­gesteld, maar kent ook veel beperkingen ten opzichte van robot­lassen. De meeste lasco­bots worden nu als complete cellen aan­geboden, compleet met las­toorts, stroom­bron, inter­face en soft­ware. De prijs komt dan echter heel dicht in de buurt van een echte lasrobot. Wij zien dat af­nemers dan toch voor een lasrobot kiezen aan­gezien deze meer mogelijk­heden biedt op het vlak van las­techniek, output, uit­breiding naar de toekomst en levens­duur. Terwijl ook programmeren van een lasrobot steeds eenvoudiger wordt.”

Cobot voor eenvoudig werk

Van een cobot een lasrobot maken is volgens de las­robotintegrator dan ook niet de juiste op­lossing om de instap naar las­auto­matisering te ver­lagen. “Het ontwikkel­traject van der­tig jaar las­robots over­doen voor cobots is achter­uit gaan. Wij zien inzet van de cobot in het las­proces eerder als een ver­vanger van de hand­lasser voor zeer een­voudig werk. We hebben daarom een oplossing ontwikkeld om een handlas­machine die de klant al heeft en kent aan een cobot te hangen. Een perfecte oplossing voor bedrijven die al las­apparaten hebben en tegen een lage investering willen automatiseren”, legt Pittomvils uit. 

Lasrobots bieden meer mogelijkheden op het gebied van lastechniek, output, uitbreiding naar de toekomst en levensduur.

Of toch een echte lasrobot?

Wie zich oriënteert op het gebied van lasautomatisering heeft nu de keuze tussen een lascobot van VWCO voor een zeer lage investering, een complete lascobotcel of een lasrobot in een hogere maar gelijke prijs­klasse. ”Beide concepten hebben hun plaats op de markt, maar we moeten de verwachtings­patronen van beiden wel gescheiden houden. Panasonic is de enige fabrikant die haar robots specifiek heeft ontwikkeld voor het lasproces. Draadmotor, stroombron en besturing zijn hierin volledig geïntegreerd, zodat voorheen onmogelijke processen en features toch mogelijk worden en grenzen verlegd worden”, vertelt Pittomvils. “Daarmee lag in de afgelopen decennia de weg open om verschillende oplossingen te ontwikkelen voor specifieke lasprocessen, voor onder meer het lassen van dunne en dikwandige materialen, aluminium, rvs … Dit kun je allemaal niet van een oplossing met een cobot verwachten.”

Korte terugverdientijd

“Zo’n high-end lasrobot kan je vaak al in één jaar terug­verdienen”, legt Pittomvils uit. “Dan beschik je ook over de mogelijk­heden die wij als las­robotspecialisten op het gebied van auto­matisering van het programmeer­traject en monitoring van de lasproductie ontwikkelen. Technologie die zich op een hoger niveau afspeelt dan het cobotlassen. Onze boodschap is dan ook goed te overwegen welke technologie je voor de komende jaren kiest wanneer je je laswerk wilt automatiseren. Ben je zeker dat het heel eenvoudig blijft, dan is een lascobot zeker interessant. Wil je net als je bedrijf ook je lasautomatisering laten groeien in de komende jaren dan is een lasrobot de juiste keuze”.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details