Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Oppervlaktebehandeling

Textielserviceverlener MEWA ontwikkelt zelf eigentijdse werkkleding

Knielen, tillen, klauteren – arbeiders moeten vrij kunnen bewegen en hun hele lichaam ongehinderd kunnen gebruiken. De werkkleding moet al...

pic_200219_mewa_mbs-must-have_2-kopieren

19 februari 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Knielen, tillen, klauteren – arbeiders moeten vrij kunnen bewegen en hun hele lichaam ongehinderd kunnen gebruiken. De werkkleding moet al die bewegingen volgen, want niemand vindt het prettig wanneer te strakke mouwen hinderen bij het grijpen of wanneer het hemd uit de broek schiet, telkens wanneer je omhoog reikt. Niet alleen de juiste pasvorm is belangrijk, maar ook de stof en de manier waarop die verwerkt is, dragen bij tot het draagcomfort. Iemand die daar alles over weet, is Mark Weber. “Werkkleding moet de drager ondersteunen in zijn werkzaamheden. Wie zich vaak bukt, heeft een elastische tailleband nodig. Wie vooral boven het hoofd werkt, wil graag een wat langere jas. Doordachte kleding heeft voldoende zakken en lussen voor gereedschap en andere benodigdheden en de stof moet extra verstevigd zijn op plekken die het zwaar te verduren krijgen”, zegt de verantwoordelijke productontwikkeling van MEWA-textielservice. Voor hem is de markt van beroepskleding in de voorbije jaren dynamischer geworden. “Lange tijd moest de kleding louter functioneel zijn. Vandaag moet ze goed zitten, er goed uitzien en daarenboven het draagcomfort van moderne stoffen bieden.”

Een aangenaam draaggevoel is belangrijk

Als één van de weinigen in de sector beschikt MEWA over een afdeling die eigen collecties ontwikkelt. Zo kan het wensen van klanten, gewijzigde eisen van de industrie en nieuwe textieltrends onmiddellijk opnemen in het aanbod. “Aanvankelijk pasten we voornamelijk bestaande modellen aan, bijvoorbeeld met extra zakken of bijzondere kleuren”, vertelt Mark Weber, “maar sinds een paar jaar zetten we sterker in op de ontwikkeling van onze eigen kleding. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit en functionaliteit, maar ook op een meer uniforme pasvorm en een goede combineerbaarheid van alle stukken van ons assortiment.” Bij MEWA- productontwikkeling werken, naast Mark Weber, ook drie textielingenieurs en een patroonmaakster aan de realisatie van nieuwe ideeën. Een medewerkster van Supply Chain Management legt zich uitsluitend toe op het opsporen van nieuwe trends, innovatieve textielvezels en hoogtechnologische stoffen.

Lange tijd moest beroepskleding louter functioneel zijn. Vandaag moet ze goed zitten, er goed uitzien en het draagcomfort van moderne stoffen bieden. (Foto’s: MEWA)

 

De ontwikkeling van nieuwe werkkleding wordt sterk beïnvloed door de outdoor-sector. Mark Weber: “door de vrijetijdsmode zijn mensen gewend geraakt aan het bijzondere comfort van functionele stoffen als fleece en soft shell en verwachten ze van hun werkkleding datzelfde draagcomfort.” Een uitdaging voor de productontwikkeling bij MEWA, want uiteraard moet werkkleding, en dan vooral de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), in de eerste plaats functioneel zijn en goede bescherming bieden. MEWA haalt ook waardevolle feedback uit de praktijk: ambachtelijke bedrijven kunnen nieuwe ontwikkelingen uittesten en meewerken aan de realisatie ervan. De draagtests gebeuren in realistische omstandigheden. Er worden minstens drie kledingsets ter beschikking gesteld: een is in gebruik, een blijft voorhanden in de kast en een is in de was.

Kritische tests in het technisch lab van MEWA

Alle nieuw ontwikkelde kledingstukken, net als alle nieuwigheden van kledingfabrikanten, moeten in het technisch lab van MEWA hun degelijkheid bewijzen voordat ze naar de klant mogen. In het testlab controleert de textielserviceverlener de stoffen onder meer op scheurvastheid, kleurechtheid en slijtage. Naden, gespen en knopen worden onderworpen aan ettelijke was- en droogcycli in industriële installaties en moeten daar onbeschadigd uit komen. Het hele testproces kan tot twee maanden duren. Alleen de kleding die alle tests goed doorstaat, wordt op de markt gebracht.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details