NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Tijdwinst met nieuwe lasprocessen
Omdat de temperatuur van het werkstuk dezelfde blijft als de omgevingstemperatuur bij het DEPO lasapparaat kunnen voor- en nabehandelingen uitgesloten worden.

Tijdwinst met nieuwe lasprocessen

Tijd is geld. Zeker in de wereld van lassen, waar een goede lasser schaars goed is geworden. Innovaties die voor een meerwaarde willen zorgen, doen er dan ook goed aan hierop in te spelen. Lastek heeft er zo twee te pakken, met een handheld toestel voor laserlassen van Fanuci en de DEPO technologie die eenvoudige herstellingen op complexe onderdelen mogelijk maakt. U kan ze ontdekken op de Innovation Days op 17 maart, maar hier alvast een voorproefje.

De voordelen van laserlassen zijn genoegzaam bekend in de laswereld. De hoge voortloopsnelheden, jazeker, maar vooral ook de geringe en zeer gerichte en gecontroleerde warmte-inbreng die maakt dat er geen structuurveranderingen in het basismateriaal optreden. Dat sluit heel wat manuele, tijdrovende en dus dure nabewerkingsprocessen uit. Maar in de praktijk was het helaas niet evident om elk te lassen stuk in een laserlascabine te passen. “De fabrikant Fanuci is er nu in geslaagd de kracht van het laserlassen te ballen in een handheld toestel met fiberlaserbron met een goed in de hand liggend pistool. Een gebruiksvriendelijk toestel bovendien, omdat alle benodigde laskennis kan geprogrammeerd worden in de machine”, vat Luc Driesen, technisch directeur van Lastek, het samen. 

De fabrikant Fanuci is er nu in geslaagd de kracht van het laserlassen te ballen in een handheld toestel met fiberlaserbron met een goed in de hand liggend pistool.

Voordelen van handheld laserlassen

Driesen roemt vooral het gebruiksgemak van het handheld laserlassen. “Er is quasi geen lastechnische handvaardigheid voor nodig en ook de bediening hebben lassers zo in de vingers.” Daarnaast springt de snelheid van werken in het oog. “Het proces kent een ongeëvenaarde snelheid ten opzichte van de traditionele elektrische processen. Vooral in dunne, geleidende materialen zoals rvs, aluminium, messing, staal… waar de warmte-inbreng een donkere kleur kan achterlaten die met beits moet worden weggenomen, is de tijdswinst aanzienlijk. De lasnaad is van zeer hoge kwaliteit en het verbruik van het toevoegmateriaal valt terug met 70%.” 

Ook aan de veiligheid is gedacht. Een speciale lasbril volstaat om geen schadelijke gevolgen van het fiberlaserlicht te ondervinden. “Lassers houden op die manier goed zicht op de gelaste zone en het neergesmolten materiaal.”

Grote winst op kleine reparaties

“Ook de DEPO machine zal veel ogen doen opengaan”, voorspelt Driesen. Deze toestellen van Japanse makelij zijn gebaseerd op de EDM (Electrical Discharge Machining) techniek, oftewel draadvonken. “Daarbij wordt traditioneel heel gericht materiaal weggenomen. De ingenieurs van TechnoCoat zijn er echter in geslaagd om het proces om te keren, waardoor ze heel snel en heel gericht lokale schade op complexe onderdelen kunnen herstellen door materiaal toe te voegen. Electrospark Deposition dus.” 

Driesen denkt hierbij in eerste instantie aan mallen, matrijzen en cilinders in moeilijk lasbare staalsoorten. “Dit zijn materialen die nu enorm veel voorbereiding en nabehandeling kosten. Met het DEPO toestel kan dit microlassen voortaan on-the-spot gebeuren, wat voor een enorme tijdswinst zal zorgen.” 

De ingenieurs van TechnoCoat zijn erin geslaagd om het EDM-proces om te keren, waardoor ze heel snel en heel gericht lokale schade op complexe onderdelen kunnen herstellen door materiaal toe te voegen.

Geen lastechnische kennis nodig

Het is de Japanners menens om met deze machine wereldwijd een revolutie te ontketenen. De hoofdingenieur komt speciaal voor de Lastek Innovation Days overgevlogen uit Japan en zal intussen ook de technische dienst van Lastek opleiden om het toestel perfect onder de knie te krijgen. “Door een ronddraaiende beweging te maken wordt verhinderd dat de elektrode aan het werkstuk zou blijven vastkleven. Het kan dienen om een coating aan te brengen of te repareren, machineonderdelen te herstellen, gietfouten recht te zetten… Doordat de temperatuur van het werkstuk dezelfde blijft als de omgevingstemperatuur, kunnen we die voor- en nabehandelingen uitsluiten. Bovendien is er geen lastechnische kennis nodig om een perfect resultaat neer te zetten.”

Lastek roemt vooral het gebruiksgemak van het handheld laserlassen. Er is quasi geen lastechnische handvaardigheid voor nodig en ook de bediening hebben lassers zo in de vingers.

Klaar voor de praktijk

De eerste testen bij klanten waren alvast veelbelovend. Hoopgevende innovaties dus, waaraan Lastek de komende jaren verder zijn steentje wil bijdragen. Met de in huis aanwezige kennis over elektroden en toevoegmaterialen wil het bedrijf immers beide processen nog verder helpen optimaliseren. “We zullen met deze toestellen heel veel bedrijven kunnen helpen om veel tijd en geld te besparen”, besluit Driesen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details