- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Van een goed georganiseerde werkplaats wordt iedereen beter. Uw medewerkers, want het bevordert de veiligheid – de meeste werkongevallen gebeuren door te struikelen en te vallen. Uw bedrijf, want de productiviteit en de moraal op de werkvloer zullen erop vooruitgaan door geen uren te verliezen aan dingen zoeken. Maar ook uw klanten, want hoe beter de werkplaats is ingericht, hoe korter de doorlooptijden en hoe hoger de kwaliteit. Met deze eenvoudige tips geraakt u al een eind ver.
De plaats van de gereedschappen op de werkvloer is een cruciaal element. Alles wat vaak gebruikt wordt, moet eigenlijk binnen handbereik of op zijn minst op een makkelijk voor iedereen toegankelijk centraal punt te vinden zijn. Zijn er specifieke machines die een grotere variëteit aan gereedschappen nodig hebben? Zet ze samen en voorzie ook de ruimte om er extra gereedschappen naast op te slaan.
De ideale flow? Stukken bewegen zich altijd in één richting doorheen de werkplaats zonder andere producten tegen te komen in de productie. Een goed uitgangspunt als u de volledige lay-out van uw atelier wil aanpakken en het gebouw het toelaat, maar niet altijd even makkelijk te realiseren binnen de beschikbare ruimte. Denk daarom na over wat er voor uw productie een logisch pad zou zijn waarbij transport tussen de verschillende werkposten tot een minimum beperkt blijft.
Leg uit aan uw medewerkers hoe alles georganiseerd is, als u wilt dat het zo georganiseerd blijft. Maak ook duidelijk wat er precies van hen verwacht wordt in verband met opruimen, schoonmaken van gereedschappen, schoonvegen van machineoppervlakken … Goede afspraken maken goede vrienden.
De lean methodiek is op veel plaatsen al ingeburgerd om de productiviteit op te drijven. In vijf eenvoudige stappen probeert men daarbij te werken aan een propere, goed georganiseerde en veilige werkplaats door verspilling van tijd en middelen tegen te gaan. Het gaat om sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.
Hoe minder tijd het kost om machines in te stellen, hoe meer tijd er effectief naar productie kan gaan. Maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de kwaliteit of de veiligheid. Investeren in opspansystemen die snelle wissels mogelijk maken kan daarom al snel renderen. Overweeg ook om gereedschappen te standaardiseren, zodat operatoren er makkelijk hun weg in vinden. En voor wie automatisering overweegt, zorg dat er een aparte zone is om de volgende stukken voor te bereiden, terwijl er een cyclus draait. Zo gaat er weer geen tijd meer verloren.
De beste ideeën komen vaak van onderuit, vanop de werkvloer zelf. Uw medewerkers weten immers het beste tegen welke problemen of frustraties ze dagelijks aanlopen. Motiveer ze om die zaken ook te delen met u, moedig hen aan om te vertellen hoe zij de werkplaats georganiseerd en gestructureerd willen zien. En toon ook dat er iets gebeurt met hun voorstellen. Dat ze in uitvoering gebracht worden, of dat gemotiveerd wordt waarom ze niet haalbaar zijn.
Metaalbewerkers geven soms miljoenen uit aan machines om de meest complexe stukken te kunnen produceren. Ze weten ook hoe belangrijk het is om ervaren operatoren in de rangen te hebben om dat waar te maken op de productievloer. Maar ze vergeten soms dat een goed georganiseerde werkvloer deel kan uitmaken van hun succesverhaal, ongeacht de schaalgrootte. Zeker wanneer de complexiteit van een stuk stijgt en er meer bewerkingen aan te pas komen, loont het om alles goed onder controle te hebben om snel en efficiënt te werken, zonder compromissen op toleranties en andere kwaliteitseisen.