02:38
16-03-2018

Toeleverancier steekt tandje bij met eerste fiberlasersnijmachine

Het is weinig toeleveranciers gegeven om de combinatie verspaning en plaatwerk tot in de puntjes te beheersen. Voor Vanderscheuren uit Diksmuide – gespecialiseerd in complexe metalen onderdelen – vormt een performant machinepark daarbij de sleutel tot succes. In de plaatwerkafdeling kon een fiberlasersnijmachine dan ook niet ontbreken. De Phoenix FL-3015 van LVD verzekert snelheid en performantie in zowel dunne als dikke platen.

De naam Vanderscheuren staat in West-Vlaanderen al meer dan zestig jaar synoniem voor kwaliteit van de bovenste plank. Omdat er binnen de familie geen opvolging was, besloten Rik en Luc Vanderscheuren in 2015 60% van de aandelen te verkopen aan de Private Equity Group KeKeK. De resterende 40% bleef in handen van de familiale aandeelhouders. Via de nieuw opgerichte vennootschap VeDeS Invest NV werd Johan Miermans aangesteld als CEO van Vanderscheuren NV. “Vanderscheuren is een traditierijk bedrijf met nog zeer veel groeimarge”, opent Miermans. “Waar de meeste kmo’s zich specialiseren in de complexiteit van ofwel verspaning ofwel plaatbewerking, trekken wij resoluut de kaart van de combinatie. De productie van complexe stukken tot een goed einde te brengen is onze core-competentie. Wij doen niet mee aan de prijzenslag voor grote series, maar onderscheiden ons als one-stop-shop door ons technisch kunnen in stukwerk tot middelgroot seriewerk.” Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we ronkende namen zoals Case New Holland, Picanol, Bekaert, Sapa, Packo, LVD … in ons klantenbestand hebben. Langetermijnrelaties zijn belangrijk voor Vanderscheuren. “We doen wat we zeggen. Kwaliteit is de rode draad doorheen onze productie. Het ISO 9001-certificaat mag dat dan wel op papier bewijzen, ook in de praktijk is er een doorgedreven procesbeheersing,  een geklimatiseerde 3D-meetkamer en betrokkenheid van alle medewerkers.”


De flexibiliteit van de Phoenix FL om zowel dunne platen als platen tot 25 mm vakkundig te verwerken geeft Vanderscheuren weer net dat streepje voor.

Automatiseren en digitaliseren
Met de intrede van het investeringsfonds wil Vanderscheuren meteen een professionaliseringsslag maken. Digitalisering en automatisering vormen daarin de sleutelwoorden. “Vanderscheuren heeft altijd al een investeringsbeleid gevoerd”, weet Miermans. “Een groot deel van de omzet vloeit sinds jaar en dag terug naar het bedrijf. Om een idee te geven, afgelopen jaar was dat nog één miljoen euro voor een omzet van ongeveer 13,5 miljoen euro. Hierdoor beschikken we vandaag over een flink uit de kluiten gewassen machinepark. De komende jaren willen we de klemtoon leggen op oplossingen om onze bedrijfsprocessen te vereenvoudigen, zowel wat administratie als flow betreft.” Dat wil echter niet zeggen dat het machinepark ongemoeid blijft. Integendeel. “We willen vooral slimme investeringen doen. In het lasersnijden zaten we aan ons plafond qua capaciteit en drong een nieuwe machine zich vorige zomer op. We wilden geen simpele vervanging maar opteerden voor een machine die ons zou toelaten een stap vooruit te zetten ten opzichte van concurrenten. Het is beter om voorop te lopen dan achterop te hinken.” Daarom koos Vanderscheuren voor de Phoenix FL-3015 fiberlaser van 6 kW van LVD.

Snellere machine, betere flow
Miermans: “Dit is de eerste fiberlaser in onze productie. De keuze voor de 6 kW-uitvoering bracht een grotere investering mee dan op voorhand ingepland, aangezien we eerst aan plasmasnijden dachten. Maar met de Phoenix fiberlaser hebben we een allround systeem in huis dat aan hoge snelheden uiteenlopende materiaalsoorten en diktes kan snijden. Die flexibiliteit om zowel dunne platen als platen tot 25 mm vakkundig te verwerken geeft ons weer net dat streepje voor.” De machine werd uitgerust met een automatisch systeem voor belading en ontlading. Hiermee kan Vanderscheuren op termijn 24/7 lasersnijden. “De machine is sinds juni operationeel en levert uitstekende prestaties. Ik durf stellen dat ze gemiddeld driemaal zo snel werkt als onze huidige CO2-lasersnijmachine in diktes tot 3 mm. De plaatwissel kost slechts 35 seconden. Daar komt dan nog de lagere energie- en onderhoudskost bij. Ook de snijkwaliteit is zeer goed, zelfs in dikkere platen tot 20 mm snijden we braamloos, terwijl dat bij plasmasnijders toch gevoeliger ligt. Bovendien maakt het materiaal niet uit. Zelfs aluminium en non-ferro worden ondanks hun reflectie­vermogen probleemloos gesneden.” Vanderscheuren maakte van de gelegenheid gebruik om de lay-out van zijn plaatwerkafdeling te herzien. “Nood schept mogelijkheden, maar de duivel zit hem wel in de details. De plannen zijn tijdens het volledige proces wel een aantal keer gewijzigd. Uiteindelijk kwam er nog een kantoorblok bij voor onze medewerkers die de planning van de machine regelen. Het werd centimeterwerk en dan heb je een partner nodig die intensief samen wil knutselen. In LVD hebben we die zeker gevonden. Het is niet voor niets dat ze qua plaatwerk zowat onze huisleverancier zijn”, besluit Miermans.


Het systeem voor de automatische belading en ontlading van de machine zorgt ervoor dat een plaatwissel slechts 35 seconden in beslag neemt.

Tekst en Beeld Valérie Couplez
Uitgelichte foto boven: 
Rik Vanderscheuren en Johan Miermans poseren trots met Claude Stragier van LVD bij hun eerste fiberlaser.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners