NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Tot 99% schadelijke lasrook verwijderen bij de bron
Door te kiezen voor laspistolen met bronafzuiging neem je, afhankelijk van de laspositie, 90 tot 99% van de schadelijke stoffen weg vooraleer ze zich in de werkplaats kunnen verspreiden.

Tot 99% schadelijke lasrook verwijderen bij de bron

Het gaat de goede kant op. De nieuwe generatie lassers kent de gevaren verbonden aan lasrook en wil daarvoor de juiste bescherming krijgen en gebruiken. Over welk lasproces het ook gaat, de beste oplossing is de lasrook zo dicht mogelijk bij de bron afzuigen. 90 tot 99% van de schadelijke deeltjes wordt zo al verwijderd. Abicor Binzel staat gebruikers hierin met raad en daad bij. Het beschikt niet alleen over de juiste technologie aan laspistolen en afzuigunits, maar ook over de kennis en kunde om te helpen met opleiding en demonstraties in de praktijk.

“Soms moet je iets zien om het te kunnen geloven.” Onder dat motto organiseerde Abicor Binzel samen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek en Air Products eind november een seminarie over de gevaren van lasrook en hoe die risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Dat gebeurde bij Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem (nabij Gent). Niet toevallig die locatie, want de leerlingen van het zesde en zevende jaar werden in de voormiddag als eersten op het programma getrakteerd. 

“We willen ook de toekomstige generatie lassers sensibiliseren over de kwalijke gevolgen van lasrook”, zegt Alain Van Kerrebroeck, commercieel verantwoordelijke bij Abicor Binzel. “Je merkt dat de nieuwe generatie meer begaan is met haar gezondheid. Als je ze de juiste technologie aanreikt om de risico’s weg te nemen, dan gebruikt ze die graag. En dat is maar goed ook, want elke euro die je investeert in preventie, hoef je later niet aan doktersrekeningen te besteden.”

Abicor Binzel organiseerde samen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek en Air Products eind november een seminarie over de gevaren van lasrook en hoe die risico’s geminimaliseerd kunnen worden.

Bronafzuiging beste oplossing

Abicor Binzel zet zich al jaren in om lassers duidelijk te maken dat het anders en beter kan. Het kiest daarbij resoluut voor bronafzuiging. Van Kerrebroeck: “Door te kiezen voor laspistolen met bronafzuiging neem je, afhankelijk van de laspositie, 90 tot 99% van de schadelijke stoffen weg vooraleer ze zich in de werkplaats kunnen verspreiden. Zo bescherm je niet alleen de lasser zelf, maar ook iedereen die rondom hem aan het werk is.” 

Een bezorgdheid die ook de wetgever deelt. Hij legt een MAC-waarde vast, die vertelt hoeveel partikels er nog in de lucht aanwezig mogen zijn. “In Nederland en Duitsland ligt die grens al jaren scherper dan bij ons. Daar zie je dat PBM’s en bronafzuiging al helemaal ingeburgerd zijn. Hier gaat het ook meer en meer de goede kant op. Onder andere dankzij de inspanningen van het onderwijs om jongeren bewust te maken van de gevaren.”

Comfort voor lassers

In het verleden bleef technologie die de gezondheid van lassers kan vrijwaren vaak ongebruikt op het schap liggen. “Te log, te zwaar”, klonk het over laspistolen met bronafzuiging. Niks is minder waar, vandaag. 

“Er zijn enorme inspanningen geleverd om de ergonomie en de gebruiksvriendelijkheid van dergelijke laspistolen te verbeteren. De laatste generatie xFUME® laspistolen zijn het neusje van de zalm, wat dat betreft. Dat is ook meteen het nut van zo’n demonstratie”, gaat Van Kerrebroeck verder. “Je kan letterlijk tonen wat voor een verschil het betekent om met of zonder bronafzuiging te werken. Daarnaast konden de aanwezigen ook ervaren dat de pistolen veel makkelijker te hanteren zijn dan ze soms denken. We krijgen vandaag amper nog opmerkingen over het gewicht van onze pistolen. Uiteraard zullen ze niet in elke omstandigheid een perfecte toegankelijkheid tot het werkstuk garanderen, maar dat geldt evenzeer voor klassieke laspistolen.”

Abicor Binzel wil ook de toekomstige generatie lassers sensibiliseren over de kwalijke gevolgen van lasrook.

Met kennis en kunde en raad en daad

Abicor Binzel vaart daarbij een resoluut open koers. “Hoewel we geloven dat onze xFUME® afzuigunits de perfecte aanvulling zijn, zijn onze laspistolen even goed uitwisselbaar met toestellen van andere merken. Omdat we geloven in het nut van bronafzuiging, en de drempel voor de gebruiker om erin te investeren zo laag mogelijk willen houden. Daarom hechten we als Abicor Binzel ook zoveel belang aan alles wat erbij komt kijken. We ondersteunen metaalbewerkers met demonstraties in de praktijk, met lasrookmetingen, met opleidingen, met tips & tricks voor de gebruikers… Alles om mee de gezondheid van de lassers te helpen beschermen”, besluit Van Kerrebroeck.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details