- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
Willen we dat machinebouwers en maakbedrijven lokaler denken om aan hun stukken te geraken, dan moeten verspaners ook aan hun eigen kunnen tegemoetkomen. Door te investeren in nieuwe technologie en processen die de kostprijs reduceren, de flexibiliteit verbeteren en het reactievermogen bieden om kort op de bal te spelen bij vragen van klanten, creëren verspanende bedrijven toegevoegde waarde voor hun klanten. Maar wat zijn de belangrijkste trends op de productievloer?
Wie concurrentieel wil blijven in West-Europa, moet inzetten op automatisering. Dat is meer dan robottechnologie alleen. Hoewel robots hun complexe imago meer en meer van zich afzetten en zich bewijzen als flexibel, makkelijk te programmeren en zelfs toe te passen op meerdere machines, blijven ze wel een flinke investering vergen.
Er zijn ook andere manieren om te gaan automatiseren. Staafaanvoer, bijvoorbeeld, is al zeer goed ingeburgerd voor draaiwerken. Maar denk ook aan technologie die metaalbedrijven in staat stelt om hun gereedschappen vooraf in te stellen, tasters die tijdens het proces het stuk of de gereedschappen meten om correcties in-line terug te koppelen of automatische botsingscontrole om fouten te vermijden. Het gaat erom te kijken wat interessant kan zijn in de productie, zodat de stukken in één keer perfect gedraaid van de machine komen.
Het volume voor draaiwerk blijft hoog liggen. Wereldwijd is het goed voor 27% van de verspanende bewerking, waarmee het de populairste verspaningstechniek blijft. Maar hoe die orders er dan uitzien, is de voorbije jaren wel flink veranderd. De grote series maken plaats voor meer afwisseling tussen productiebatches en dat weerspiegelt zich ook in de keuze voor machines. De definitieve doorbraak van draai-freescombinaties is daarvan een duidelijke exponent, maar denk ook aan langdraaiautomaten die er een shift in het weekend kunnen bijnemen. Of draaibanken met twee turrets of dubbele spindels kunnen meer mogelijkheden in één en dezelfde opspanning bieden.
De hierboven geschreven evolutie is de weg die alle fabrikanten volgen. Hoe snel machines materiaal verwijderen, welk toerental hun spindels halen, aan welke dynamische versnelling de assen bewegen…: daar zit vaak maar een beperkt verschil op. Waar vandaag vaak het verschil mee gemaakt kan worden, is software. Fabrikanten integreren artificiële intelligentie om het programmeerwerk terug te brengen tot een fractie van de tijd. Dit lukt al bijzonder aardig voor het doorsnee werk, zodat programmeurs zich kunnen toespitsen op het complexe werk. Daarnaast wordt er gekeken hoe er data uit de machine kunnen worden gehaald en hoe eventueel sensortechnologie kan worden geïntegreerd om verspaning meer adaptief te maken en om te leren uit uitgebreide data-analyses. ❯
Uitdaging voor de komende jaren wordt het integreren van alle machines op de werkvloer in één geheel, gekoppeld aan andere softwaresystemen zoals ERP of MES.
Wie voor draaibanken en multitaskingmachines kiest die het hele weekend zelfstandig kunnen doorwerken, heeft op maandagochtend heel wat controlewerk te verrichten. Dat kan vandaag al een bottleneck zijn voor draaibedrijven die veel tijd in beslag neemt. Er wordt daarom uitgekeken naar nieuwe meettechnologie die de inspectie kan versnellen en vereenvoudigen. Daarbij wordt gedacht aan visiesystemen met 3D-camera’s. Meetsystemen op de machine kunnen al voor ruwe of meer complete indicaties zorgen.
Moderne draaibedrijven willen een one-stop-shop zijn voor hun klanten. Ze kijken daarvoor ook naar machines om andere verspanende bewerkingen uit te voeren, maar ook naar afwerkingsprocessen, assemblage, verpakkingen en misschien zelfs voorraadbeheer voor hun klanten. Of ze kiezen ervoor om met betrouwbare partners in zee te gaan die hen diezelfde flexibiliteit kunnen geven, zodat de klant op zijn wenken bediend kan worden.
Verspaners zetten ook steeds meer in op hun expertise in maken. In nauwe samenwerking met hun klanten gaan ze aan tafel zitten om te zien wat er zou kunnen wijzigen aan een ontwerp om tot een betere maakbaarheid en dus lagere kosten te komen. Dat kan gaan van aangepaste geometrieën tot betere materiaalsoorten.