NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Twee innovaties per jaar voor een plaats in de Europese top drie
Alles gebeurt bij Q-Fin in dit opvallende pand in het Brabantse Bergeijk, waar ze zich de opdracht opgelegd hebben om elk jaar minstens twee innovaties te introduceren.

Twee innovaties per jaar voor een plaats in de Europese top drie

Als maakbedrijf kan je je nooit tevreden stellen met een plaats in de middenmoot. Alleen de top is goed genoeg. Daarvoor moet je hard werken en telkens weer je grenzen verleggen. Bij Q-Fin zitten ambitie en een eindeloze drive naar verbetering in het DNA. Tien jaar geleden gingen ze aan de slag vanuit de gedachte dat de ideale ontbraammachine nog niet bestond. Dat heeft hen geen windeieren gelegd, want de omzet steeg jaarlijks met dubbele cijfers. De status van start-up zijn ze intussen ontgroeid. In Nederland spelen ze aan de top, maar in de rest van Europa hebben ze naar eigen zeggen nog een hele wereld te winnen. In 2025 wil Q-Fin tot de top drie van Europese producenten van ontbraammachines behoren.

De SER1200 Multibrush bewerkt geautomatiseerd vlakke plaatdelen: ontbramen, slijpen, afronden, oxidehuid verwijderen, richtingloze – en lijnfinish en Radius 2.

Innovatie in het bloed

“Het verhaal van Q-Fin begint in 2012. Anton Bax was op zoek naar een nieuwe machine voor het ontbramen van kleine werkstukken. Hij vond echter niets dat volledig aan zijn behoeften voldeed. Daarom ontwikkelde hij samen met Koen de Waard – die twintig jaar ervaring in ontbraamtechniek meebracht – een eigen ontbraammachine. F200 was onze eerste machine. Vandaag zijn we uitgegroeid tot een specialist in de ontwikkeling, productie en verkoop van machines voor het ontbramen, afronden en finishen van metaalplaatdelen en in installaties voor de afzuiging van slijpstof”, vertelt business officer Joost Kouwenbergh. “Dit gebeurt allemaal in het Brabantse Bergeijk, waar we ons de opdracht opgelegd hebben om elk jaar minstens twee innovaties te introduceren. We luisteren daarvoor uiteraard eerst naar de behoeften van de klanten, want wat ben je met innovaties als niemand die nodig heeft? Weet je dat we in veel gevallen tot de conclusie komen dat klanten zelf niet in de gaten hebben hoeveel uren ze bezig zijn met het ontbramen, kantenbreken en finishen. Na onze analyse wordt dit voor hen pas echt duidelijk en zien ze dat een geschikte ontbraammachine op zeer korte tijd terugverdiend kan worden. Bovendien wordt de kwaliteit van hun afwerking aanzienlijk verbeterd.”

Het gamma omvat vandaag heel wat verschillende half- en volautomatische ontbraammachines. Hardlopers zijn bijvoorbeeld de TopGrinder, F200 XL en F1200 machine, elk met hun eigen kenmerken. In 2020 bracht Q-Fin de DS600 en DS1200 uit, die slakken van plasmagesneden stukken verwijderen vooraleer die verder bewerkt worden. De Q2S1200, een omkeerunit voor het automatisch keren van plaatwerk, werd reeds bij drie klanten succesvol ingezet, terwijl men bij de fabrikant eerst dacht dat de markt geen behoefte zou hebben aan zo’n omkeerunit. De ROI bedraagt slechts anderhalf jaar. Q-Fin bouwt bovendien zelf natwerkende afzuigsystemen die ze met de finishmachines combineren, waardoor ze een effectieve en veilige afzuiging van het slijpstof kunnen garanderen. De laatste introductie, op de EuroBLECH in Hannover, is de 5-stations SER1200 Multibrush. Deze alles-in-één-machine kan onder andere een richtingloze finish, lijnfinish en afronding met Radius 2 mm op een werkstuk zetten.

Op beurzen introduceert het team van Q-Fin telkens weer innovatieve oplossingen.

Uitstraling en intuïtieve bediening altijd goed

Dit productgamma staat breed uitgestald in de showroom van Q-Fin. Via de glazen voorgevel valt het daglicht royaal naar binnen. Zo’n presentatie zien klanten graag. 

“De metaalverwerkende sector is veranderd. Klanten willen geen stofferige omgeving meer. Ze werken het liefst schoon. De machines van Q-Fin dragen daartoe bij en klanten laten ermee zien dat ze een stap verder zijn met hun productieproces”, gaat de business officer verder. “Uitstraling is belangrijk, net als een intuïtieve bediening. Onze machines moeten zo autonoom mogelijk werken, onafhankelijk van wie ze bedient. Dus werken we voortdurend aan de ontwikkeling van software en systemen voor de handling rondom de machines. Een operator moet enkel het programma kiezen via een meertalige en intuïtieve HMI-touchscreen of via een barcode scanner die de informatie uit het ERP-pakket kan lezen. Constante kwaliteit wordt op deze manier gegarandeerd en bedieningsfouten worden uitgesloten.”

In het Experience Center staan de verschillende machines werkend opgesteld, klaar voor een demo-afspraak.

Ambitie in overvloed

Q-Fin telt momenteel 33 medewerkers. De firma levert voornamelijk machines in Europa, maar bijvoorbeeld ook in Australië en de Verenigde Staten. In Duitsland krijgen ze eveneens meer en meer voet aan de grond. 

“We zitten niet stil en spelen op Champions League niveau in het ontwikkelen, produceren en verkopen van ontbraammachines. Deze systemen onderscheiden zich op het vlak van bewerkingssnelheid, bedieningsgemak en prijs per product”, sluit Joost Kouwenbergh af. “We zijn ervan overtuigd dat we de meest innovatieve finishmachines hebben. We moeten dit nu alleen nog aan de rest van de wereld laten weten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.