NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Uitblinken in lasersnijtechnologie

Uitblinken in lasersnijtechnologie

Uitblinken in zijn domein. Dat is wat Yamazaki Mazak doet met zijn lasersnijmachines. Tijdens de komende editie van Blechexpo kan u uitgebreid kennismaken met drie machines van het hoogste niveau. Enerzijds toont de Optiplex 3015 DDL 6.0 kW het innovatie-potentieel van de Japanse specialist, de enige fabrikant die met directdiodetechnologie kan snijden voor een 15% hogere productiviteit. Daarnaast zal er met de Optiplex 3015 Fiber III 10 kW ingezet worden op het segment van de hogere vermogens en met de Optiplex Nexus 3015 Fiber 6 kW toont Mazak hoe het ook in fibertechnologie en automatisering het verschil maakt.

Fiberlasersnijbronnen domineren vandaag de markt van het lasersnijden. Ook Yamazaki Mazak heeft deze technologie volledig in de vingers. Als aanjager van innovaties heeft de Japanse specialist ook al zijn huiswerk klaar voor de volgende stap in het lasersnijden: directdiodetechnologie. Sales manager Benelux Laser Products Luc Creemers: “De DDL bestaat vandaag al in twee industrieklare versies: 4 en 6 kW. Wat in het oog springt is de fantastische snijkwaliteit, die overtreft wat een fiberlaserbron kan afleveren en het niveau van afwerking weer naar dat van een CO2-laser brengt. Platen worden mooier, beter gesneden in een bijzonder stabiel en dus betrouwbaar proces. Door de lagere frequentie van een DDL-laserstraal, zal ook het absorptievermogen voor bepaalde materialen een stuk hoger liggen, met positieve gevolgen voor de snelheid van het snijproces. Testen hebben aangetoond dat met deze bron een productiviteitsverhoging van 15% kan worden neergezet.” De machines worden vandaag al in de praktijk ingezet bij klanten die zich geen compromissen inzake snedekwaliteit kunnen veroorloven. Maar dat weerhoudt Mazak er niet van om verder te sleutelen aan de technologie. “Op termijn zullen we kunnen spelen met de straalbreedte. Dat zal de deur openen naar stabiel automatisch uitsorteren, ook voor toeleveranciers.”

Premium en all-rounder in lasersnijden

Mazak brengt voor de Europese markt een zwaargewicht mee naar Blechexpo: de Optiplex 3015 Fiber III 10 kW. Creemers: “Noem deze machine gerust een echte topper in fiberlasersnijden. Ze baant zich ultrasnel een weg door zelfs de moeilijkste reflecterende materialen en bewijst zich daarmee als een uitstekend huwelijk tussen snelheid en snijkwaliteit.” Daarnaast zal een echte all-rounder prijken, namelijk de Optiplex Nexus 3015 Fiber van 6 kW. Hiermee biedt Mazak een werkpaard met toptechnologie voor wie zich voor het eerst aan fiberlasertechnologie wil wagen. “Het is een entry level machine die dankzij de grote toegangsdeur en het flexibele design gebruikers mogelijkheden geeft voor een eenvoudige automatisering. Het feit dat ze ook nog eens compact gebouwd is, is nog een extra troef voor productievloeren waar de beschikbare ruimte beperkt is”, vat Creemers de sterke punten samen. Alle machines zullen uiteraard live aan het werk gezet worden.

Automatiseringsoplossingen die werken

Mazak koppelt de machines op de beurs ook aan automatiseringsoplossingen. “We gaan er tonen dat men ook met slechts een kleine periferie de stap kan zetten naar geautomatiseerd werken. Op die manier hoeft men niet eens de hogere vermogens van lasersnijmachines aan te boren om toch snel en efficiënt te kunnen produceren. Flexibiliteit is het sleutelwoord voor produceren de komende jaren.” Net daarom kiest Mazak bewust voor open protocollen. “We zijn met niemand getrouwd”, vertelt Creemers met een knipoog. “Welke software of automatiseringsoplossing de klant ook kiest, ze zal compatibel zijn met de lasersnijmachines van Mazak. Essentieel in dit verhaal is dat als we onze naam verbinden aan een installatie, ze zal werken zoals het hoort. Daarom hebben we behoorlijk wat kennis rond automatisering in huis die we ten dienste stellen van klanten”, besluit Creemers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details