aluminium zagen
03:00
29-01-2017

Uitdagingen bij het zagen van aluminium

Hoewel composieten zich uitdrukkelijk in de debatten mengen, blijft aluminium toch een van de belangrijkste grondstoffen voor wie lichtgewicht producten wil afleveren. Het bewerken van aluminium is echter niet zonder uitdagingen. Dat heeft alles te maken met de eigenschappen van het materiaal, waardoor bijvoorbeeld makkelijk bramen kunnen ontstaan. Maar met de juiste aanpak kan men het perfect in twee zagen. De metaalbewerker heeft vandaag keuze uit zowel cirkelzagen als bandzagen om dit klusje te klaren.

Tien jaar geleden hadden cirkelzagen nog het alleenrecht op het zagen van aluminium. Immers, een materiaal zo licht en zo zacht als aluminium vraagt om een snelle bewerkingen. Enkel cirkelzagen konden de snelheid leveren die nodig was. Door de groeiende belangstelling in de markt voor aluminium, kreeg ook de technologie voor het bewerken van het materiaal vernieuwde aandacht. Fabrikanten gingen op zoek naar een alternatieve snijtechnologie, aangezien het prijskaartje van een cirkelzaagmachine niet gering was. Daardoor dienden ook bandzagen zich aan als kandidaat. Vandaag is er dan ook geen eenduidig antwoord meer over welke technologie het best geschikt is voor het zagen van aluminium. Alles hangt af van de specifieke toepassing, de wensen van de klant en het beschikbare budget.

Cirkelzagen blinken uit in snelheid en afwerking
Lange tijd waren hardmetalen cirkelzagen de enige optie voor een accurate en snelle snede in aluminium. Het ging daarbij niet alleen over de pure snelheid, maar evenzeer over de consistentie van die snelheid. Een hardmetalen cirkelzaag hoeft echter tijdens de volledige snede haar snelheid niet aan te passen, noch wanneer ze het materiaal binnengaat, noch wanneer ze het materiaal weer verlaat. De gebruiker kan dus aan een constante snelheid en voeding werken. Bandzagen daarentegen worstelden hier heel hard mee, omdat ze hun geleiding deels uit het materiaal zelf halen. Ze moeten dus eerst hun tanden in het materiaal kunnen zetten, alvorens aan volle snelheid te werken. Anders zorgde dat voor schade aan het zaagblad maar ook aan de onderdelen. Cirkelzagen hadden hier geen last van, waardoor er aan een hogere snelheid en dus hogere efficiëntie kon worden gewerkt. Ze pakken zoals gezegd ook uit met een bijzonder mooie finish. In vele gevallen hoefde men dankzij de cirkelzaag niet meer te investeren in een manuele nabehandeling. Vooral in het snel snijden van enkele stukken met een kleine diameter blinkt de cirkelzaagtechnologie uit. Ze snijdt zelfs zo snel en zo efficiënt dat de metaalbewerker maar het best zijn in- en uitvoer van materiaal kan automatiseren. Daartegenover vraagt deze bewerking er wel om dat de diameter van de cirkelzaag minimaal tweemaal zo groot is als het materiaal dat moet gesneden worden. Dat betekent dat het zaagblad toch een hap uit het aluminium neemt en dat een dergelijke machine een tamelijk kostenplaatje met zich meebrengt. Bovendien brengt het vermogen om het blad aan een zo een snelheid te laten draaien met zich mee dat de machine bijzonder stabiel en robuust moet zijn. In ruil daarvoor krijgt de gebruiker dan wel een machine die zich gemakkelijk laat integreren in een volautomatische lijn. Ze is immers snel genoeg om geen bottleneck te zijn en zonder pauze uren ongestoord exact te zagen en zo de productiviteit op te drijven en productiestilstand te minimaliseren.

aluminium zagen

Bandzagen blinken uit in veelzijdigheid
Tot enkele jaren geleden kwamen bandzagen niet in aanmerking voor aluminium. Technologische ontwikkelingen hebben hun snelheid bijna tot op het niveau van bandzagen gebracht. Veel heeft te maken met nieuwe mogelijkheden voor het programmeren. Het proces kan nu immers zodanig geprogrammeerd worden dat de bandzaag aan een trage snelheid het materiaal binnendringt, dan haar snelheid opbouwt om vervolgens weer te vertragen wanneer ze het materiaal verlaat. Dit zijn immers de twee cruciale zones en momenten om schade aan het zaagblad op te lopen of net te vermijden. Bovendien ontwikkelden de zaagbladen zich verder zodat ze snel genoeg kunnen roteren en toch flexibel genoeg blijven om niet te breken. Het goede nieuws voor de gebruiker is dat hij hierdoor minder geld hoeft te investeren dan in een cirkelzaagmachine, ten minste als hij voor de basismachine opteert. Een bandzaag met alle specifieke toeters en bellen voor het verwerken van aluminium zal ongeveer van hetzelfde prijsniveau zijn. Wel zijn de zaagbladen een stuk compacter te houden. Hierdoor is de afmeting van de te zagen stukken vaak de bepalende factor tussen beide technologieën. Immers, hoe groter cirkelzagen worden, hoe minder stabiel ze zullen blijken. Ten slotte zijn de zaagbladen van bandzagen toch een stukje dunner dan die van cirkelzagen, waardoor er (een derde tot de helft) minder aluminium verwijderd wordt. Op het einde van de rit, kan dit wel wat verschil maken. Al bestaan er vandaag voor een meerprijs ook speciale dunne zaagbladen voor cirkelzagen, waardoor dit voordeel wegvalt.

Welke keuze te maken?
Bandzagen zijn niet noodzakelijk de beste en goedkoopste oplossing voor wie aluminium wil bewerken. Dat zal afhangen van de toepassingen. Voor aluminium met een dikte van 150 mm of meer, voor lage volumes (tot 1.000 stuks) en voor bewerkers die meerdere materialen op dezelfde machine willen snijden kunnen bandzagen wel de beterkoop zijn. Cirkelzagen zullen altijd de beste optie zijn wanneer het aluminium 12 tot 15 mm dik is, wanneer het grote series betreft (vanaf 5.000 stuks) en wanneer het gezaagde stuk de best mogelijke afwerking moet hebben. Maar het is dus belangrijk om voor elke toepassing af te wegen wat voor uw productieproces het beste zal renderen. De fabrikanten van zaagmachines staan hierin graag klaar met advies.

Tekst: Valérie Couplez  |  Beeld: Promatt

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Metaalvak België partners

fiberschijvenbandzaagautomaat