NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Uw afzuiging kan een heel stuk slimmer worden

Uw afzuiging kan een heel stuk slimmer worden

Schone lucht is de hoeksteen van duurzame productie. Daarom zet Nederman zich al 75 jaar in om met zijn stofafzuigsystemen mensen, machines en het milieu te vrijwaren van schadelijke partikels. Met zijn kennis en ervaring schotelt het klanten steeds future proof oplossingen voor. Met de lancering van Insight brengt Nederman ook de wereld van het Internet of Things (IoT) naar stofafzuiging. Deze monitoringtool laat metaalbewerkers toe om preventief actie te ondernemen en stilstand te vermijden.

(Beeld: Emir Memedovski)

 

Metaalbewerking is een complex proces. Er is kennis en ervaring nodig om alle factoren die voor vervuiling van de omgevingslucht kunnen zorgen in rekening te brengen.. De dikte van de plaat, is ze geolied of niet, de stroom van het lastoestel, de hoeveelheid acetyleen … het speelt allemaal een rol om tot het gepaste afzuigsysteem en de juiste filters te komen. Sales manager Configured Solutions Gunther Maes: “De metaalsector is goed geïnformeerd over de mogelijke schadelijke effecten van hun productieprocessen. Waar wij met onze expertise het verschil kunnen maken, is het vinden van de juiste invulling van die normen voor hun productieplaats. We houden de vinger aan de pols van de Europese regels en die in onze buurlanden, zodat we klanten steeds van een future proof oplossing kunnen voorzien. Eentje die op lange termijn zijn meerwaarde zal bewijzen en niet een jaar later al achterhaald is.” Naast de metaalsector is Nederman ook in nog heel wat andere domeinen actief.

De emissies per minuut, het stroomverbruik, de drukval over de filters, de trillingen in het lager … door deze gegevens samen te brengen en te analyseren in de cloud krijgen we een vingerafdruk van het stofafzuigsysteem.

 

Vingerafdruk van de werking van het stofafzuigsysteem

Dat de emissiewaarden niet overschreden worden is van cruciaal belang. In de eerste plaats voor de medewerkers in het bedrijf, maar een gezond binnenklimaat staat ook garant voor een goede werking van de machines. Stofafzuigsystemen moeten dan ook te allen tijde onberispelijk functioneren om productiestilstand uit te sluiten. Maes: “En daar komt Industrie 4.0 net om de hoek kijken. Nederman heeft een eigen IoT-oplossing ontwikkeld, Insight. Door procesdata en verschillende meetresultaten te gaan koppelen aan een monitoringsysteem, krijgt u als gebruiker een perfect inzicht in uw installatie. De emissies per minuut, het stroomverbruik, de drukval over de filters, de trillingen in het lager … door deze gegevens samen te brengen en te analyseren in de cloud krijgen we een vingerafdruk van het stofafzuigsysteem. De ideale tool om het onderhoud op af te stemmen, problemen vroegtijdig te detecteren en uiteindelijk stilstand te vermijden. Want daar draait het om.”

Nederman houdt de vinger aan de pols van de regelgeving, zodat klanten steeds een future proof oplossing krijgen.

 

Op volle snelheid blijven produceren

Nederman gebruikt deze informatie ontgonnen uit de dagelijkse praktijk op de werkvloer ook om de werking van het stofafzuig-systeem te gaan optimaliseren. “Op centrale stofafzuiging lopen er wereldwijd al verschillende proefprojecten. Vanaf oktober bieden wij deze diensten ook aan voor kleine en middelgrote filters. De klanten zijn alvast enthousiast. Een aantal detecties hebben er immers al toe geleid dat er geen productiestilstand plaatsvond. Daar ligt de winst van Insight. Door ook de stofafzuiging te monitoren, kan het productieproces op snelheid blijven doordraaien. De gegevens kunnen bovendien gebruikt worden om terug te koppelen naar bijvoorbeeld overheidsinstanties of vakbonden om aan te tonen dat uw medewerkers in een gezonde omgeving aan de slag zijn”, besluit Maes.  

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details