NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Van bottleneck naar paradepaardje
Harry Seijkens en Domien Driesen: “Door de hogere nauwkeurigheid die de TruLaser 1060 Fiber aflevert zijn de las- of boutverbindingen veel makkelijker te realiseren. Ze zitten als gegoten.”

Van bottleneck naar paradepaardje

Alle medewerkers kwamen de voorbije maand door het raampje kijken. Ze wilden de nieuwste aanwinst op de werkvloer, de TruLaser 1060 Fiber van TRUMPF, wel eens aan het werk zien. De machine zorgt er bij Meco Metal, specialist in staalconstructies op maat, voor dat het snijwerk niet langer de bottleneck van het atelier is. Met haar snelheid en nauwkeurigheid levert ze topkwaliteit af, die voor toegevoegde waarde zorgt doorheen de volledige productieketen.

De Altez Construction Group is een naam die snel een belletje doet rinkelen. Als allround bouwpartner voor agrarische, hippische en industriële bouwprojecten zette het bedrijf zich de voorbije jaren op de kaart met zijn kostenbewuste, snelle en duurzame oplossingen met prefab staal- en betonconstructies. Meco Metal is één van de parels aan de kroon van de groep en staat in voor gespecialiseerde staalconstructies op maat. Sinds 2018 staat Harry Seijkens aan het roer van het bedrijf dat gevestigd is in Oudsbergen. “De ambitie was, is en blijft om Meco Metal volledig op eigen poten te laten staan. Door ook meer voor externen te werken, krijg je een uitgekiende capaciteitsspreiding waarbij je continu aan de gang blijft.”

Het is een operatorarme machine, de machine stelt zich automatisch om bij alle materialen en diktes. Dat is wat Meco Metal nodig had.

LEAN leidt de weg naar optimaliseringen

Een missie waar Meco Metal wonderwel in slaagt. Sinds 2018 ging de omzet al elk jaar met 10% omhoog, zonder dat er extra medewerkers bij kwamen. Het geheim achter dit succes? Een doorgedreven LEAN aanpak. Seijkens: “Technisch personeel is zo moeilijk te vinden. Daarom zetten we in op flexibiliteit onder de operatoren en proberen we dagelijks naar onze processen te kijken om inefficiënties eruit te halen. Er ligt immers bijzonder veel potentieel voor verbetering, als je al je interne processen perfect kan laten aansluiten. Dat we nu al over veel terugkerende klanten beschikken bewijst dat we onze beloftes qua timing en qua kwaliteit kunnen waarmaken.” Seijkens staat daar niet alleen voor. Samen met productieleider Domien Driesen en werkplaatsleider Remi Moonen zorgden ze voor een nieuwe schwung in alle geledingen van het bedrijf.

Door te opteren voor een fiberlaser met een wat hoger vermogen had Meco Metal geen aparte plasmasnijtafel meer nodig voor de dikkere materialen.

Nieuwe snijmachine nodig

Met de LEAN filosofie als uitgangspunt werd ook het machinepark grondig onder de loep genomen. De voorbije drie jaren stonden in het teken van forse investeringen. “In volgorde van belang, want door slim te investeren kan je ook echt winnen. De vervanging van de rolbruggen bijvoorbeeld maakte dat de onderhoudsploeg van zes naar twee kon slinken, aangevuld met goede servicecontracten met gerenommeerde leveranciers. Personeel dat je dan elders slim kunt inzetten”, vertelt Seijkens. Dit jaar was het de beurt aan de plaatbewerkingsafdeling. Plaatbewerking is een cruciaal onderdeel in de staalconstructies die Meco Metal aflevert. Jaarlijks passeert er ongeveer 1.000 ton plaatmateriaal door het atelier. “Materiaal dat door een pons-lasercombi of een plasmasnijtafel op maat gesneden en geknipt werd. Maar dat bleek een bottleneck in de productie.”

Zeer overtuigend totaalpakket

Meco Metal ging echter niet over een nacht ijs om de machines te vervangen. Aan de hand van een tender met de behoeftes van het bedrijf qua materialen, kwaliteit, hoeveelheden, afmetingen cyclustijden … duidelijk in geformuleerd, ging het bedrijf te rade bij toonaangevende fabrikanten. Na zorgvuldig afwegen van alle alternatieven, koos Meco Metal voor de TruLaser 1060 Fiber van TRUMPF, met een 6 kW TruDisk bron aangevuld met BrightLine Fiber en automatische palletwissel, geleverd door V.A.C. MACHINES. “Door te opteren voor een fiberlaser met een wat hoger vermogen hadden we geen aparte plasmasnijtafel meer nodig voor de dikkere materialen. De TruLaser 1060 Fiber dekt onze range van 2 tot 20 mm mooi af. Waarom V.A.C. MACHINES als partner? Omdat we vertrouwen hadden in de technologie, die we ook bij enkele referentiebezoeken bezig hadden gezien. Het is een operatorarme machine, de machine stelt zich automatisch om bij alle materialen en diktes. Dat is wat we hier nodig hebben. Daarnaast overtuigde de persoonlijke betrokkenheid die we voelden, zowel van productmanager Francis Sercu als van zaakvoerder Karel Vincke. Ik kreeg goede antwoorden op al mijn vragen en een zeer overtuigend totaalpakket”, aldus Seijkens.

Meco Metal is één van de parels aan de kroon van de Altez Construction Group en staat in voor gespecialiseerde staalconstructies op maat.

Perfect volgens de afspraak

De levering van de machine gebeurde op 9 september. “Perfect volgens de afspraak. In de hele aanpak van offerte tot plaatsing van de machine, voel je toch die Duitse ‘Grundlichkeit’. We kregen er een draaiboek bij met timing om de komst van de machine perfect voor te bereiden, van de elektrische installatie en het gereedmaken van de bodem tot en met het transport tot in het atelier. Dat maakt dat we er van beide kanten alles aan konden doen om niet voor verrassingen te staan.” 

Hogere kwaliteit, lagere kostprijs

Ook de TruLaser 1060 Fiber maakt haar beloftes waar. “Het snijwerk is na een maand al niet meer de bottleneck. De machine gaat zo snel dat het nu kijken is hoe we de snijtafel snel genoeg weer kunnen leegmaken. Dat heeft ook te maken met de gebruiksvriendelijk van de machine, want na twee à drie dagen zijn onze operatoren er al mee weg. Zeer opmerkelijk. Het is nu aan ons om de machine te leren kennen en het tempo dagelijks verder op te drijven. En de plasmasnijtafel? Die gebruiken we niet meer. De kostprijs per gesneden stuk ligt op de TruLaser immers lager en de kwaliteit van de snede een stuk hoger. Ook verder in de keten voelen we de meerwaarde van de TruLaser 1060 Fiber. Door de hogere nauwkeurigheid die ze aflevert zijn de las- of boutverbindingen veel makkelijker te realiseren. Ze zitten als gegoten”, besluit Seijkens. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.