NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Van micro naar pico, Precisiebeurs al 20 jaar de plek voor ontmoeting en kennisdeling

Van micro naar pico, Precisiebeurs al 20 jaar de plek voor ontmoeting en kennisdeling

Op 10 en 11 november 2021 organiseert Mikrocentrum in de Brabanthallen de 20ste editie van de Precisiebeurs. 320 exposanten – een recordaantal – en bezoekers kunnen elkaar dan sinds lange tijd weer spreken, van elkaar leren en bijpraten over de laatste trends en ontwikkelingen binnen de precisietechnologie.

Van micrometer naar picometer20 jaar Precisiebeurs is 20 jaar technologische vooruitgang door ontmoeten, samenwerken en kennisdelen. 

Voor organisator Mikrocentrum is de jubileumeditie van de beurs om diverse redenen bijzonder. Bart Kooijmans, manager Precisiebeurs: “Corona zorgde ervoor dat we in 2020 geen Precisiebeurs konden organiseren en juist daarom kijken alle exposanten, bezoekers en andere betrokkenen enorm uit naar deze editie. Eindelijk kunnen we elkaar weer echt in de ogen kijken en, zoals we gewend zijn van onze beurs, samen bijpraten over het vak, leren van elkaars ervaringen en geïnspireerd raken door de bijdragen van onze sprekers en kennispartners. Deze beurs brengt de gehele keten rondom precisietechnologie bij elkaar.” 

Fascinerend

Corona zorgde er ook dat de beurs wat ruimer opgezet moest worden, waardoor voor deze editie niet meer in het Veldhovense Koningshof plaatsvindt, maar voor het eerst in de Brabanthallen in Den Bosch. Wat hetzelfde blijft als alle andere jaren is de unieke kans om in korte tijd weer helemaal op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen binnen de sector, zegt Bart Kooijmans. “Precisietechnologie is overal om ons heen – in smartphones, machinebouw en medische technologie – zonder dat het voor de buitenwereld zichtbaar is. Dat is iets dat alle betrokkenen op de beurs mateloos blijft fascineren. Zonder deze technologie zou de wereld nergens zijn. In de afgelopen tijd heeft de industrie bovendien grote stappen gezet om nog compacter en nauwkeuriger te worden. Het ging van micrometer naar picometer en de vraag naar nog kleinere metingen, fabricage en constructie bleef maar stijgen – en doet dat nog steeds. Vandaar dat we ongelofelijk trots zijn dat we wederom een geweldig programma in elkaar gezet hebben, zodat alle exposanten en bezoekers weer helemaal up-to-date zijn als ze de beurs verlaten.”

Het grote belang van de precisietechnologie voor onze snel veranderende maatschappij vormt de rode draad in deze beurs. Precisietechnologie is razendsnel uitgegroeid tot dé stabiele basis van vele apparaten en componenten om ons heen. Als het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de industrie is de Precisiebeurs in de afgelopen 20 jaar met al deze ontwikkelingen meegegroeid. De grens is echter nog niet lang bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar voor innovatie en economische groei.

Hoogtepunten uit het programma

Het programma op 10 en 11 november omvat onder meer 50 lezingen en 2 keynotes, een internationale Meet & Match, een Big Science congresprogramma, de uitreiking van de Wim van der Hoek Award en Ir. Davidson Award door DSPE en een uitgebreid Young Talent programma. Een centraal deel van de beursvloer is ingericht om aandacht te geven aan de hoogtepunten van de laatste 20 jaar, maar minstens zo belangrijk is vanzelfsprekend de toekomst. 

The next 20 years

De jubileumeditie heeft als thema Precision technology, the next 20 years. De huidige en snel veranderende omstandigheden vormen hierin een actueel onderwerp dat op verschillende momenten tijdens de beurs zichtbaar wordt. Als partnerland staat dit keer België centraal, met extra nadruk op de ontwikkelingen in dat land. 

De internationale wetenschapsagenda wordt zichtbaar tijdens de Big Science tracks; alle projecten waar overheidsinvesteringen en interessante tenders te verwachten zijn komen hier voorbij. Over internationaal gewicht gesproken: the European Society for Precision Engineering and Nanotechnology EUSPEN en een delegatie van onderzoeksinstituut CERN zijn aanwezig, net als de experts achter de Einstein telescope, Nikhef, ITER, SRON en DIFFER. Keynotes zijn er van Jelm Franse (ASML) en professor Kai Cheng (Brunel University London). 

320 exposanten

Tijdens de Precisiebeurs ontmoeten de bezoekers ruim 320 exposanten. Ze vertegenwoordigen een breed scala aan specialismen, waaronder fijnmechanica, motion-control, precisiebewerkingen en gereedschappen, mechatronica, optica, meettechnologie, oppervlaktetechnologie en system supply.

“Het belang van precisietechnologie als fundament voor de kenniseconomie en onze technologische vooruitgang valt niet te onderschatten”, vat Bart Kooijmans het doel van de beurs samen. “Dat alles lukt alleen dankzij samenwerking in de gehele keten van toeleveranciers, maakbedrijven, kennis- en netwerkinstituten en overheid. Wanneer je mensen bij elkaar brengt ontstaan de mooiste dingen. De Precisiebeurs faciliteert dit al 20 jaar. We kijken nu al uit naar de volgende 20!”

Samenwerkingspartners in de Precisiebeurs zijn Provincie Noord-Brabant, DSPE en EUSPEN. Alle activiteiten op en rond de beursvloer zijn opgezet onder de grootst mogelijke veiligheidsnormen.

Toegang tot de Precisiebeurs is gratis. Bezoekers kunnen zich vooraf via precisiebeurs.nl registreren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details