NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Veel vermogen voor weinig ruimte: het nieuwe igus tandkranslager is bijzonder compact

Veel vermogen voor weinig ruimte: het nieuwe igus tandkranslager is bijzonder compact

De hoogwaardige productserie wordt verder uitgebreid – met het smeermiddelvrije iglidur PRT-04 micro-tandkranslager voor de kleinste installatieruimtes

De eisen aan machinecomponenten worden steeds strenger: het installeren van aandrijvingen en het toestaan van bewegingen in zelfs de kleinste installatieruimtes is een uitdaging waar bedrijven op veel gebieden voor staan. Nu heeft igus zijn serie PRT-04 tandkranslagers verfijnd om precies aan deze toepassingen te voldoen – met een extreem compact tandkranslager voor nog meer ruimtebesparing.

Bespaar installatieruimte en gewicht zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid van de prestaties – terwijl smering volledig wordt geëlimineerd. Dat is wat de igus PRT-04 micro kan. igus voegt daarmee een bijzonder klein en tevens robuust tandkranslager toe aan haar productassortiment. De PRT-04 micro heeft een buitendiameter van 60 mm, de kleinste installatiemaat onder de igus PRT-tandkranslagers. Het bestaat uit drie aluminium ringen en een nieuw ontwikkeld glij-element van de beproefde iglidur J high-performance kunststof, die bijzonder goed werkt op aluminium en zorgt voor goede slijtagecoëfficiënten en een lange levensduur. Het heeft ook een lage vochtopname en een goede chemische bestendigheid. Afhankelijk van de individuele wensen van de klant kunnen ook andere materialen worden gebruikt. Zoals alle lagers van igus is de PRT-04 micro 100% smeermiddelvrij en dus ongevoelig voor vuil, stof en vocht.

Een lichtgewicht voor bewegende toepassingen

“Aluminium met kunststof biedt twee doorslaggevende ontwerpvoordelen: het is licht en toch stabiel. Zo kan de PRT-04 micro, ondanks zijn kleine formaat, zich meten met vergelijkbare producten op de markt en hoge belastingen (tot wel 3500 N) in axiale richting opnemen, ook al is hij veel compacter”, zegt Fabian Wieking, Product Manager voor PRT tandkranslagers bij igus. Dit zorgt voor soepele draai- en zwenkbewegingen in nog kleinere installatieruimtes, wat aanleiding geeft tot een aantal mogelijke toepassingen. Het lage gewicht is ook zeer relevant in alle sectoren. Mogelijke toepassingen zijn kleine, verplaatsbare verlichtingsinstallaties – zogenaamde moving head toepassingen – of klaptafels in treinen en vliegtuigen, maar ook automotive toepassingen. Een laag gewicht is hier ook lonend qua brandstofverbruik. Minder gewicht betekent minder verbruik – en dus een andere manier om het doel van meer duurzaamheid te bereiken. Het elimineren van smeermiddelen voegt ook waarde toe: het onderhouden van apparatuur kost immers tijd en geld. De vaste smeermiddelen in het iglidur-materiaal zorgen er niet alleen voor dat het tandkranslager werkt zonder vetten en oliën, ze elimineren ook de noodzaak voor onderhoud – en dat alles terwijl het tandkranslager bijzonder duurzaam is. Een ander voordeel is dat de PRT-04 micro een kant-en-klaar onderdeel is dat direct in een applicatie kan worden geïntegreerd. Dit elimineert ontwerpkosten en doe-het-zelf lagerpunten.

Klaar om te installeren of individueel configureerbaar: het beste advies van PRT-experts

Sinds 2019 biedt igus gebruikers de serie PRT-04 tandkranslagers, een uitgebreid en constant groeiend modulair systeem dat speciaal is ontwikkeld voor bewegingen in krappe ruimtes. Het bestaat uit verschillende combineerbare varianten. De PRT-expert helpt bij het selecteren van het juiste lager: door slechts enkele parameters in te voeren met betrekking tot installatieruimte, belasting, snelheid en omgeving kan de configurator het juiste tandkranslager vinden voor de individuele toepassing van de klant en de verwachte levensduur berekenen in hetzelfde stap. De levensduur wordt grondig gecontroleerd in igus’ eigen 3800 m2 testlaboratorium. De daar verzamelde gegevens worden in de PRT-configurator geïntegreerd, waardoor een betrouwbaar oordeel over de levensduur van de tandkranslagers mogelijk is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details