Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Verticale freesmachines die het verschil maken in productiviteit

Het gros van de toepassingen in de metaalmarkt kan nog steeds ruimschoots met drieassige machines gerealiseerd worden.

NXV1020AM_黑
Deze uiterst performante verticale bewerkingscentra combineren hoge precisie met een concurrentiële prijs.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | Bendertechniek

30 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een naam die zich in dit segment absoluut onderscheidt is YCM, dat behoort tot het portfolio van Bendertechniek. Voor de meeste metaalbewerkers zal de Supermax reeks zeer vertrouwd in de oren klinken. Met de NXV serie hebben ze er een uiterst performant verticaal bewerkingscentrum bij. Kom er uitgebreid mee kennismaken op Machineering.

Het wil wel wat zeggen, om één van de grootste machineproducenten in Taiwan te zijn. De kwaliteit van de machines staat dan ook buiten kijf. Meerdere malen is Yeong Chin Machinery, dat zijn machines tegenwoordig onder de naam YCM op de markt brengt, gecertificeerd met onder andere ISO 9001 en ISO 14001. Sinds zijn oprichting in 1954 is de Taiwanese machinebouwer uitgegroeid tot een bedrijf met ongeveer 700 medewerkers en een fabriekscomplex van maar liefst 158.400 m². Met een eigen gieterij, een machine­fabriek, twee grote geklimati­seerde assemblage­hallen en een uitgebreide R&D-afdeling, houdt het bedrijf de regie over het volledige proces stevig in handen om te voldoen aan de hoge eisen van kwaliteit en nauwkeurig­heid die het voorop­stelt. Vandaar dat alle machines een zeer grondige geometrische inspectie onder­gaan. Daarnaast worden ze onderworpen aan een lasermeting voor de controle en optimalisering van de meetsystemen en een ball-bar test voor de optimalisatie van de synchronisatie tussen de servosystemen.

Ook de buitenkant van de machine kreeg een volledig nieuw design mee. Hiermee komt YCM tegemoet aan de hogere esthetische eisen die klanten stellen.

Productief en nauwkeurig

Een serie die deze batterij testen en controles recent met vlag en wimpel doorstaan heeft is de NXV. Deze uiterst performante verticale bewerkingscentra combineren hoge precisie met een concurrentiële prijs. De NXV 1020 A/AM herbergen bijvoorbeeld alle features die nodig zijn om een hoge snelheid en rigiditeit te halen, zoals een brede blok­geleiding en kunststof­tegengeleiding die zorgen voor extra kracht en stabiliteit. Het resultaat? Een zeer hoge productiviteit en nauw­keurigheid. Het maakt deze modellen tot de ideale keuze voor toeleveranciers aan de automotive en elektronica-industrie (NXV1020 A) of gereed­schaps- en matrijzen­bouwers (NXV1020 AM). De spindel die erbij hoort werd ook volledig in huis ontwikkeld en gebouwd. Zo beschikt deze over een ingebouwd koel­systeem om de warmte efficiënt af te voeren en thermische vervormingen te minimaliseren. Standaard is de spindel met 12.000 tpm voorzien. Optioneel kan ook een spindel met olie-luchtsmering worden geïnstalleerd die 12.000 tot 15.000 tpm haalt.

Gemiddeld is er slechts 1,8 s nodig om tussen gereedschappen te wisselen.

Snel en stabiel wisselen

Een belangrijke factor om een hoge productiviteit neer te zetten in een ‘high mix, low volume’ productie is het gereedschapsmagazijn. Daar besteden de engineers van YCM dan ook de nodige aandacht aan om een stabiele, betrouwbare werking te garanderen voor de NXV 1020 A/AM. Zo werd de deur zodanig ontworpen dat er geen koelmiddel of spanen binnen kunnen geraken. Verder zorgt een absolute encoder ervoor dat de automatische gereedschapswisselaar een hoge stabiliteit en snelheid kan halen. Gemiddeld is er slechts 1,8 s nodig om tussen gereedschappen te wisselen. In functie van het gewicht van de gereedschappen, kan de snelheid uiteraard aangepast worden. Standaard kregen de NVX 1020 A/AM 24 gereedschappen mee. Optioneel kan dit uitgebreid worden tot 30 of 40. Ook de buitenkant van de machine kreeg een volledig nieuw design mee. Hiermee komt YCM tegemoet aan de hogere esthetische eisen die klanten stellen. Er is een volledige omkasting voorzien, met een zijraam waarlangs spanen eenvoudig verwijderd kunnen worden.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details