- Nieuws
- Oppervlaktebehandeling
- Plaatbewerking
- Verspaning
- Maintenance
- Automatisering
- Lassen
- Toelevering
De metaalbranche gaat momenteel door een moeilijke periode. Voor corona was er altijd groei, was geld quasi gratis en energie betaalbaar. Vandaag is dat niet meer het geval en moet iedereen opboksen tegen een hogere kostenstructuur en een terugvallende vraag bij klanten. Zelfs ASML, de parel aan de kroon van Nederland met een heel ecosysteem van toeleveranciers rond, stuurt alarmerende signalen de wereld in. Al is dat meer een tijdelijke situatie omdat de Chinese overheid op de rem is gaan staan. Maar ondanks al die negatieve berichten blijven we geloven in ons verhaal en in onze groei.
De omvang van de zee waarin we als bedrijf vissen is immers groot. De markt van plaatbewerking wordt geschat op 850 à 900 miljoen euro. Wij hebben daarin vandaag een bescheiden deeltje van de koek, met een omzet van 30 miljoen euro. Eigenlijk kunnen we dus nog ongelooflijk hard gas geven en groeien. Net omdat we door onze schaalgrootte en onze manier van werken tegen substantieel lagere kosten kunnen werken. Automatisering staat daarin centraal, niet alleen aan de voorkant, het zit hem in elk detail van de bedrijfsvoering. Met 125.000 artikelen die elke dag onze fabrieken verlaten, zou je het ook niet redden zonder.
Wil dat dan zeggen dat de toelevering met uitsterven bedreigd is en dat er enkel ruimte is voor mastodonten als wij? Helemaal niet. Je zal je als kleinere toeleverancier wel meer moeten specialiseren. Hierin ben ik onderscheidend, hiervoor is mijn klant bereid om meer te betalen. Dat moet je vinden. Dat doen we trouwens evenzeer. We houden het op waar wij goed in zijn: snijden en plooien, maar dan wel zo geautomatiseerd mogelijk. Ook dat is een metier. Daar ligt onze focus, daar liggen onze wortels. We zijn ontstaan als softwarebedrijf. Omdat niemand in de markt wilde weten van de oplossing die we ontwikkeld hadden, zijn we zelf maar een e-commerce bedrijf voor plaatverwerking geworden.
Hier en daar zie je dat toeleveranciers deel gaan uitmaken van een grotere groep. De voordelen op papier zijn aanlokkelijk: meer volume inkopen, dus lagere prijzen, en men kan als een one-stop-shop naar buiten komen. Maar dat kan enkel een succes worden als er aan een aantal voorwaarden voldaan is. Ze moeten financieel gezond zijn: een ziek bedrijf aan een gezonde keten hangen is vragen om problemen. Er moet daarenboven voldoende synergie zijn tussen bedrijven in een groep. Ze moeten elk hun identiteit behouden, maar samen sterker staan door een duidelijke visie die de puzzel in elkaar laat vallen. Puur opportunisme werkt nooit, zorg dat er een goede strategie onder zit. En je moet altijd vertrekken vanuit je sterktes.
Uiteraard werken we met goed opgeleide operatoren die hun vak kennen. Maar het is de software die de tekening van klanten verwerkt, de machines instelt, en de leveranciers aan het werk zet om een nieuwe vrachtwagen plaatmateriaal te leveren. En aan die software blijven we dan ook keihard werken. Ken je andere plaatbewerkingsbedrijven die 40 software-ontwikkelaars en data-analisten in dienst hebben? Dit is onze backbone. Maandelijks voegen we nieuwe features toe, waarbij we zowel werken aan de kosten als aan de beleving van onze klanten: naar mogelijkheden, leverbetrouwbaarheid, snelheid …
Naar een debat op D2M
De Pen – Carl Berlo – CEO 247TailorSteel
Neem dan rechtstreeks contact op met 247TailorSteel.
Contact opnemen