NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Vijfassig bewerkingscentrum opent nieuwe mogelijkheden voor one-stop-shop

Vijfassig bewerkingscentrum opent nieuwe mogelijkheden voor one-stop-shop

Wie zijn klanten steeds het hoogste niveau op vlak van kwaliteit en flexibiliteit wil bieden, moet blijven investeren in personeel, machinepark en faciliteiten. Bij de overname in 2018 kon de directie van Mecopol-Kemaspray al rekenen op een enthousiast en ervaren team van medewerkers. Door gerichte investeringen willen ze de kracht van die mensen nog versterken. Begin dit jaar installeerde machineleverancier Germond een nieuw vijf­assig bewerkingscentrum type Doosan DVF 5000, een absolute noodzaak voor de verdere groei van de firma. Recent maakte de directie ook de plannen voor de realisatie van een nieuwbouw bekend.

mecopol_3_img_0527-kopieren

Mecopol-Kemaspray kocht een compact vijfassig bewerkingscentrum type DVF 5000 van Doosan.

 

Mecopol-Kemaspray is uitgegroeid tot een one-stop-shop voor alle verspanende bewerkingen, mechanische herstellingen en laswerken. De firma uit Diksmuide is gespecialiseerd in de bewerking van kleine werkstukken – enkelstuks en kleine reeksen: draaien, frezen, slijpen, hard oplossen, thermisch opspuiten, maar ook engineering, 3D-ontwerp, precisiemechaniek, onderhoud en herstellingen. Ze focussen vooral op de voedings- en verpakkingsindustrie, de machinebouw, de tapijtnijverheid, de drukkerijen, de landbouw, de automotive, maar zoeken ook voor klanten uit andere sectoren naar een geschikte oplossing. “De firma ­Mecopol werd opgericht in 1983 door Paul Deburghgraeve en bouwde een stevige reputatie op als metaalbewerker voor kleine werkstukken. In 2010 werd Kemaspray overgenomen, waardoor het thermisch opspuiten aan de mogelijkheden toegevoegd werd. Samen met Pieter Cappoen van Platteau Subcontracting en Kathleen Kesteloot nam ik in 2018 de leiding van het bedrijf over”, vertelt huidig zaakvoerder Christof Verhaeghe. “Onder de slogan ‘Sustainable mechanical solutions’ willen we de firma met gerichte investeringen verder uitbouwen om nog flexibeler te kunnen inspelen op de wensen van klanten. Zo besloten we ook een tweetal verspaningsmachines aan te kopen, waaronder een vijfassig bewerkingscentrum.”

mecopol_4_img_0533-kopieren

Deze Doosan beschikt over een ruime werkruimte en is uitgerust met een gereedschapsmagazijn
met 120 plaatsen.

 

Vijfassig bewerkingscentrum van Doosan

De firma heeft een uitgebreid machinepark met conventionele machines voor het draaien, frezen en steken van stukken met een diameter tot 760 mm en een lengte tot 4.000 mm en CNC-gestuurde systemen voor frees- en draaiwerk, rond- en vlakslijpen, maar ook oplossingen voor het thermisch opspuiten van verschillende legeringen en het hard oplassen van slijtstukken.

“Aangezien we onze mogelijkheden nog verder wilden uitbreiden en onze klanten een nog betere service wilden geven, was het voor ons duidelijk dat de investering in een vijfassig bewerkingscentrum een absolute prioriteit was”, gaat de zaakvoerder door. “We vergeleken eerst alle mogelijkheden op de markt en eindigden met een selectie van twee machines. Uiteindelijk beslisten we dat de Doosan DVF 5000 van leverancier Germond het best aan onze wensen voldeed.” Franky Grammens, commercieel directeur bij Germond licht de machine toe: “Dit compact bewerkingscentrum beschikt over een X-, Y- en Z-as van respectievelijk 625, 450 en 400 mm en een spindel met een motor van 22 kW en een snelheid van 12.000 toeren/min. Het omvat een tafel met een diameter van 500 mm voor de bewerking van stukken tot 400 kg. Het systeem bij Mecopol-Kemaspray is uitgerust met een gereedschapsmagazijn met 120 tools en een Heidenhain sturing. Het is meteen de eerste unit van dit type dat in België geïnstalleerd werd.”

mecopol_2_opspuiten-2-kopieren

De metaalbewerker uit Diksmuide bewerkt vooral kleine werkstukken – enkelstuks en kleine reeksen.

 

Plannen voor nieuwbouw

De Doosan DVF5000 werd zes maanden geleden in gebruik genomen en wordt dagelijks gebruikt voor de realisatie van meest uiteenlopende eenvoudige, maar vooral ook complexe vormen. Bij de one-stop-shop combineren ze dit systeem met het Sprutcam CAD/CAM-programma. “We zijn tot nu toe uitermate tevreden over de prestaties van de machine, die ervoor zorgt dat we nog flexibeler kunnen inspelen op de vragen van onze klanten. Het team van Germond heeft ons goed begeleid met deskundig advies voor de aankoop, maar ook met een vlotte installatie en inbedrijfstelling van de machine en de opleiding van onze operatoren“, sluit Verhaeghe af. “Deze machine kan ook nog uitgebreid worden met automatisatie, waardoor we zelfs onbemand werkstukken zouden kunnen verwerken. We willen echter nog een beetje wachten, want eerst bouwen we een nieuw modern pand met een oppervlakte van 4.660 m² – meer dan dubbel zo groot als onze huidige faciliteiten – op een nieuwe industriezone in het naburige Houthulst.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.