NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Vlaanderen blinkt uit in Europa op vlak van 3D-printing
Kris Binon

Vlaanderen blinkt uit in Europa op vlak van 3D-printing

België prijkt op zesde plaats. Vlaanderen doet het nóg beter.

De 3D-printing industrie is booming. Wereldwijd houdt ze een groeitendens aan en ook in België is deze toepassing van Additive Manufacturing al goed ingeburgerd. Zo goed dat ons land op een eervolle 6de plaats prijkt in Europa, zo blijkt uit de databases van Eurostat. “Vlaanderen doet het zelfs nóg beter”, vertelt Kris Binon, directeur van Flam3D. De netwerkorganisatie wil de Vlaamse en Nederlandse 3D-printingindustrie verder versterken en staat op 11 en 12 mei op de Advanced Engineering beurs in Antwerp Expo.

Volgens onderzoeksbureau Smartech Publishing groeide de 3D-printingindustrie in 2018 wereldwijd met 24% tot 9,3 miljard dollar. In 2019 groeide de markt zelfs tot 10,4 miljard dollar. En die tendens blijft aanhouden. Ook in ons land kent 3D-printing een flinke opmars. Zowaar 6% van de Belgische bedrijven gebruikte in 2020 al een 3D-printer, goed voor een 6de plaats in Europa. Dat toont de database van Eurostat aan. Enkel Denemarken, Malta, Montenegro, Duitsland en Finland doen het beter.

Vlaanderen aan de top

Kijken we meer lokaal, dan blijkt Vlaanderen een innovatieve uitblinker te zijn met een score van 7,4%. Daarmee behoort Vlaanderen tot de absolute wereldtop en leunt het aan bij de top 3 in Europa.

Opvallend: het gebruik van 3D-printen neemt toe bij bedrijven met een groter aantal werknemers. Vanaf 50 werknemers stijgt het gebruik van 3D-printers van 6% tot 8% bij bedrijven tot 250 werknemers en zelfs tot 10% bij bedrijven met meer dan 250 werknemers. “Grote bedrijven zullen natuurlijk minder vaak hun 3D-printing outsourcen”, weet Kris Binon. “Maar het is duidelijk: de ‘Innovators’ en ‘Early adopters’ zijn al mee. Nu is de tijd misschien aangebroken voor de early majority om dat voorbeeld te volgen.”

Flam3D

En om 3D-printing nog meer kenbaar te maken bij bedrijven, tekent Kris Binon met Flam3D present op de Advanced Engineering beurs. Op 11 en 12 mei komen in Antwerp Expo verschillende bedrijven samen die inspelen op innovatieve bedrijfstechnieken en daar is 3D-printing één van.

“We zijn een onafhankelijke netwerkorganisatie die bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden en geïnteresseerden verenigt, vertegenwoordigt en ondersteunt. Onze doelstelling is om de concurrentiepositie van de Nederlandse en Vlaamse 3D-industrie te verbeteren en een ecosysteem te vormen rond 3D-printen en Additive Manufacturing. Op die manier willen we de opmars van 3D-printing kracht bijzetten.”

Uw afspraak met de toekomst

Met de aanwezigheid van Flam3D en vele andere bedrijven, is Advanced Engineering de vakbeurs bij uitstek voor iedereen die zich bewust is van de impact van innovatie. 140 exposanten in design, materialen en elektronica zullen er specifieke oplossingen aanbieden voor de producten van morgen.

Ook zullen er meer dan 50 toonaangevende sprekers aanwezig zijn die interessante keynotes zullen geven waaronder: Koen Verhaert (Verhaert Masters In Innovation), Jan Rabaey (UC Berkeley, imec), Guy Van Wijmeersch (Barco), Nicolas Deruytter (ML6), Ingrid Van de Voorde (Nokia Bell Labs) en Bart Van Der Schueren (Materialise). Ook Flam3D verzorgt op donderdag 12 mei een indepth sessie over: Start-to-print.

Daarnaast verzorgt XR Valley een AR/VR zone en zal er een AI-hub aanwezig zijn waarin gebouwd kan worden aan een strategie rond artificiële intelligentie. Op deze manier is de Advanced Engineering beurs een echte afspraak met de toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.