NLFR

Platform voor de metaalverwerkende industrie
Vloeistoftechnologie waarmee u geen concessies meer hoeft te doen
Alusol XBB is de keuze bij uitstek voor wie veilig en efficiënt aluminium wil verwerken.

Vloeistoftechnologie waarmee u geen concessies meer hoeft te doen

Duurzaamheid wil ook zeggen dat we aandacht moeten hebben voor het welzijn van onze medewerkers. Vooral bewerkingsvloeistoffen kwamen de afgelopen jaren in het vizier van de Europese regelgever. Castrol mag zich pionier noemen in het ontwikkelen van alternatieven zonder kwalijke stoffen als formaldehyde release agents en boorzuur, maar wel met de prestaties die u van ze gewend bent. Verolub staat niet alleen in voor de verdeling, maar ondersteunt klanten ook met raad en daad.

Verolub vierde vorig jaar zijn 25ste verjaardag. Een kwarteeuw waarin het evolueerde van multimerkenleverancier naar officiële verdeler van Castrol, zelfs veruit de grootste van de Benelux. De sleutel tot het succes? 

“De kennis van de producten. De producten van Castrol genieten een uitstekende reputatie in de markt. Wij voegen daaraan onze kennis van de applicaties bij klanten toe”, legt Yves Lefèvre, technical and operational advisor van Verolub, uit. “Met een team dat zich uitsluitend focust op de industrie in het algemeen en metaalbewerking in het bijzonder. Die knowhow en ervaring zijn vandaag van onschatbare waarde, want het gaat om veel meer dan alleen maar bewerkingsvloeistoffen leveren. We staan klanten bij om hun productiviteit en efficiëntie te verhogen.” 

Castrol slaagde er al in 2017 in om met zijn XBB reeks bewerkingsvloeistoffen te ontwikkelen zonder formaldehyde en boorzuur die minstens gelijkwaardige prestaties kunnen leveren.

Strengere regelgeving

En dat heeft alles te maken met de steeds strenger wordende REACH en CLP-wetgeving, die een impact heeft op de samenstelling van de emulsie. Europa wil het gebruik van stoffen die de gezondheid van mens en milieu kunnen schaden zoveel mogelijk beperken of zelfs verbieden. 

“Sinds enkele jaren staan formaldehyde release agents en boorzuur officieel te boek als respectievelijk kankerverwekkend en gevaarlijk voor de vruchtbaarheid. Twee basisbestanddelen in klassieke bewerkingsvloeistoffen, die net een langere levensduur en betere stabiliteit garanderen. Daarom mogen ze enkel nog gebruikt worden in heel beperkte concentratie en mits een duidelijke labelling die waarschuwt voor de potentiële gevaren”, vat Lefèvre samen. Labels die gebruikers vanzelfsprekend liever niet op de productievloer zien verschijnen. 

Voorsprong in veiligheid

Terug naar de tekentafels dus, voor producenten van bewerkingsvloeistoffen. Lefèvre: “Castrol was een van de voortrekkers in die beweging. Om bewerkingsvloeistoffen te ontwikkelen zonder formaldehyde en boorzuur die minstens een gelijkwaardige prestatie kunnen leveren.” 

Een missie waarin Castrol met zijn XBB reeks al in 2017 slaagde. Gebruikers die overschakelden op Alusol XBB of Hysol XBB voelden voor de bewerking van respectievelijk aluminium en staal en gietijzer geen verschil in de geleverde prestaties van de bewerkingsvloeistoffen. “Wel vergt het op peil houden van de emulsie nog altijd de nodige aandacht. Metingen die een metaalbewerker zelf kan opvolgen. Anders staan onze experts paraat om de juiste acties te ondernemen om een lange levensduur te garanderen.” 

Maar Castrol is ook al het Industrie 4.0-tijdperk binnengestapt met Smart Control. “Een tool voor real-time conditiebewaking. Hiermee kunnen we de parameters van emulsies in grote, centrale baden continu opvolgen en bijsturen waar nodig. In de toekomst komt er ook een beperkte versie, voor wie zijn individuele machines wil opvolgen.” 

Hysol XBB werd ontwikkeld voor de bewerking van gietijzer en staal.

Zelfde trend voor reinigingsproducten 

Gaat het toch mis met de emulsie, dan zijn er nog reinigingsmiddelen om het te redden tot de volgende onderhoudsbeurt. 

“Ook dat gamma hebben we nu volledig vrijgemaakt van formaldehyde release agents en boorzuur, met het Techniclean M XBB product”, gaat Lefèvre verder. “Belangrijk, want additieven bevatten vaak hogere concentraties om bacteriële groei tegen te gaan. Door voor een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor deze producten te zorgen, zetten we onze missie verder. Met het gamma van Castrol hoeven productiemanagers niet meer te kiezen tussen kwaliteit, veiligheid, productiviteit en kosten. Het is een en-en-verhaal. We zien dat de trend zich verder zet en de vraag naar deze producten groeit. Met de uitbreiding van de XBB series en het volledige gamma van Castrol metaalbewerkingsvloeistoffen hebben we voor alle materialen en alle types bewerkingen het gepaste product.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details