NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Vol huis voor laatste ontwikkeling in metaalbewerkingstechnologie

Vol huis voor laatste ontwikkeling in metaalbewerkingstechnologie

Elk jaar verzamelt de metaalindustrie op het einde van het jaar in Leuven. De Open House van Mazak brengt immers zowel verspaners als plaatbewerkers samen om zich te vergapen aan wat ‘hot’ is in hun discipline. Ook de matchen van Oranje (op dinsdag) en de Rode Duivels (op donderdag) brachten daar dit jaar geen verandering in. Met een vol huis toonde Mazak hoe het metaalbewerking vandaag en in de toekomst ziet evolueren.

Met een opvallende nieuwkomer op de vloer, zette Mazak meteen de toon. De VCN 700, nog maar een prototype en pas vanaf het voorjaar te krijgen, is speciaal ontwikkeld op vraag van klanten. Zij wilden hun vertrouwde Mazak technologie terugvinden in een compacte machine, waar ze toch relatief grote stukken op kwijt konden. Het resultaat is dat de Y-as tot 800 mm gaat, een flinke verbetering ten opzichte van het kleinere broertje dat op 500 mm blijft steken. De machine kreeg bovendien een spindel van 15.000 tpm mee en heeft alle technologie aan boord die nodig is om snelle gereedschapswissels te realiseren. Kortom, alles wat men van moderne verspaningsmachines verwacht om zo min mogelijk stilstand en zoveel mogelijk spiluren neer te zetten.

Wanneer nauwkeurigheid echt telt

Andere blikvangers waren ongetwijfeld de twee Integrex machines die verspaners doen watertanden bij al die mogelijkheden om simultaan vijfassig te werken. De i-250H ST is er eentje gebouwd om uiterst nauwkeurig te werken. De machine is daarvoor uitgerust met speciale glaslinealen. Hierdooor kan deze Integrex ook tandwielen tot in de perfectie afleveren, zonder nood aan speciale gereedschappen. Iets waar overigens ook steeds meer vraag naar is. Veel machinbouwers willen immers over de capciteit beschikken om snel een prototype van een tandwiel te kunnen vervaardigen om uitvoerig testen op uit te voeren. Een tweede kenmerk dat in het oog springt bij deze machine is de aanwezigheid van een tweede spindel en de mogelijkheid om met tegenpunt te werken.Net ernaast prijkte de Integrex i-250 H S. Dezelfde machine, maar dan voor wie nauwkeurigheid niet op tienden van micrometers hoeft.

Samen met partners

In verspaning vaart Mazak een resoluut open koers. De oplossingen van de Japanse machinefabrikant laten zich eenvoudig koppelen met die van andere specialisten met maar één doel voor ogen: de klant zo goed mogelijk helpen. Daar is die rode draad weer. Om enkele van die samenwerkingen in de kijker te zetten nodigde Mazak verschillende partners uit naar Leuven. Dit jaar tekenden BMO, Jan Van Dam Group, Kennametal, Kumatech, Precitool, Radan, RoboJob en Schunk present. Belangrijk aandachtspunt daarbij: welke mogelijkheden liggen er in automatisering vandaag? Want dat gaat verder dan de klassieke robot die de stukken belaadt en ontlaadt. Ook gereedschappen, klauwen en klauwplaten kunnen tegenwoordig automatisch vervangen worden, om machines nog langer autonoom aan de slag te houden. Zo toonde Schunk onder andere zijn Rapido klemsnelwisselsysteem en zijn KSP klemkrachtblokken, beide bedoeld om snelle wissels mogelijk te maken. Maar Mazak zou Mazak niet zijn als het ook niet verderop keek naar wat er aan de horizon aankomt. Met de demonstratie van de Kumatech AGV werden bezoekers geprikkeld over nieuwe manieren om de werkvloer te organiseren. Meerdere machines kunnen dan vanuit één centraal voorraadpunt beleverd worden. Gezien de interesse aan de stand van Kumatech, voor veel metaalbewerkers iets om over na te denken.

Nieuwste fiberlasersnijmachine tot 15 kW

En laten we tenslotte ook de plaatbewerkers niet vergeten. Want zij kregen een primeur vanop de EuroBLECH voorgeschoteld: de nieuwe Optiplex 3015 NEO. De enige lasersnijmachine in de markt die beschikt over de Beam mode shaping technologie van Mazak. Door automatisch de breedte van de snijvoeg en de vermogensdensiteit van de straal aan te passen in functie van het materiaal en de dikte van het materiaal, krijgt Mazak nu ook moeilijk uit het skelet te krijgen stukken feilloos los. Een nieuwe stap voorwaarts naar volautomatisch uitsorteren. Een tweede nieuwigheid is de sturing. Die kreeg een volledige make-over en is nu geënt op de Mazatrol Smooth sturing uit de verspaningswereld. Een intuïtieve, gebruiksvriendelijke besturing dus. Daarnaast werd hard gewerkt aan features om de kwaliteit weer verder te verbeteren. Zo staat er nu een camera bij de nozzle, zodat de laserstraal altijd perfect gepositioneerd is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.