NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Volautomatische plaatbewerking geeft boost aan productie-efficiëntie

Volautomatische plaatbewerking geeft boost aan productie-efficiëntie

De metaalsector is volop in beweging. Ook op het domein van plaatbewerking wordt er volop geïnnoveerd en geautomatiseerd. Dat bleek ook op de laatste editie van EuroBLECH, dé internationale plaatbewerkingsbeurs die plaatsvond in Hannover van 23 tot en met 26 oktober. Bystronic is al lang een vaste waarde op de jaarlijkse hoogmis van de plaatbewerking. De Zwitserse groep is gespecialiseerd in metaalbewerkingsmachines.

pl_6-kopieren

De ByTrans Cross laad- en ontlaadautomatisering zorgt dat de toevoer en afvoer van materialen automatisch en efficiënt gebeurt.

 

Bystronic Benelux BV, gevestigd in Nederland, is verantwoordelijk voor de service en verkoop van Bystronic metaalbewerkingsmachines in de hele Benelux. Hans van de Meerakker, sales manager Benelux bij Bystronic, geeft ons een overzicht van hun belangrijkste innovaties. “Met de Production Line bieden wij een volledig geautomatiseerde productieoplossing voor lasersnijden”, vertelt hij. “Alle processtappen worden perfect geïntegreerd en geautomatiseerd, van alles wat voorafgaat aan het proces, het snijden en hanteren zelf, tot aan het opslaan van de gesneden metalen platen en het sorteren op order.” De Production Line is in staat om platen metaal te verwerken in zowel grote als kleine series. Het hart van de Production Line is de ByStar Fiber 3015, een 10 kW laser met gepatenteerde fiberlaseroptieken en een door Bystronic ontwikkelde snijkop die nauwkeurig het brandpunt van de laserstraal aanpast aan de plaatdikte en het soort materiaal. “Zo garandeert de fiberlaser altijd een optimale snijkwaliteit, ondanks wisselende metaaldiktes en materialen.”

nieuwe-vestiging-aangepast-kopieren

Het nieuwe bedrijfspand van Bystronic Benelux in Meerkerk. (Nederland)

 

Automatisch sorteren van afgewerkt plaatmateriaal
De ByTrans Cross laad- en ontlaadautomatisering zorgt dat de toevoer en afvoer van materialen automatisch en efficiënt gebeurt. Om het ontladen van het lasersnijsysteem nog flexibeler te maken heeft Bystronic de ontlaadfunctie van de ByTrans Cross nu uitgebreid met de BySort module. “Dit maakt het mogelijk om gesneden onderdelen die klaar zijn voor de volgende stap op extra ontlaadposities te lossen, naast het lasersnijsysteem”, vertelt van de Meerakker. “BySort stapelt de onderdelen netjes op materiaaltrolleys, palletten, transportbanden of zelfs op autonome transportvoertuigen op, afhankelijk van de eisen van de productieomgeving.”

pl_2-kopieren

Geautomatiseerde buigcel
De Bystronic Bending Cell buigt automatisch het uitgesneden plaatwerk. “Via een zevenassige robot worden de platen met een hoge precisie op de Xpert Pro plooibank geplaatst die ze vervolgens buigt. Na het buigen sorteert de robot de platen op basis van de instructies.” De Xpert Tool Changer is een gereedschapswisselsysteem dat de plooibank automatisch voorziet van de juiste tools, die het selecteert uit het geïntegreerde gereedschapsmagazijn. De buigcel kan individuele plaatwerkonderdelen tot 270 kg aan. In combinatie met een maximale drukcapaciteit van 320 ton, kan de Bending Cell een breed scala aan metalen platen verwerken.

Fiberlasersnijden met 12 kW
Bystronic biedt veelbelovende vooruitzichten voor fiberlasersnijden. Het high-end ByStar fiber lasersnijsysteem krijgt binnenkort een nieuw prestatieniveau tot 12 kW. Dit zal de productiviteit en efficiëntie van het snijproces aanzienlijk verhogen, voor een plaatdikte tot 30 mm. “Het ontwerp van de snijkop van de ByStar Fiber is beduidend verbeterd”, vertelt van de Meerakker. “Zo zijn gebruikers zeker van de beste snij-resultaten voor een breed scala aan materialen.”

Bystronic breidt aanbod uit
“Niet alleen op vlak van onze producten blijven wij continu innoveren”, zegt van de Meerakker. “Ook op strategisch niveau blijven wij uitkijken naar opportuniteiten om onze diensten uit te breiden en te optimaliseren.” Eerder dit jaar raakte al bekend dat Bystronic het Italiaanse TTM Laser volledig overneemt. Het bedrijf, dat sinds 2001 actief is op de markt, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van 2D- en 3D- lasersystemen voor het snijden van buizen en profielen. “Veel klanten hebben naast geautomatiseerde processen voor plaatbewerking ook nood aan de juiste oplossingen voor de verwerking van buizen en profielen om zich succesvol op de markt te kunnen positioneren. Met deze overname kunnen wij hen op beide domeinen bedienen op vlak van verkoop, integratie en service.” Daarnaast heeft Bystronic een meerderheidsparticipatie genomen in de firma Antil, een gerenommeerd leverancier van automatische ontlaad- en belaadsystemen. In de Benelux zijn er al diverse systemen succesvol opgeleverd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.