NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Waarom cobotlassen interessant kan zijn

Waarom cobotlassen interessant kan zijn

Het gebrek aan goed geschoolde lassers op de arbeidsmarkt deed al veel bedrijven grijpen naar automatisering. Voor kleinere kmo’s is een investering in een robot vaak een brug te ver. Maar wist u dat u ook met een cobot aan het lassen kan gaan? Ze zijn gemiddeld 25% goedkoper dan hun ‘grote broer’ en maken vooral het programmeren een stuk gemakkelijker. ABICOR BINZEL combineert zijn lasapparatuur met de cobottechnologie van Universal Robots voor een inherent veilige en uitermate gebruiksvriendelijke lasoplossing. De ROBiPAK is ideaal voor kleine series en vaak veranderende lastoepassingen.

Wereldwijd verwelkomt de lasindustrie cobots met open armen. Ze zijn immers ideaal om in een ‘high mix, low volume’ productie toch robotondersteund te kunnen werken. In België loopt het voorlopig nog niet zo een denderende vaart. Volgens directeur van BINZEL Benelux Jan Laerte is de grootste drempel vooralsnog de investeringskost. “De interesse is groot, maar het financiële water blijkt voor velen nog te diep. En dat ligt niet zozeer aan de lastoebehoren, maar aan het feit dat er wel een prijskaartje aan de cobot zelf hangt. Nochtans zijn er heel wat voordelen mee te rapen, die de investering wel een gunstige terugverdientijd geven.” Die zitten voornamelijk in het gebruiksgemak, waarmee de cobot zich duidelijk differentieert van de klassieke robot. Hij vult de leemte voor bedrijven die met veel wisselende toepassingen of producten zitten. En waar er geen tijd is om telkens een nieuw programma te schrijven en in te laden. “De gemiddelde lasser zal er bijzonder snel mee aan de slag kunnen, zonder een intensieve opleiding te moeten volgen. Je hoeft dus geen aparte en dure programmeur te zoeken om die taak op zich te nemen. Daarnaast voorziet Abicor Binzel de nodige hulpmiddelen, zoals geïntegreerde lasprogrammering, zodat lassers er meteen mee aan de slag kunnen.”

De ROBiPAK is een UR+ gecertificeerde oplossing voor MIG/MAG-lassen met de cobots van Universal Robots.

Plug-and-Weld: perfecte symbiose lasapparatuur en cobottechnologie

De ROBiPAK is een UR+ gecertificeerde oplossing voor MIG/MAG-lassen met de cobots van Universal Robots. Een systeemoplossing van ABICOR BINZEL die ‘ready-to-weld’ is. Hij is immers zodanig ontworpen om de installatie op uw cobot snel te kunnen realiseren. Alle componenten zoals de krachtige, flexibele slangenpakketten of de iROB stroombron, zijn aangepast aan de kenmerken van de robots van Universal Robots en staan garant voor volledige bewegingsvrijheid en perfecte lasnaden. De Profinet-communicatie tussen de robot en de iROB-stroombron van ABICOR BINZEL in de ROBiPAK verloopt via een speciaal ontwikkelde besturingsmodule. Dankzij een stabiele communicatie tussen de twee apparaten, aangevuld met een eigen URCap ontwikkeling, kunt u eenvoudig programma’s maken om te lassen met de UR Cobot. De commando’s ‘Start Welding’ of ‘Stop Welding’, evenals de functie ‘Set Lasparameters’ helpen u om snel te programmeren. Dankzij de hoge TCP-stabiliteit programmeert u de component slechts eenmaal. Er is geen frequente aanpassing van waypoints nodig. Bovendien zorgt de xFUME ROBO afzuigset voor een compacte en efficiënte rookafzuiging.

Inherent veilige oplossing

Een belangrijk aandachtspunt bij cobotlassen is de veiligheid. Een cobot mag dan wel inherent veilig zijn, dat maakt de toepassing nog niet veilig. En lassen brengt toch de nodige risico’s met zich mee door spatten, uv-licht, uitstekende draad … Product manager Jean-Paul Depessemier: “Daarom is een geïntegreerde sturing die alle lasparameters kan beïnvloeden de enige veilige optie. Als de cobot stopt omdat hij een gevaar kan betekenen, moet je er immers zeker van zijn dat ook de lastoorts niet meer brandt. Dat kan enkel door geïntegreerd te werken. Het is de enige manier om na het doorlopen van een risicoanalyse een CE-markering te kunnen krijgen voor uw toepassing. En dat is wat Abicor Binzel met zijn ROBiPAK kan leveren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.