NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Waarom een kooiladder gebruiken?

Waarom een kooiladder gebruiken?

Waarom een kooiladder gebruiken? Het belang en de regelgeving

Over het belang van kooiladders: de voordelen
Kooiladders kom je in Nederland veel tegen bij fabrieken, bedrijven en naast grote panden. Kooiladders, meestal betreft het aluminium kooiladders, bieden een veilige toegang tot het bedrijf en het dak van het gebouw, door de kooiconstructie die rond de trap is aangebracht. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor dakwerkers, schoonmakers en schoorsteenvegers. Maar ook zorgt de kooiladder voor een snelle ontsnappingsroute in het geval van calamiteiten. Bijvoorbeeld wanneer er brand is uitgebroken of zich een ongeval heeft voorgedaan in een lastig bereikbare plek in de fabriek. Verder worden kooiladders gebruikt door het eigen personeel, om zo lekker snel in een ander gedeelte van het bedrijf te kunnen komen.

Belangrijkste regels en eisen bij gebruik kooiladder
Een kooiladder is in bepaalde omstandigheden wettelijk verplicht. Daarbij gelden er standaardregels waaraan aluminium kooiladders minimaal dienen te voldoen. Welke regelgeving en eisen zijn er in dit verband van toepassing? Bij hoge gebouwen met een hoogteverschil van meer dan 3 meter zijn aluminium kooiladders verplicht. Op deze manier kan het pand snel worden verlaten als zich een ongeluk of calamiteit voordoet. Onderaan mag het gedeelte zonder kooi maximaal 3 meter bedragen. Wanneer een kooiladdersysteem een hoogteverschil heeft van meer dan 10 meter, moet er om de 6 meter een rustbordes zijn aangebracht. Ten slotte is het verplicht dat kooiladders aan de onderkant en bovenkant afgesloten kunnen worden. Aan de bovenzijde moet zich een zelfsluitende veiligheidspoort bevinden om valpartijen te voorkomen. Daar moet de kooiladder trouwens ook minstens 1,1 meter doorlopen bóven het aankomstniveau. Aan de onderzijde moet een kooiladder ook afgesloten zijn om te voorkomen dat mensen via de ladder in het bedrijf cq. de fabriek kunnen komen. Deze maatregel voorkomt een directe toegang door onbevoegden en moet het voor inbrekers onmogelijk maken om een bedrijf te betreden.

Kies voor goede kooiladders geleverd door een erkende leverancier
Verder moeten de kooiladders qua bouw, materiaalsoort en afmetingen voldoen aan de regels die hiervoor zijn opgesteld. Om die reden is het aan te raden om kooiladders bij een erkende leverancier te kopen en de wet- en regels rond kooiladers er zelf nog eens goed op na te lezen. Want uiteindelijk ben je als eigenaar of huurder van het pand zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het gebouw. Daarom is het verplicht om de kooiladder minimaal eens per jaar te laten keuren en inspecteren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details