Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Waarom er steeds vaker gekozen wordt voor staalconstructies

Wie vandaag de dag een gebouw bouwt, denkt bij de keuze van het bouwmateriaal voor het eerst aan klassieke stenen...

spencer-davis-unsplash-kopieren

26 augustus 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie vandaag de dag een gebouw bouwt, denkt bij de keuze van het bouwmateriaal voor het eerst aan klassieke stenen of houten constructies. Jaar na jaar komen er nieuwe veranderingen bij. Sinds het begin van de bouw van wolkenkrabbers is één materiaal echter een integraal onderdeel van de industrie: staal. Steeds meer ontwikkelaars over de hele wereld wenden zich tot staal. De voordelen zijn duidelijk.

Geprefabriceerde onderdelen besparen tijd

Steen voor steen heeft tijd nodig. Tijd is iets wat de meeste bouwers en aannemers niet meer hebben. Stalen constructies bieden een snelle en solide oplossing: alle onderdelen worden direct in de fabriek uit tal van stalen onderdelen voor verschillende toepassingen aan elkaar gelast. Deze standcomponenten worden vervolgens in enkele eenvoudige stappen op de bouwplaats aan elkaar gelast – de droogtijden worden gespaard en de basisstructuur van het gebouw is binnen enkele uren klaar.

Staal is het goedkopere bouwmateriaal

In een directe vergelijking met beton of hout wint staal ook duidelijk de prijs. Het is nu al goedkoper om te kopen dan conventionele materialen. De tijdwinst in de verwerking maakt het ook veel betaalbaarder. Bovendien hebben staalconstructies minder materiaal nodig. Dit komt ook tot uiting in de totale kosten van een stalen gebouw.

Maximale mogelijkheden door te bouwen met staal

Staal is verkrijgbaar in verschillende vorm en maten naar wens. Dit is een van de belangrijkste voordelen die dit bouwmateriaal, naast het lagere gewicht, te bieden heeft. Wat zich al bewezen heeft in de bruggenbouw wordt steeds meer toegepast in woon- en bedrijfsgebouwen. Architecten kunnen ook staal gebruiken om grotere en open ruimtes te ontwerpen en te bouwen zonder de storende steunkolommen die bijvoorbeeld in betonnen gebouwen nodig zijn. Dit is vooral te wijten aan het feit dat staal veel mogelijkheden biedt om ladingen beter over te brengen naar de buitenmuren. Hierdoor zijn er minder ondersteunende structuren nodig. Staal is dus duidelijk hét bouwmateriaal voor de moderne woningbouw.

Het duurzaamheidsaspect

Het bouwmateriaal heeft nog een beslissend voordeel ten opzichte van beton of hout: na de sloop van een gebouw op basis van een stalen constructie kunnen bijna alle onderdelen worden gerecycled. Of de balken nu worden herbouwd of gesmolten, ze kunnen altijd voor een nieuw doel worden gebruikt. Het idee van duurzaamheid, dat in toenemende mate in de samenleving wordt geëist, kan daarom met de staalbouw worden gerealiseerd. Beton of gewapend beton daarentegen is gevaarlijk afval dat niet alleen het milieu vervuilt, maar ook tegen hoge kosten moet worden verwijderd.

Belangrijk om op te merken bij het bouwen met staal

Ondanks alle voordelen zijn er een paar punten waar de eigenaars van een gebouw rekening mee moeten houden. Staal heeft bijvoorbeeld bepaalde warmte- en koudgeleidende eigenschappen. Koudebruggen in het gebouw moeten daarom in de planningsfase worden vermeden. Staalconstructies moeten extra bekleed worden. Bouwers moeten daarom vanaf het begin beslissen of de constructie zichtbaar moet zijn in het interieur. Mogelijk ontstaan er hoge extra kosten, indien deze achteraf met gipsplaten of andere materialen moeten worden afgedekt.

Conclusie: Staal heeft zichzelf bewezen als bouwmateriaal.

Sinds het begin van de grote bouwprojecten heeft het materiaal zich steeds weer duidelijk bewezen. Tegenwoordig herontdekken veel gebouweigenaren de mogelijkheden van staal. Het is dus een materiaal dat nog lang bij ons in de bouwsector zal blijven.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details