NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Waterstraalsnijden garandeert meer flexibiliteit en efficiëntie
Zaakvoerder Richard Versteeg bij zijn RESATO ACM3040-1.

Waterstraalsnijden garandeert meer flexibiliteit en efficiëntie

Het waterstraalsnijden is zijn connotatie van ‘alternatief’ intussen al een tijdje ontgroeid. Geen toeval ook, wanneer je naar het steeds breder wordende actieterrein van de technologie kijkt. De veelzijdigheid van deze snijtechniek mag eens te meer blijken uit dit case-verhaal, waar een machinebouwer voluit koos voor een RESATO ACM 3040-1 mét DR4 boorunit. 

Wij Snijden Alles

Het bedrijf Wij Snijden Alles ontsproot aan het bestaande Richard Versteeg Machinebouw (RIVEMA), en was bedoeld om het vele snijwerk dat bij onder meer prototypering komt kijken volledig in eigen beheer te kunnen uitvoeren. Met de opgebouwde expertise en knowhow trok het nieuwe bedrijfje van Richard echter ook meer specifiek cliënteel aan, waardoor het zijn oorsprong als ondersteunende eenheid inmiddels ruim wist te overstijgen, en vandaag ook derden-klanten bedient. 

Het tafelformaat kan bijna alle standaard plaatgroottes aan.

Waarom waterstraalsnijden

Het Gelderlandse RIVEMA van Richard Versteeg werd als machinebouwer bij de fabricage van prototypes of productonderdelen regelmatig geconfronteerd met tijds- en efficiëntieverlies als gevolg van noodzakelijke uitbestedingen. Een belangrijke post bleek hierbij het snijwerk, waar al snel enkele weken konden verloren gaan doordat bijvoorbeeld stukken niet volledig aan de wensen voldeden, en dienden hernomen te worden. Kostbare tijd die je niet meer inhaalt en die onherroepelijk weegt op de duur van het totaalproject.

Intec Leibzig

Versteeg wilde een vastere controle over zijn proces, dat aan zowel flexibiliteit  als efficiëntie nood had. Concreet was een snijtechniek nodig die in staat is met een hoge precisie verschillende soorten materialen te snijden, en waarbij vooral ook geen hitte vrijkomt. 

In 2015 bezocht Richard Versteeg de INTEC-beurs in Leipzig, en liet hij bij drie verschillende leveranciers van waterstraalsnijsystemen een vergelijkende snijtest doen. Vanwege de lineaire mechanische aandrijftechniek, het Nederlandse karakter en ook de voorraad reserveonderdelen, viel de keuze uiteindelijk op RESATO. 

Uitgebreide opties

Datzelfde jaar werd door RIVEMA de ACM 3040-1 van RESATO aangekocht. Die waterstraalsnijmachine bood RIVEMA meer slagkracht en efficiëntie met een ideaal tafelformaat dat het snijden van bijna elke standaard plaatgrootte mogelijk maakt. “De machine breidde in hoge mate mijn mogelijkheden uit. Ik kon uitgebreide opties bieden aan mijn klanten en tijd en geld besparen. Het was een belangrijke sprong vooruit inzake respons en schakelvermogen“, aldus Versteeg. Na de uitbreiding van zijn machinepark met het RESATO waterstraalsnijsysteem, besloot Versteeg het nieuwe bedrijf ‘Wij Snijden Alles’ op te zetten om de klant ook gespecialiseerde waterstraalsnij­diensten te kunnen aanbieden.

De hogedrukunit.

Materialen

Wij Snijden Alles ontvangt voornamelijk aanvragen voor het versnijden van roestvrij staal, maar regelmatig ligt de lat – met metalen als titanium, brons en gelaagde materialen – een stuk hoger. Om voorbereid te zijn op de toename van het aantal aanvragen voor verschillende materiaalsoorten, koos Richard Versteeg ook voor een DR-4 boormachine: “Vooral dan voor het versnijden van gelaagde materialen zoals aluminiumplaten met kunststof, is de boormachine een belangrijke, bepalende optie. De boorunit verzorgt immers de voorboring van het startgat, zodat de waterstraal de verdere versnijding kan doen.” 

Een rechtstreekse doorboring van het materiaal via de waterstraal zou schade zoals delaminatie en dergelijke kunnen veroorzaken. Ook voor het versnijden van materialen als Trespa en bijvoorbeeld plexiglas is de voorboring een noodzaak. 

KNOWLEDGE BASE

Een belangrijke troef van het RESATO-systeem is bovendien zijn knowledge base. Het is een duidelijk en overzichtelijk platform waarop de gebruiker onderhoud-gerelateerde informatie van de hele machine kan vinden. Versteeg: “Heel gebruiksvriendelijk! De eerste keer dat ik de afdichtingen van de pomp moest vervangen, had ik mijn laptop in aanslag, met de informatie van de knowledge base op het scherm. De taak werd snel en strak uitgevoerd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details