Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

Waterstraalsnijmachines snijden feilloos door bijna alle materialen

Wie snijden zegt, denkt meestal aan laser of aan plasma. Verloy Metaalwerken doet het echter met een waterstraal. Een keuze die het bedrijf uit Beerse in staat stelt om zowat alle materialen te snijden zonder warmte-inbreng en dus zonder vervorming. Het rekent daarvoor op de machines van Resato. Toen Bernard Verloy met Verloy Metaalwerken een […]

verloy-43-kopieren

25 april 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Wie snijden zegt, denkt meestal aan laser of aan plasma. Verloy Metaalwerken doet het echter met een waterstraal. Een keuze die het bedrijf uit Beerse in staat stelt om zowat alle materialen te snijden zonder warmte-inbreng en dus zonder vervorming. Het rekent daarvoor op de machines van Resato.

Toen Bernard Verloy met Verloy Metaalwerken een eigen bedrijfje uit de grond stampte, lag de focus in eerste instantie op trappen en leuningen en later hekwerk. Stap voor stap evolueerde hij naar maakwerk voor de industrie. Daar kwam ook meer snij- en plooiwerk bij kijken, werk dat hij in de begindagen noodgedwongen moest uitbesteden. Verloy: “Tien jaar geleden besloot ik om zelf te investeren in een plaatwerkafdeling. Nochtans verliep de samenwerking met toeleveranciers zeer goed. Maar ik zag aan onze kant de opdrachten voor plaatwerk steeds groter worden, terwijl de levertermijnen steeds langer werden.” Laser leek de logische keuze te worden, tot Verloy ook een aantal barstjes in dat pantser van het imago van ideaal snij-instrument ontdekte. “Laser heeft ook zijn beperkingen, naar materiaalkeuze en naar plaatdikte. Bovendien stonden er hier al veel in de buurt en zag ik geen manier om me te onderscheiden op deze markt.”

Perfecte allrounder

Resato International

De tweede waterstraalsnijmachines van Resato bij Verloy Metaalwerken beschikt over een snijbereik van 9.000 x 3.000 mm en twee snijkoppen. Een vaste 2D-snijkop met boorunit en een gemonteerde snijkop die roteert en 2,5D kan snijden.

 

Verloy keek dus verder dan zijn neus lang was en kwam bij het waterstraalsnijden uit. “De perfect allrounder inzake snijden”, weet Verloy. “Maar wat ik en mijn klanten vooral appreciëren is het feit dat het een koude snede betreft. Er ontstaat daardoor geen verandering in de materiaalstructuur, dus komen zelfs de meest warmtegevoelige materialen met een perfect braamloze snede van het waterbad.” In 2009 kwam de eerste waterstraalsnijmachine op de werkvloer toe. Na een grondige verkenning van de markt had Resato het pleit in zijn voordeel beslecht. “Dat ze hun eigen hogedrukpompen hebben die gecertificeerd zijn voor de gas- en olie-industrie, sprak me enorm aan. Verloy Metaalwerken is EN1090 Klasse 4 gecertificeerd dus kunnen we ook voor de petrochemie werken. Daarnaast bekoorde de machine technisch. Resato heeft zijn concept tot in het kleinste detail uitgedacht en het plaatje klopt. Bovendien kon de service volledig in het Nederlands gebeuren.”

Andere manier van werken

Het was echter geen liefde op het eerste gezicht met de machine. “De eerste zes maanden heb ik toch wat twijfels gehad over de investering. De techniek vergt een hele andere manier van denken en werken dan verspaning. Er komt wel wat meer bij kijken om de parameters voor elk materiaal ideaal in te stellen. De keuze voor Resato heb ik me echter geen seconde beklaagd. Ik kreeg en krijg een heel goede ondersteuning. Wanneer er gebeld wordt heb ik altijd iemand aan de lijn en word ik binnen de kortste keren verder geholpen. Zowel bij uitdagingen in programmeerwerk als bij een panne.” Toen Verloy Metaalwerken in 2013 een opdracht kreeg van een keukenbouwer om Dekton® onder verstek te zagen, gingen ze aankloppen voor een nieuwe machine. “Met een open blik”, geeft Verloy aan. “Maar een aantal fabrikanten konden de eisen die we stelden voor de nieuwe machine niet inwilligen. Resato wel, waardoor het vertrouwen in de machine alleen maar groeide. En van de service waren we al overtuigd.”

Moeilijkste uitsnijdingen aankunnen

Resato International

Enkele mooie voorbeelden van realisaties op de waterstraalsnijmachine.

 

Waar de eerste waterstraalmachine op de werkvloer bij Verloy Metaalwerken zich beperkt tot een snijbereik van 1.500 x 3.000 mm met 2D-snijkop, beschikt de tweede over een snijbereik van 9.000 x 3.000 mm en twee snijkoppen en supplementair een boorunit. Een vaste 2D-snijkop met een gemonteerde boorunit en snijkop die roteert en 2,5D kan snijden. “Daarmee konden we feilloos de moeilijkste uitsnijdingen gaan maken. Als klein snijbedrijf maken we het verschil door onze expertise en onze ambitie om de tanden te zetten in technische uitdagingen. De machine stelt ons in staat om zelf het abrasief en de snijsnelheid te regelen in functie van het product. Dat hebben we intussen in de vingers. We denken dus mee met de klant om tot de best mogelijke oplossing te komen en proberen zijn werkstukken op zeer korte termijn buiten te krijgen. Als het materiaal op voorraad is kan dat zelfs binnen de week.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details