NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
“We weten dat we goed zitten”
Totaaloplossingen voor de opslag van vloeibare stoffen. Dat is waar Ivens voor staat. Het Antwerpse bedrijf bestaat in 2020 negentig jaar.

“We weten dat we goed zitten”

Een moment om terug te blikken maar vooral ook vooruit te komen naar wat komen zal. Het familiebedrijf wil immers zijn grenzen letterlijk en figuurlijk blijven verleggen. Het verschil wordt gemaakt met een state-of-the-art werkplaats. Voor het zagen wordt er dan ook gerekend op de topkwaliteit van Behringer en de service van Promatt.

Van lokale plaatslager tot wereldspeler. Toen Leon Ivens zijn bedrijfje opstartte in 1930 kon hij niet vermoeden welke transitie het zou doormaken. Onder zoon Eduard die in 1948 aan het roer komt maakt het bedrijf zijn grootste groei door. Hij ziet het gat in de markt en start met het maken van steeds grotere opslagtanks voor de snelgroeiende petrochemische industrie in de haven. Vanaf 1979 wordt een terrein aan de Noorderlaan de nieuwe uitvalsbasis, waar Ivens intussen over 89.000 m² beschikt. Vandaag staat kleinzoon Peter Van de Perck (afgevaardigd bestuurder) aan het roer van het bedrijf. “Door corona hebben we helaas het negentigjarig jubileum niet uitgebreid kunnen vieren, maar we zijn wel fier op het traject dat we afgelegd hebben.”

Met een atelier van 25 m hoog kan Ivens tanks tot en met 5.000 m³ volledig binnen afbouwen, om dan via een loskade aan de overkant van de Noorderlaan op een binnenschip naar hun bestemming te zetten.

Uitbreiden in markt en aanbod

Ivens mag zich vandaag Belgisch marktleider noemen in opslagtanks. Maar het wil in de toekomst verder voorbij de grenzen kijken. “We denken dan in eerste instantie aan uitbreiding richting de buurlanden, waar we uiteraard al op de radar staan. Zo haalden we recent een project binnen voor een nieuwe brandstofterminal voor de Maasvlakte met een capaciteit van 1,6 miljoen m³. Dat we daar als Belgisch bedrijf zo een mooie referentie mogen neerzetten, zegt iets over de toegevoegde waarde die we kunnen betekenen.” In tweede instantie kijkt Ivens voor de toekomst naar een diversificatie van zijn aanbod. “Nu ligt onze focus op vloeibare chemicaliën en brandstoffen. Maar je ziet dat er een beweging is naar meer gassen. Denk aan CNG, LNG en vooral waterstof. We willen kijken hoe we ook van meerwaarde kunnen zijn in de stockage en distributie van gassen.”

De meest recente aankoop was een Behringer cirkelzaag, die deze zomer werd geleverd. Peter Van de Perck: “We zijn voor de optie van een verstelbare aanslag gegaan, zodat de machine zichzelf aanpast aan de lengte die je ingeeft.”

Elke tank is maatwerk

Om te kunnen concurreren met landen met een lagere loonkost, zet Ivens volop in op turnkey projecten, engineering –  elke tank is immers maatwerk – en een eigen state-of-the-art productieapparaat. “Mijn grootvader geloofde in de kracht van alles in eigen beheer te doen. Een filosofie die er ook bij mij al op jonge leeftijd is ingeslepen. Je houdt namelijk zelf de regie over je project in handen en kan in elke stap waken over de kwaliteit die de klant wenst. De sleutel daartoe is uiteraard te beschikken over een performant machinepark dat de opslagtanks stap voor stap kan opbouwen op maat van de toepassing. Met een atelier van 25 m hoog kunnen we tanks tot en met 5.000 m³ volledig binnen afbouwen, om dan via een loskade aan de overkant van de Noorderlaan op een binnenschip naar hun bestemming te zetten.”

Zeker wat zagen betreft, zijn de machines van Behringer voor Ivens zonder twijfel de meest geprefereerde.

Modern vakmanschap

Modern vakmanschap, zo kan je de synergie in de werkplaats tussen de state-of-the-art machines en de ervaren operatoren nog het beste omschrijven. Tankbouw is en blijft immers een stiel die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wie interesse heeft om het vak te leren, is dan ook altijd welkom in de hechte familie van Ivens. Bij de afwerking van de tanks komt er heel wat zaagwerk aan te pas om het staalwerk (trappen, bordessen, flensaansluitingen …) tot in de puntjes af te werken volgens de eisen van de klant. Dat het op Behringer machines gebeurt, is een evidentie voor Van de Perck. “Omdat we steeds resoluut voor A-merken gaan. Zeker wat zagen betreft, zijn de machines van Behringer voor ons zonder twijfel de meest geprefereerde. De eerste arriveerde hier midden jaren 80 en heeft ons tot 2012 uitstekend dienst bewezen. Bijna dertig jaar in productie, dat zegt iets over de kwaliteit en de robuustheid van de machines.”

Nieuwe cirkelzaag? Een Behringer natuurlijk

De meest recente aankoop was een Behringer Eisele cirkelzaag, die deze zomer werd geleverd. “De machine liep op haar einde. De nauwkeurigheid was niet meer wat het moest zijn. De nieuwe mocht eigenlijk een kopie zijn van wat we hadden. Ze moest profielen tot 140 mm hoogte aankunnen, buizen tot en met 4 duim en uiteraard in verstek kunnen zagen. We zijn wel voor de optie van een verstelbare aanslag gegaan, zodat de machine zichzelf aanpast aan de lengte die je ingeeft. Voor ons was het sowieso een evidentie om ook nu terug een Behringer zaagmachine aan te schaffen. We kennen Behringer en we kennen Toni Marques en de service van Promatt. We weten dat we goed zitten”, besluit Van de Perck.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details