NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
“Weer klaar voor de volgende twintig jaar”
Stijn Pylyser (links) en Wim Ide: “De reputatie van de technologie en de service van leverancier Promatt bij metaalbewerkers hier in de buurt kwam snel naar boven. Niet twijfelen, vertelden ze ons.”

“Weer klaar voor de volgende twintig jaar”

Afsluitingen. Draaipoorten of schuifpoorten. Manueel of automatisch. Het gamma van Kopal breed noemen is een understatement. Vanuit zijn productieatelier in het West-Vlaamse Kortemark, gaat het bedrijf heel ver in het waarmaken van klantenwensen. Hoofdrolspelers in dit verhaal zijn de zaagmachines, die de profielen en buizen op maat van de lassers aanleveren. Met de komst van de HBE 320-523 G van Behringer, geleverd door Promatt, wil Kopal weer klaar zijn voor de komende twintig jaar.

Wat begon met het lassen en lakken van een aantal poorten als nevenactiviteit binnen een bestaand bedrijf, groeide al snel uit tot het succesverhaal dat Kopal is. Binnen de kortste keren drong de verhuis van de dorpskern van het West-Vlaamse Kortemark naar een nabijgelegen industrieterrein zich op. Daar beschikt Kopal nu over 59.000 m² oppervlakte met 25.000 m² bedrijfsgebouwen. De 90 medewerkers produceren er om en bij de 20.000 poorten per jaar, van tuinpoortjes tot grote industriepoorten. 

“Dezelfde drijfveren achter de groei van toen stuwen ons vandaag nog steeds vooruit. Van bij de opstart werd resoluut ingezet op alles onder één dak ontwikkelen, van profielen tot volledig afgewerkt product. Daarbij wordt voortdurend nagedacht over hoe nog verder te innoveren en te optimaliseren”, vat productie-ingenieur Wim Ide de sterkte van het bedrijf samen. 

Het mooiste voorbeeld daarvan is de eigen ontwikkelde automatisatie, onzichtbaar ver-werkt in het ontwerp van de poort. “Elke poort die hier het bedrijf verlaat, is volledig gecontroleerd en gekeurd. De plaatser krijgt van ons een afgewerkt product, volledig volgens de wensen van zijn klant, met CE-label.”

Het vertrouwen in Behringer was er al. Kopal heeft nog een oude cirkelzaag staan die na twintig jaar nog steeds zijn diensten bewijst.

Zaagmachine mag niet stilvallen

Een unieke manier van werken, die van Kopal niet alleen pionier in volledig geautomatiseerde poorten maakt, maar eveneens marktleider op de Belgische markt, met een stevige reputatie in het buitenland. De flexibiliteit en de strakke focus op de klant zitten daar zeker ook voor iets tussen. Hoewel klanten de gewenste poort uit een dikke catalogus kunnen kiezen – of het nu om industriële schuifpoorten uit staal gaat of om een strakke aluminium poort voor de particuliere markt – gaat Kopal zeer ver om alles naar wens aan te passen en af te werken. 

Een belangrijke voorwaarde daarvoor is een eigen performant machinepark”, vertelt Stijn Pylyser, productie-ingenieur. Cruciaal op de werkvloer is de zaagafdeling, die zeven machines sterk is, verspreid over het atelier. “We kunnen het ons niet veroorloven dat deze machines stilvallen. Ze geven ons de flexibiliteit om snel de juiste profielen voor te bereiden voor onze lassers.” 

Kopal probeerde zover mogelijk te gaan in het verhogen van de efficiëntie en het gebruiksgemak voor de operator door de juiste opties te kiezen.

Naar meer capaciteit, efficiëntie en gebruiksgemak

Om te anticiperen op mogelijke problemen besloot Kopal zijn grootste zaagmachine, die al meer dan twintig jaar op de teller had, tijdig te vervangen. Ide: “De bedoeling was om weer een stap vooruit te zetten. Naar capaciteit, maar ook naar efficiëntie en naar gebruiksgemak.” 

Een uitvoerige verkenning van de markt bracht Kopal naar de HBE 320-523 G van Behringer. “Het vertrouwen in het merk was er al. We hebben hier nog een oude cirkelzaag staan die na twintig jaar nog steeds zijn diensten bewijst. En ook de reputatie van de technologie en de service van leverancier Promatt bij metaalbewerkers hier in de buurt kwam snel naar boven. Niet twijfelen, vertelden ze ons”, herinnert Pylyser zich. 

Toch ging Kopal niet over één nacht ijs. Er werd zorgvuldig afgewogen of een automaat een betere investering zou zijn. “Uiteindelijk zijn we bij het systeem gebleven dat we kennen, semi-automatisch met tweehandsbediening. We moeten te veel wisselen tussen profielen om echt de vruchten van een volledig automatische zaagmachine te plukken”, voegt Ide toe.

Kopal gelooft erin dat opties zoals een automatische aanslag en hoekinstelling de zager tijdswinst zullen opleveren, omdat hij alles vanuit de machine kan sturen.

Automatisch de juiste ondersteuning

Toch probeerde Kopal zover mogelijk te gaan in het verhogen van de efficiëntie en het gebruiksgemak voor de operator, door de juiste opties te kiezen. Pylyser: “Verschuifbare hef-rollentafel met aangedreven rollen, bijvoorbeeld, aangevuld met automatische hoekinstelling en automatische aanslag, zodat de profielen en buizen altijd de juiste ondersteuning krijgen voor een perfecte snede. Verder zorgen aangedreven rollenbanen voor een vlotte aan- en afvoer van de profielen. We geloven erin dat dit op lange termijn de zager tijdswinst zal opleveren, omdat hij alles vanuit de machine kan sturen, hij hoeft zelf nergens aanpassingen uit te voeren. Bovendien komen deze zaken ook het bedieningsgemak en de productiviteit ten goede.” 

Echt meten hoeveel dat nu allemaal oplevert in de praktijk, heeft Kopal nog niet kunnen doen. “De machine is hier nog maar drie weken aan het werk. Maar alles verliep tot nu toe perfect volgens de afspraken. Ze heeft ons in elk geval gemoedsrust gegeven, dat we weer helemaal up-to-date zijn met zaagtechnologie en klaar voor de volgende twintig jaar”, besluit Ide.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.